Translate

вторник, 10 декември 2013 г.

Българите най-заплашени от бедност в ЕС



49% от българите са били заплашени от бедност или социално изключване през 2012 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.
България е на първо място по този показател сред държавите от Евросъюза, следвана от Румъния с 42%, Естония с 37% и Гърция с 35%.
В същото време само 15% от жителите на Чехия са били заплашени от бедност и
социално изключване, 17% от финландците, 18% от шведите и люксембургците и 19% от французите.
Почти една четвърт от европейците или 124,5 млн. души са били изложени на риск от бедност и социално изключване през 2012 г.
Намаляването на броя на хората, заплашени от бедност и изключване е една от ключовите цели в стратегия "Европа 2020" на ЕС, предава БГНЕС.
Заплашените от бедност хора са изправени пред риск от парична бедност, остри материални лишения или живот в домакинства с много нисък трудов интензитет.
В Европа, 17% от населението е било заплашено от парична бедност през 2012 г.
Най-висок е процентът в Гърция и Румъния (23%), а най-нисък - в Чехия и Дания (10%).
Евростат припомня, че рискът от бедност е относителна мярка и прагът на бедността варира значително от една държава в друга.
10% от населението в Европейският съюз е било в положение на остри материални лишения или условия на живот, свързани с ограничения, заради липса на ресурси.
Това се изразява в невъзможност за плащане на сметки, отопление на жилището или заминаване на ваканция за една седмица извън дома.
Най-високият процент на остри материални лишения се наблюдава в България (44% от населението) и в Румъния (30%), а най-нисък е в Люксембург и Швеция (1%).

Няма коментари:

Публикуване на коментар