Translate

вторник, 10 декември 2013 г.

Битка за 1 литър вода в казанчето на тоалетната



Изпада ли Европейската комисия в крайности в опитите си да накара хората да пестят ресурси? През последните няколко месеца Брюксел излезе с няколко странни предложения. Първо Европейската комисия обяви, че ще изработи стандарти за разхода на вода на тоалетните казанчета.
Те ще включват препоръки за използване до шест литра вода при нормалните казанчета
и до три при икономичните. Идеята веднага срещна отпор - англичаните изразиха недоволство, защото смятат, че лимитът за икономичните казанчета трябва да е повече - 4 литра.
Въвеждането на правила за тоалетните казанчета се аргументира с политиката за пестене на вода. Според ЕК ограничаването на капацитета на тези уреди ще спести над 6000 литра течност на домакинство на година. Наред с това от години ЕК препоръчва цената на водата в отделните страни да се обвърже с потреблението като домакинствата, които използват повече, да плащат по-скъпо.
Наскоро беше дискутирано друго предложение на ЕК, което съществува от няколко години. Целта е да се увеличи енергийната ефективност и да се пести ток. Става въпрос за забраната в магазините в ЕС да се продават прахосмукачки с мощност над 1600 вата.
Идеята е забраната да влезе в сила от есента на следващата година, а целта - да намалее енергопотреблението и да се стимулира развитието на по-ефективни и по-малко мощни прахосмукачки.
Ограничаването на енергийната консумация трябва да ограничи изменението на климата, тъй като половината от тока в ЕС се произвежда от изкопаеми горива като въглища и нефт и е източник на парникови газове.
Със същата идея Брюксел вече забрани крушките с нажежаема жичка за сметка на енергоспестяващите.

В."Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар