Translate

петък, 11 януари 2013 г.

Кога са искрени управляващите?



Чета новогодишното обръщение на президента на Републиката, в което има и няколко думи за такива като мен: „Искам да се обърна и към тези от вас, които са извън България -вярвам, че всички заедно работим за успеха и доброто име на Родината. Където и да сте по света, знайте, че има място, където ви обичат и чакат. У дома." Не знам дали можем да сме убедени в искреността на президента - при това аз нямам нищо против личността на г-н Плевнелиев; за мен има разлика какво мисли човекът Росен Плевнелиев и какво може и казва президентът на страната. Не съм убеден не само защото в България никой (освен роднините ни) не ни чака с отворени обятия: да ви напомня само, че тъкмо вчера изтече срокът, заложен от кабинета, в който емигрантите трябваше за пореден път да пускат ненужни декларации до здравната каса, за да потвърдят всеизвестния факт, че живеят в чужбина! Не знам дали можем да сме убедени в искреността на думите му, защото действията му доказват обратното.
Когато президентът твърди...
„...Вярвам, че бъдещето принадлежи на образованите, на предприемчивите..." ...не е ли редно да видим държавата България, институцията Президентство какво правят. Така де, не сме в църква, не би трябвало да се интересуваме в какво вярват, а какво вършат.
А това, което виждаме, показва, че управляващите комай дори и не вярват, че бъдещето принадлежи на образованите. Иначе биха инвестирали в образованието, а не в близките до властта фирми. Когато институцията Президентство ни убеждава от телевизионния екран, че трябва „...да излезем от носталгията по отминали времена..." а институцията министър-председател ни казва с присъщата си простота, че да постигнем 1 % от направеното от Тодор Живков, пак щяло да е добре... на кого да вярваме? И когато в противоречие с това твърдение още в следващото изречение ни насочват вниманието към клишето, че сме били .....една от най-старите държави в Европа, страна с древна култура, богата история, неповторима природа...", тогава е редно да се запитаме кога са искрени нашите управляващи?
И дали могат да бъдат искрени.
(Публикуваме със съкращение)



Вени Марковски - www.blog.veni.com 

В."Преса"

Няма коментари:

Публикуване на коментар