Translate

понеделник, 9 декември 2013 г.

България е на 31-о място по качество на здравеопазването от 35 европейски държави




След нас са Полша, Латвия, Румъния и Сърбия. Най-добрата здравна система е изградила Холандия, следвана от Дания, Белгия и Германия. Това сочи изследване на Европейския здравно-потребителски индекс за 2013-а, показваща качеството на здравеопазването на Стария континент. Делът на болничните разходи у нас е твърде висок и 60% от парите в сектора по един или друг път отиват в болниците. С малко по-добри показатели от страната ни  са Румъния и Албания, а първенец е Португалия с около 20% болнични разходи. На лице е покачване в дела на личните плащания спрямо
общите разходи за здравеопазване в Европа. Тенденцията е най-силна в по-бедните централно и източноевропейски държави, както и в най-силно засегнати от финансовата криза страните като Португалия, Унгария, Латвия и Ирландия.
През 2010 г. публичните разходи за здравеопазване са били 60% от общите,"а днес са паднали на 55%.
По показателя „Общо разходи за здравеопазване, коригирани с покупателната способност за 2011 г." България е на четвърто място отзад напред с $1064, а след нас са Румъния ($901), Македония ($789) и Албания ($565).
Времето за чакане, при планирани основни операции у нас, е третото най-кратко след това в Албания и Белгия. Българските пациенти имат най-свободен достъп до личния лекар. „Опашката" за неспешни състояния обаче е над седмица, а в спешните отделения чакаме за лечение повече само от Хърватска, Холандия и Белгия.
България все още е сред страните с повече от 300 цезарови сечения на всеки 1000 раждания.
Сред първенците сме по брой аборти -над 400 на 1000 живородени. След нас са единствено Естония и Румъния. Сред първенците сме още и  по направени ненужни разходи за здравеопазване и по детска смъртност (втори сме след Румъния, дори Македония е по-добре от нас).
България е една от осемте държави в Европа, които не са въвели електронната рецепта наред с Албания, Македония, Кипър, Латвия, Малта, Сърбия и Словакия.
Заедно със Словакия, страната ни е на трето място по осигурен достъп на пациента до собственото му досие, след лидерите Дания и Норвегия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар