Translate

понеделник, 14 май 2012 г.

Асоциацията за промишлено пране алармира: незаконни обекти перат болници, детски градини, хосписи, старчески домове, хотели и ресторанти при ниски хигиенни условия


Много фирми не спазват основния принцип за поточност при прането и правят т.нар. кръстосване на чистото и мръсното пране, което е опасно за потребителите. Освен, че не спазват хигиенните изисквания, но и изкуствено свалят цените на услугите на нива под себестойност, като занижават качеството и застрашават човешкото здраве. Некачественото изпиране на болничното бельо може да доведе до сериозни рискове от зарази за пациентите, съобщиха от асоциацията.
Според представителите и са необходими нормативни промени, които да заложат по-високи изисквания, гарантиращи качественото изпълнение на дейността.
От Асоциацията са сигнализирали Държавния главен инспектор, Регионалната здравна инспекция, НАП, НОИ, КЗК, Министерство на финансите и ХЕИ за неспазването на хигиенните изисквания на подобни обекти и възнамеряват да организират обществено обсъждане по въпроса и да инициират съответните нормативни промени. Част от бъдещите планове на организацията включва промяна в нормативната уредба, чрез която да се постигне пререгистрация на всички обекти и да се разграничи кой има право да извършва тази дейност в болници и хотели.
„Като цяло има много лоши практики”, допълни Иван Мидюров, зам.-председател на АПП. Като пример той посочи укриването на доходи чрез фалшиви фактури, неплащането на осигуровки и данъци, включително и ДДС, липсата на трудови договори. Бяха изредени и други разнообразни несъответствия с трудовото законодателство: работа в събота и неделя, работа по празниците, липса на задължителните вътрешно-фирмени документи  (Правилник за вътрешния трудов ред и Правилник за структура и организация на работната заплата), кражба на ток чрез дублиращи електромери, кражба на вода чрез байпаси на водомерните устройства. От Асоциацията се обявиха и за прекратяване на порочната практика болниците да сключват обществени поръчки за пране, следвайки единствено критерия "най-ниска цена".
------
Асоциацията за промишлено пране обединява 12 фирми, които извършват промишлено пране на територията на Република България. От 02.12.2011 г. Асоциацията е пълноправен член и на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Една от основните цели на АПП е да подпомага развитието на бранша и дейностите на своите членове. Основните принципи, които членовете на Асоциацията следват, са прозрачност, качество и лоялност в условията на европейския пазар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар