Translate

четвъртък, 12 декември 2013 г.

Национална инициатива „Приказки без край" подобри болничния престой на близо 3000 деца



Инициативата „Приказки без край“* се провежда в 12 лечебни заведения в София, Варна и Русе. А нейните организатори отчитат над 420 посещения в детските клиники в трите града. Очаква се през следващата година инициативата да навлезе успешно и в други лечебни заведения.
В кампанията, която е насочена към подобряване на болничния престой на децата с помощта на мобилни библиотеки с книжки за всяка възраст и специално обучени аниматори, са въвлечени над 5000 души, а дейностите в нейните рамки са достигнали до близо 3000 малки пациента.
Наблюденията върху едногодишната практика показват, че хоспитализираните деца се чувстват по-спокойни в болница с помощта на приказките, музикалните игри, театралните постановки и честването на празниците. Потапянето в света на приказките и забавленията помага, както на децата, така и на техните родители да приемат по-леко престоя и лечението в болницата. Освен това дейностите в рамките на „Приказки без край“ правят по-естествена връзката между децата, родителите и терапевтичните екипи.
Проф. Радка Тинчева, началник на клиника в лечебното заведение подчерта, че от осъществяването на тази инициатива болницата им е станала едно по-приятно място за малките пациенти.
Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ сподели, че в много държави отдавна са оценили положителното влияние на приветливата болнична среда върху възстановяването на децата и затова е практика в лечебните заведения да работят целодневно специално обучени аниматори - медицински клоуни, които развличат децата.
„Доказано е, че системното използването на подобни методи води до по-бързо възстановяване на децата в болнична среда. У нас има очевидно закъснение в системното внедряване на подобна практика в педиатричните отделения“, каза той, на тържество, по повод годишнината от старта на инициативата, на което домакин бе Специализираната болница за активно лечение по детски болести в столицата.
Проф Пилософ съобщи, че дългогодишната практика, например в Израел, доказва, че присъствието на клоуни в лечебните заведения снижава предоперативния стрес при децата и скъсява възстановителния период след интервенни или хирургични процедури средно с 2 – 3 дни.
„Опитът на Израел и на много други наши чужди колеги доказва, че „Приказки без край“ е изключително необходима инициатива“, каза още той.
„Приказки без край“ е една инициатива, която ГлаксоСмитКлайн започна преди малко повече от година като част от корпоративната си социална отговорност. Към днешна дата изключително позитивните отзиви ни дава стимул да разширим постепенно обхвата на инициативата в цялата страна“, съобщи Йорданка Димитрова, мениджър в компанията.
Събитието в СБАЛДБ-София продължи с предколедно празненство за малките пациенти на лечебното заведение, в което актьорите и телевизионни водещи Димитър Рачков и Енчо Данаилов - Бате Енчо се забавляваха заедно с децата и украсиха Коледно дръвче. Накрая звездите поднесоха лично подаръци на всички малки пациенти.
--------------

*Началото на Националната инициатива „Приказка без край“ бе поставено през месец ноември 2012 г. като част от корпоративната социална отговорност на ГлаксоСмитКлайн. Инициативата е насочена към бързото възстановяване на малките пациенти и засилване на емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар