Translate

четвъртък, 10 януари 2013 г.

100 доларова вилица стопира бързо хранещите се хора

Т.нар. HAPIfork бе представена на световното изложението за потребителска електроника в Лас Вегас, предаде "Дейли Мейл".
Умната вилица крие електронна система с прихващачи в дръжката си. Тя алармира, чрез вибрация и примигващо диодче на дръжката, когато човек започва да се храни прекалено бързо.Освен това проследява продължителността на храненето, броят хапки и  интервала между отделните хранения.
Изобретението ще се продава с приложение, което пък позволява  да се свързва безжично с мобилния телефон на потребителя и да се записват в него данните за ритъма и навиците му на хранене .
Създателите на HAPIfork твърдят, че хората се чувстват сити след близо 20 минути продължителност на храненето. Така, ако те консумират по-малко храна в този 20-минутен период ще започнат да топят килограми.
"Повечето хора се хранят прекалено бързо и не съзнават, че това е вредно за здравето им, тъй като влияе негативно на храносмилането. Освен това бързото хранене е сред основните причини за трупането на излишни килограми", споделя президентът на компания HAPIlabs Анрдю Картън.
Компанията планира да пусне в продажба умната вилица първоначално само в САЩ през април т. г. на цена от 99 долара, която след като бъде заредена,  може да работи две седмици с три хранения дневно и десет вибрации на всяко хранене.
Тя може да се измива като нормалните прибори за хранене, но след като се отстрани електронната и част.

---------
Японците пуснаха на местния пазар  говореща вилица. Новият продукт е с малко по-дебела дръжката, защото в нея са монтирани усилвател, говорител, батерия и сензор, който реагира на плътността на храната. Издаваните словосъчетания зависят от твърдостта на храната, преди да е поета от устата.Когато  се набоде панирано пилешки бутче, вилицата започва да издава звуци, напомнящи кудкудякане. Когато пък се поднесе към устата сирене, тя казва "паку". А когато хапката е от панирани морски дарове – японския специалитет темпура, приборът обажда на "гаригори". Ако хапките храна са по-дълги и обемисти, съответно вилицата издава повече звуци при хранене, пише БТА.
Търговската марка на говорещия прибор, издаващ странни звуци, докато човек се храни, е EsTheremine. Умната вилица може да направи разлика между различните продукти, които набождаме с нея. А когато я оближем, тя издава звука "пакупаку".
Разработката е дело на учени от университета "Очаномицу" в Токио.Производителите твърдят, че говорещият прибор има силата да сближава и млади срамежливи двойки. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар