Translate

вторник, 15 май 2012 г.

България заема предпоследното място според Европейския здравен потребителски индекс за 2012 год

Той бе представен на 15.05.т.г. в Европейския парламент в Брюксел. Първото место се държи от Холандия с 885 точки от 1000 възможни, следвана от Дания с 837 точки, Исландия с 810 точки, Люксембург с 802 точки и Белгия с 797 точки.
България не успява да се оттласне от дъното на здравеопазването в ЕС, с набраните от нея 461 точки, и заема предпоследното място според Европейския здравен потребителски индекс (ЕЗПИ) за тази година.
Според д-р Арне Бьорнберг, Главен оперативен директор на шведската консултантска организация „Център за потребителско здраве” (ЦПЗ, Health Consumer Powerhouse) и ръководител на екипа на ЕЗПИ: „Ако трябва да бъдем честни, не е правилно да сравняваме България с богатите страни-членки на ЕС. По-адекватно би било сравнението със съседни страни като Румъния (497 гочки) или Сърбия (457).  Това, което ме притеснява е, че след пет години членство в ЕС България все още се представя много зле. Изглежда не работят добре дори и такива елементарни услуги като ваксинирането на бебета. На българите им липсват голяма част от съвременните лекарства. Корупцията и неравнопоставеността са очевидни проблеми в здравеопазването.“ 
Създателите на класацията правят и извода, че се наблюдава цялостно подобряване на здравеопазването в Европа. Но те определят три притеснителни области - тенденция към увеличаване на времето за чакане за скъпи операции в най-засегнатите от икономическата криза държави, увеличен дял на нерегламентираните плащания за значителен брой лечения и влошаване на достъпа до нови видове лекарства.
     
-------ЕПЗИ се превърна в стандарт за измерване на здравеопазването в Европа. В проучването за 2012 г. се извършва класация на 34 отделни здравни системи по 42 показателя, включващи пет области от основно значение за здравния потребител: права на пациентите и предоставяне на информация; време за чакане на лечението; резултати; профилактика/обхват и разпространение на предоставяните услуги и лекарства. Индексът се изготвя въз основа на комбиниране на обществено достъпни статистически данни, интервюта с пациенти и независими проучвания.

   



Няма коментари:

Публикуване на коментар