Translate

вторник, 10 декември 2013 г.

„Празничното сърце" бие със 160 удара в минута


Традиционното преяждане по Коледа създава рискове за организма

Когато се нахвърляме на пържолите, трябва да помним - мазните храни често удължават храносмилателния процес с над 7 часа. Картината се утежнява, защото ястията
задължително се поливат с алкохол. От тази комбинация отрицателният ефект може да бъде дългосрочен и доста мъчителен, предупреждава лекарят. При преяждането се натоварва не само храносмилателната система, от тлъстите и солени храни страда и сърцето. В допълнение честото надигане на чашката предизвиква състояние, известно в медицината като „празнично сърце". И ако нормално сърдечният ритъм е 60-70 удара в минута, то при претоварване мускулът препуска със 160-170 удара. Човек се чувства така, сякаш е тичал с часове. По празничните купони много често се повишава и кръвното налягане. Нервната система също се претоварва от злоупотребата с алкохол, а бъбреците - от големите количества течности. Особено чувствителни към честите преяждания са панкреасът, стомахът, жлъчката, защото храносмилането се осъществява до голяма степен и от тях. Преди купона е добре да направите известна подготовка. Пийнете 2-3 чаши сок или минерална вода, за да не сте жадни. Хапнете малко майонеза или едно твърдо сварено яйце, за да не се усвоява веднага алкохолът от организма. Полезни са големите количества плодове и зеленчуци, защото напълват стомаха и предпазват от преяждане на партито. След празника най-грубата грешка е впрягането на сетни сили за поглъщане на недоизядените храни. Много по-добре е просто да ги изхвърлите, вместо да използваме организма си като кошче за отпадъци, категоричен е гастроентерологът. Битката със следпразничните токсини се води с промяната на диетата, но не бива да се забравя - пълният глад е строго забранен след дълго преяждане. Периодът на разтоварване трябва да продължи една седмица, но не по-малко от 5 дни. И тъй като по празниците се пушат и повече цигари, добре е да се даде малко почивка.
Съвети за възстановяване
Пийте повече вода, зеленчукови бульони, чай от мента или розмарин вместо черен или кафе. Ако сте прекалили с алкохола, позволете си силно кафе със захар, а след това изпийте и чаша лимонов сок. Когато ви се носи и главата от смесването на няколко вида питиета, към кафето добавете аспирин и след това сдъвчете един витамин С. При консумация на по-големи количества мазни храни спасението е в зеленчуковите и плодовите сокове - морковен, лимонов, портокалов. С тяхна помощ се регулира чревният тракт.

В."Марица"

Няма коментари:

Публикуване на коментар