Translate

сряда, 9 януари 2013 г.

Недоносените бебета се увеличават



Витамин В9 намалява до 70% рисковете за вродени увреждания, алармира д-р Боян Духовников


Тенденцията за увеличаване на преждевременните раждания е тревожна и едва ли е кой знае колко успокояващ фактът, че у нас равнището е почти същото като средното за света - около 10-15%. Смята се, че недоносените бебета годишно са около 15 милиона на цялата планета, у нас броят им е около 7 хиляди. В България статистиката е
най-лоша за градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната и в някои години достигат около 20%. Този процент в Европа е 6,2, а в най-слаборазвитите страни -12,5.
Що се отнася до европейските стандарти по неонатология, то ние сме в унисон с тях от 2009 г. Оттогава всяко дете, което е родено над 600 г и проявява признаци на живот, се регистрира като живородено и се полагат медицински грижи за спасяването му. Преди това бебета под 1000 грама е трябвало да преживеят 7 дни, за да се регистрират като живородени. А под понятието „недоносено бебе" се разбира всяко едно, родено преди 37-ата гестационна седмица, като степените са няколко в зависимост от продължителността на износване. Най-тежките случаи са
при изключително недоносените - родени между 24-тата и 28-ата седмица. Друга класификация се прави според теглото на новороденото - то може да е чувствително под нормата дори при пълно 9-месечно износване. И физическото, и умственото развитие са под заплаха. Естествено, родителите на такива деца се вълнуват главно от шансовете те да оцелеят и от рисковете за развитието им. С приоритетна важност все пак остава въпросът какви са начините негативното явление да бъде предотвратено. По тази важна тема разговаряме с един от най-известните ни акушер-гинеколози - д-р Боян Духовников. 42 години от дългия му трудов стаж са преминали в специализираната акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново". В момента д-р Духовников е консултант в болница „Вита". Добрата новина е, че съвременната медицина предлага големи възможности за недоносените. Шансовете за тях нарастват с всеки изминал ден - непрестанно се правят проучвания в тази област, лекарите и медицинският персонал непрекъснато подобряват своите знания и умения. Въпреки постиженията обаче явлението продължава да крие огромни рискове не само за периода, в който преждевременно появилото се на бял свят ще влезе в оптималните норми за новородено, а въобще за физическото и умственото му бъдещо развитие. Продължава да е факт и високата смъртност при недоносените.
Безразборният секс е с дълготрайни последици
Причините за тревожния феномен са много. Според д-р Боян Духовников проблемът най-вече е генетичен и се изразява в появата на патогенни мутации или генетични малформации на вече заченатия плод. Като чести причинители опитният лекар откроява и т.нар. възходящи инфекции. Безразборната смяна на половите партньори примерно може да доведе до образуването на патогенна флора във влагалището и това да предразположи към инфектиране, което по възходяща линия през канала на матката достига долния полюс на околоплодния мехур и предизвиква спонтанен аборт. Преждевременно раждане настъпва и при отлепване на плацентата, което най-често е резултат от токсикозите на бременността. В някои случаи самата плацента не е в състояние да изхрани плода. Това може да се дължи на анатомични патологични състояния, при които кръвоносните съдове, транспортиращи кислород и хранителни добавки към плацентата, са недостатъчно.
Дрогата, алкохолът и цигарите може да са фатални
Токсичните фактори - алкохол, цигари и ред други, без съмнение също крият заплахи. Често те водят до преждевременно узряване на плацентата, която в един момент не смогва да изхрани нарастващия плод. Голям е рискът и за привикналите с дрога. Жените, злоупотребявали с наркотици, трябва стриктно да се придържат към програмата за лечение на зависимостта си - твърде бързото намаляване на метод на през първото тримесечие на бременността също може да предизвика преждевременно раждане. Сериозни предпоставки за преждевременна родова дейност са ниският социално-икономически статус, недоброто хранене на майката, неадекватната или липсваща грижа по време на бременността.
Посещенията на женски консултации са задължителни
Пътят към нормалното износване на плода и появата на здраво бебе тръгва от женската консултация, която бъдещата майка трябва редовно да посещава от самото начало на бременността. Още повече че повечето женски консултации у нас действат на много добро професионално равнище. Опитните специалисти, които работят в тях, са призвани да установят и изключат всички проблеми, които биха довели до компрометиране на успешното протичане и завършване на важния етап от  живота на всяка жена. И в много голяма степен са в състояние да го направят благодарение на % постиженията на съвременната медицинска наука и практика. Боян Духовников предполага, че повечето млади дами, решили да станат майки, вече знаят,  че още по време на опитите за зачеване е добре да започнат да приемат фолиева киселина  (известна и като витамин В9). Това важно за здравето вещество е много добро средство за профилактика на евентуалните  генетични малформации и патогенни мутации при конструирането на бебето. Доказано е, че фолиевата киселина е необходима за образуването на плацентата и за изграждането на
костния мозък на ембриона. Тя помага за правилното развитие на гръбначния стълб, на мозъка и за нормалното протичане на още ред значими процеси. Смята се, че достатъчният й прием предотвратява до 70% от риска за вродени увреждания на бебето. Витаминът оказва положително въздействие и върху организма на бъдещата майка -тонизира и намалява нивото на стресовите хормони, а и е особено полезен за жени, склонни към анемия.
Бременността се прекъсва с изричното съгласие на жената При наличието на основателни съмнения за успешното протичане и успешния завършек на бременността задължително се прави серологично изследване на жената през 11-ата гестационна седмица. С този ранен скрининг се отсяват важни генетични смущения, които могат да доведат до синдрома на Даун, до сериозни нарушения в гръбначния стълб и в малкия мозък на бъдещото бебе. Ако резултатите от изследването не са удовлетворителни, то се повтаря през 18-ата седмица. Установените рискове винаги се обсъждат с майката, а по нейно желание -и с бащата. При положение че откритите проблеми не могат да бъдат отстранени, специалистите препоръчват своевременно прекъсване на бременността -по законите на България то се извършва с изричното съгласие на жената.
Рутинен начин за контрол на всяка бременност са редовните
прегледи с три- и четириизмерни ултразвукови апарати, с които ясно се вижда нарастването на плода. Но ако по една или друга причина настъпи преждевременно раждане, в повечето случаи се пристъпва към цезарово сечение - малкият недоносен и незрял плод е много по-податлив на травми и този метод определено е по-щадящ за него. След операцията бебето, чието вътрешноутробно развитие на практика е прекъснато, се поставя в кувьоз и развитието му се следи в клинична обстановка от неонатолози. 

 Маргарита Тошева
В."Преса"




Няма коментари:

Публикуване на коментар