Translate

сряда, 9 октомври 2013 г.

Няма да ви вземем скъпо...



Националната агенция по приходите обяви обществена поръчка за фирма, която да проучи какви са причините да не се плащат данъци, дали хората познават данъчно-осигурителната система и какви са тенденциите в поведението на българските данъкоплатци за последните три години.

Максималната стойност на поръчката е 30 хил. лева без ДДС, гласи още информацията.
И тук на човек му идва да викне: дайте ни сумата на нас, даже не цялата, ще го направим и за 10 хиляди и ще ви кажем какви са причините да не се плащат данъци. То е ясно - едни не плащат, защото си гледат само печалбата. Другите - защото са бедни. Първите си наемат и платени верни счетоводители за целта и усилено изучават книгата "Как да не плащаме данъци". Иначе щеше ли да има рекордьори, както писа един колега в ДУМА, по разлика между оперативна печалба и печалба преди данъка, когато "лъсва" загуба за милиони, просто ей така... Тези, които не плащат данъци, нямат пари за частни финансови съветници как да спестят (то от какво ли?) някой лев. Те просто нямат пари за нищо. А читавите хора, които имат способност и съвест да си ги плащат, бяха прогонени в годините на прехода да плащат данъци и осигуровки някъде другаде по света. А НАП ще проверява ли как се харчат парите от нашите данъци, побързаха да попитат някои форумци. Че то ние много-много досега не го усещахме ни по здравеопазването, ни по образованието, ни по сигурността, твърдят те. И напомнят, че договорът с държавата има две страни. И двете със своите права и задължения.
Ако спечелим поръчката на НАП, ще им кажем още, че трябва да се опростят и редът, и неразбираемата книжнина около плащането на данъците. Сега за попълването на декларациите, колкото и да ни убеждават, че са елементарни, трябва да си наемеш специален човек. Да смята и да пресмята, да пише и брише... Нужна е и друга култура от страна на хората зад гишетата на НАП, да се научат най-сетне как да вземат най-добре парите на отишлите пред тези гишета. Щото като отидеш да внасяш декларацията или вече да плащаш сумата, жална ти райна - вместо данъчните тебе да черпят, едва ли не ти трябва да им отидеш някъде на крака с хляб и мед. Гледат през тебе като през стъкло, другаде се почесват зад ушите, надават глас или ровят дълго купчината с книжа, за да сверяват едно или друго пред тебе. Като забравят, че данъкоплатците им изкарват заплатите. Разбира се, това не се отнася за цялата армия от данъчни служители, но за кацата с меда и една лъжица катран стига. Само ни дайте поръчката!


Ева Костова
В."Дума"
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар