Translate

вторник, 8 октомври 2013 г.

Здравният клъстер в България е вече факт



Клъстерът кандидатства по проект по европейска програма, получи одобрение и има подписан договор. Той обхваща структури от Добрич, Търговище, Шумен, Смолян, Пазарджик, Бургас,
София, като фирмите са в сферата на неправителствени и бизнес организации, общински и частни болници. Има за цел да формира дългосрочни цели в здравната политика, както и да работи за по-високо ниво на медицинското обслужване у нас. Освен това ще бъде база за отчитане на регионалните здравни особености и основа за стратегия за здравни политики.
Клъстерът ще се занимава с квалификация, медицински и здравен туризъм, иновации в системата на медицината, обучение на членове на клъстера в Швейцария, Германия и Австрия, както и участия в международни здравни изложения, обясни председателят на управителния му съвет д-р Андрей Кехайов. Той отбеляза, че вече е започнал първият етап от проекта с изграждане на административен капацитет на регионално и национално ниво като ще бъдат назначени най-малко 5 лица. Предстои и провеждане на регионални конференции за реализиране на целите по проекта. Предвижда се изграждане на регионални клъстери, като в средносрочен план се обмисля обединението на различни здравни структури.
Д-р Георги Андонов, член на УС на клъстера подчерта, че една от основните цели е завършващите медицина да останат да работят в България и да се повиши качеството на медицинското обслужване.
Здравният клъстер вече е получил финансиране от 200 000 евро и съфинансиране от 150 000 евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар