Translate

понеделник, 14 май 2012 г.

Страдащите от болки в гръбнака трябва да бъдат преглеждани не от ортопед или невролог, а от ревматолог


Доброто състояние на костно-ставния апарат зависи от редовното движение

Съществуват над 100 различни мускулно-ставни заболявания, чиято "жертва" са хората над 50-годишна възраст.
Първите прищраквания или болка се усещат най-често когато годините понапреднат, килограмите понатежат или се случат и двете, в резултат на неправилно хранене, обездвижване и др. фактори.
Статистиката показва, че около 60 – 67 % от болката е свързана с опорно-двигателния апарат. У нас от 60 до 85% от хората над 60 год. са с някакво ставно ревматологично заболяване, което започва с болка, особено нощем засилваща се с времето, която преминава в скованост, затруднени движения, отоци и постоянни болки.
Ревматологичните заболявания могат да се провокират от поява на някаква инфекция в организма, от промяна в състоянието на имунната система, от дегенеративни заболявания и др.
 
Според специалистите най-уязвими са коленете, тъй като ставният хрущял в тях започва да се губи, а като своеобразен амортисьор той именно поема основната тежест от натоварванията. По принцип хрущялът се храни от обвивката на ставната капсула, но само при активно движение. Ошипяването в коленете започва доста рано - още към 35-40-годишна възраст и постепенно се появява и болката - гонартрозата се развива първоначално в едното коляно, а после и в другото.
Ревматологичните заболявания и ставното износване преобладава при жените, където хормоналните фактори, бременността и колебанията в телесното тегло играят значителна роля, с изключение на Болестта на Бехтерев(анкилозиращ спондилит), при която съотношението мъже - жени е 3 към 1.
2/3 от мъжете имат затруднения в работата, 1/3 имат социални проблеми и над 2/3 – нарушения в сексулната активност. При тези болни по-често се забелязват реактивна депресия и фрустрация, съчетани с нарушена оценка за собствената личност и социално вграждане. 

С ревматологични заболявания като болест на Бехтерев, остеопороза, шипове, лупус, коксартроза, подагра, артрит и др, са 1 700 000 българи.А с остеопороза са минимум 380 хиляди жени. За Болест на Бехтерев обаче няма статистически данни, съобщи проф. Рашко Рашков, национален консултант по ревматология и завеждащ Клиника по ревматология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София.
Болестта на Бехтерев е хронично възпалително заболяване, което засяга гръбначния стълб и кръстно-хълбочните стави и това води до сраствания. Основните клинични симптоми са болка, скованост, уморена и нарушена физическа активност. В ранните фази функционалните ограничения се дължат на възпалението и обикновено нарастват в хода на болестта, което е свързано с новото костно формиране и образуването на костни мостове между прешленните тела. Клиничните симптоми и последващата болестна прогресия водят до значителни функционални затруднения и повлияване на свързаното със здравето качество на живот. Физическото състояние се подобрява от раздвижване и се влошава от покой. Заболяването масово не се разпознава от лекарите, като тя обикновено се бърка с дископатия, радикулит или ишиас. Болката в гърба, предизвикана от това заболяване продължава над 3 месеца и това налага преглед от ревматолог, допълни-р Мариана Иванова, ревматолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София.
Най-добро визуализиране на ранните стадии на заболяването дава магнитно-резонансното изследване (МРИ). След диагностицирането му обаче трябва веднага да се започне лечение с нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици, и ако не настъпи адекватно повлияване на симптомите, се преминава към лечение с биологични лекарства, блокиращи ключови молекули на възпалението. Много съществен компонент на терапията на всички етапи от болестта е рехабилитацията.
За съжаление било поради неопитност на лекаря или поради нежелание на пациента да се прегледа, диагностицирането на заболяването и лечението отнема 3-7 години, каза
д-р Иванова.
Обичайната скованост на врата и горната част на гърба ясно говори за шипове и увреждания на нервни коренчета. До тези последствия се стига в резултат на износване на хрущяла, костите започват да се трият на сухо и образуват костни кисти. При шиповете всяко чупене от чакръкчии и псевдо „специалисти” може да доведе до инвалидна количка.
„Шиповете могат да са в резултат както на наследственост, но могат и да се дължат на неправилна стойка и наднормено тегло. Шиповете във врата притискат кръвоносни съдове, в резултат на което на лице е световъртеж, главоболие и дори нарушения в зрението. Шиповете не се лекуват, те сами си намират място, болките обаче се потушават медикаментозно, лекарството обаче трябва да е изписано от лекаря според състоянието на пациента” бе категоричен проф. Рашков. По думите му страдащите от болки в гръбнака трябва да бъдат преглеждани не от ортопед или невролог, а от ревматолог.
В България има 120 ревматолози, като 80 от тях работят по договор с Националната здравноосигурителна каса. Детските ревматолози са четирима, уточни проф. Рашков.


-----
-Ако искате да отдалечите във времето износването на хрущяла, правете подходящите физическите упражнения, които не застрашават коленете, тъй като травмите удвояват рискът от остеоартрит. Поне половин час ежедневно ускорено ходете, плувайте, карайте колело, за да активизирате кръвообращението, общата подвижност и да укрепнете мускулите около коленете.
-Правилната стойка е от съществено значение за подвижността и здравето на коленните стави. Още от ранно детство човек трябва да се приучи да държи раменете и главата си изправени, а корема прибран, като тежестта на тялото се разпределя равномерно върху двата му крака.
-Неудобните обувки също имат „заслуга" за увреждане на коленете. Ето защо много високите токчета да се избягват във всекидневието и да останат самопри изключително официални случаи.
Учени от Харвард в свое изследване са доказали, че съществува пряка връзка между високите токчета и риска от остеоартрит, тъй като коленете на жените, носещи такива обувки, се оказали силно увредени именно в областта, където най-често се развива това изменение. Що се отнася до свободното време на открито, изборът трябва да падне върху ортопедични маратонки, обувки и професионално подбрани стелки.
-Старайте се да поддържате нормално тегло, което облекчава костите, защото всеки излишен килограм усилва болката. Прекаленото пиене на алкохол удря ставите и костите. Хранете се с повече плодове и зеленчуци, въздържайте се от тютюнопушене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар