Първоначалното предложение бе на линия, на която е работено с палмово масло, да не може да произвеждат млечни продукти.На заседанието на кабинета е обсъждано работата с мляко да е възможна, ако проверка от агенцията по храните установи, че машината е чиста.
Според наредбата маслото трябва да съдържа поне 80% мазнини, но ще има продукт "половин масло" за по-ниско съдържание и с друго наименование.3/4 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%, 1/2 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%. Наименованието "сирене" да се използва за млечен продукт, претърпял процес на ферментация и преминал процес на зреене. Според наредбата всичко, което не е изцяло от мляко, ще бъде "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко". Има дефиниция за почти всички продукти като например айрана не трябва да е с повече от 50% вода, а солта - не повече от 0,8%.
Продуктите, които носят наименованието "прясно мляко", трябва да са получени от сурово мляко, претърпяло процес на пастьоризация или стерилизация, в който се допуска отнемане или добавка на сметана, получена от сурово мляко.
Наредбата ще гарантира, че информацията за храните няма да въвежда в заблуда потребителите. Нарушителите ще плащат тройно по-високи глоби, като максималният размер ще стигне до 10 000 лева.
Новите изисквания за млечните продукти ще важат не само за българските, но и за вносните млечни стоки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар