Translate

четвъртък, 12 декември 2013 г.

НЗОК и БЛС постигнаха съгласие за подписване на НРД 2014 г.



Надзорният съвет на НЗОК и БЛС се споразумяха относно проект на НРД 2014.
Според него ще бъдат цените увеличени на 24 клинични пътеки- педиатрични, акушер-гинекологични, пулмологични, интензивни грижи, за хирургичните и неврохирургични интервенции.
.Средствата предвидени за тях са около 14,5 млн. лв.
До 5% или 149 милиона лева от оперативния резерв, което възлиза на 167 милиона лева ще бъде разпределян за болнична помощ ежемесечно догодина.
А оперативния резерв, който остава за непредвидени разходи, е над 100 милиона лева.
В рамките на 30 дни след изписване от болница пациентите ще имат право освен на двата задължителни прегледа и на изследвания – ако лекарят прецени, че са необходими, за сметка на лечебното заведение за болнична медицинска помощ.
Новият рамков договор предвижда и облекчена процедура при лечение на остри състояния с необходимост от последваща физиотерапия. Така например, когато пациент с инсулт е лекуван по клинична пътека в болница, лечебното заведение да може директно да го насочи за физиотерапия, без да е необходимо да го връща към общопрактикуващия лекар за направление.
При подготовка за ТЕЛК (НЕЛК) за освидетелстване или преосвидетелстване лекарите в лечебните заведения могат да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод, през последните 12 месеца.
10 млн. повече са заделени за ПИМП и СИМП, а с 1,5 млн. лв. се увеличават средствата за медико-диагностични и високоспециализирани дейности.
С НРД 2014 се въвеждат и няколко нови клинични пътеки – за рядкото заболяване муковисцидоза, за някои бъбречни заболявания при децата, както и за лечение на жени с патологично протичаща бременност.
Децата от 7 до 18 г. ще минават задължително и тестове на урината за скрити бъбречни заболявания, които ще се правят с тест-ленти от личните лекари. Вече ще се ползват отделни направления за детски хирурзи, както и за съдови специалисти.
Приети са и редица допълнителни текстови изменения, които ще облекчат дейността на медицинските специалисти.
„Не мога да кажа, че проговорите минаха леко”, съобщи управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова, като не пропусна да отбележи, че нямало да се стигне дотук, ако парите от здравни вноски не са били прехвърлени към държавния резерв по времето на управлението на ГЕРБ.
Тя съобщи още, че вече са преведени и дължимите на болниците суми за септември в абсолютно пълен размер.
„Мисля, че това е максималното, което тази година успяхме да постигнем като договаряне на базата на вече приетия бюджет на НЗОК.”, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС.
НРД 2014 ще бъде подписан на 18 декември, след одобрение от събора на БЛС. При така стеклите се обстоятелства от лекарския съюз няма да заведат дело срещу Надзорния съвет на Здравната каса, уточниха още лекарите.
Междувременно Софийската градска прокуратура е започнала проверка на НЗОК. Причината е писмо на БЛС отпреди два месеца, в което лекарите обвиняват НЗОК, че принуждава болниците да подписват неверни документи. Визирайки фактурите, които клиниките изпращат на касата по нейно нареждане за 80% от изработеното си за септември и следващите два месеца, вместо за 100%.
Болнични директори обявиха тогава, че това означава да ги фалшифицират. цялата си дейност. А лечебните заведения, които са отказали да изпълнят това разпореждане, са били притискани с проверки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар