Translate

петък, 11 октомври 2013 г.

За повече правомощия на ОПЛ се обяви д-р Румяна Тодорова



Трябва да се дадат повече правомощия на семейните лекари да извършват повече дейности, за да не се чувстват само разпределители на талони, заяви по Дарик радио д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.

Според нея българският пациент има усещането, че ОПЛ е по-скоро диспечер, отколкото специалист. Би следвало те да дават направления директно за рентгенови снимки например, вместо първо да дават направление на пациента за травматолог или хирург, който пък да ги изпраща с друго направление на рентгенолог. Когато им се предостави възможност за повече функции потокът към болниците ще намалее и системата ще се облекчи.
По думите на д-р Тодорова са необходими значителни размествания в самата здравноосигурителна система, за да заработи тя в полза на хората
„Догодина ще правя всичко възможно електронната здравна карта да се въведе най-скоро. Трябва да се превърне в задача номер 1 на управлението", обяви тя.
Само така ще стане ясно кои болници са рентабилни. И ако 100-150 лечебни заведения работят интензивно по 24 часа, а ресурса се разпределя между 300, редно е тези лекарите да получават и по-голямо заплащане, поясни д-р Тодорова.
Тя бе категорична, че няма да позволи за имунизация на бежанците срещу морбили да се харчат парите на здравно-осигурените у нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар