Translate

понеделник, 6 юни 2011 г.

Формирането на кръжока по дентална медицина бе една щастлива идея

 
Доц. Лидия Катрова е завършила стоматология в София, преподава дисциплината “обществено дентално здраве”. Посетила е и е проучила методите на преподаване в десетки водещи университети и центрове по дентална медицина в Европа, САЩ и Канада, била е гост-лектор в много от тях. Автор е на 65 научни статии, монографии и учебници.




-Доц. Катрова измина една година от създаване на кръжока по дентална медицина. Какви са вашите чувства, равносметка, очаквания и перспективи?
-Да, наистина е вълнуващо. Формирането на този кръжок е една щастлива идея. Предисторията на кръжока, а и на днешната среща е следната. Когато ми беше възложено да чета пълния курс по обществено дентално здраве на студентите в 3-ти курс, на проблемите на ергономията бяха посветени няколко лекции. Много се притеснявах да тръгна в област, в която няма много опит до момента.Обърнах се към колегите от Европейската асоциация по дентална ергономия, които познавах от дълги години съвместна работа и към Проф. Ил Бонг, с който сме посещавали катедрата по ергономия на проф. Беленки в Балтимор. След това поради липса на учебник за кратко време в сътрудничество със студентите, подготвихме Компендиум. На следващата година тези, които участваха в подготовката на компендиума ( вече бяха положили изпит по дисциплината) започнаха клинични занимания. Когато обсъждахме работата в клиниката, осъзнахме, че има голямо поле има за изследователска дейност и за разпространяване на знания за ергономски издържана работа.
Целта ни е  да помогнем на колегите така, че с по-малко разход на енергия да постигат своите професионални цели.  И това да е добре както за тях, така и за комфорта на пациента, а и за престижа на професията. Безспорно превенцията и профилактиката са в началото на всяко здравеопазване. В нашата професия превенцията е в същност и единственото лечение, защото когато гръбнакът на зъболекарите е увреден, когато ръцете им са изкривени те не могат да изпитват радост, удовлетворение нито от работата си нито от живота, а лечението тогава е изключително трудно, продължително и скъпо.
Превенцията е възможна. Именно за това казвам, че е щастливо решение да започнем дейността на такъв кръжок.
Нашите следващи задачи са, живот и здраве, да направим пълна оценка на състоянието на знанията и мотивацията на студентите и преподавателите и на възможностите на апаратурата във факултета. Надяваме се това да послужи на ръководството след като вече машините в голяма степен са подменени, да се подобрява и  организацията на работата, така че да бъде по-комфортно за всички - за преподаватели , за студенти, за пациенти, за сестри. 
А и това да доведе до трайни стереотипи на щадяща професионална дейност. Така, че това са нашите цели, това са нашите мечти. Ентусиазмът е голям в колегите. Имаме разбирането и на деканското ръководство. Имаме сътрудничеството на международни учени и трансфер на знания. Така, че тези проблеми все повече ще се обсъждат. Нас ни интересува изследователският аспект,  да изследваме проблемите и да натрупваме данни: какво знаем, какво можем, какво още трябва да научим и как да се организираме, за да постигнем един протокол на клинична дейност, който да бъде правилен и здравословен стереотип за нашата професия. Очаквам и по-нарастващ интерес от страна на колегите – преподаватели и практикуващи. Вече има голям интерес към учебника, „Обществено дентално здраве, дентална професия, дентална практика”, в който тези иновативни концепции са представени и илюстрирани. В съответствие с програмата за обучение и съвременните тенденции – европейски и български, сме отделили четири лекции, включително и контрол над инфекциите и оборудване. Ние сме готови, , да помагаме на терен, така да се каже, ако някой иска да се обърне към нас с въпроси-как да подобри работата си.
-Видях интересен постер. Той показва как зъболекарите не трябва да работят за да щадят своя гръбначен стълб и ръце.
-Не само неправилните стойки показва постерът, но и нагласата на студентите, какво са научили вече от нас. Всъщност теоретично наученото те още не могат автоматично да го прилагат. И това е нашият мотив за изследването. Убедени сме, че трябва да имаме една обратна жива,постоянна връзка, „регистриране”на ситуацията, анализ и работа.
Постерът бе представен на 24-та годишна среща на европейската асоциация по дентална енергономия в Биберах Германия.И ние сме много горди,че тази работа беше оценена и приета на толкова висок форум. Предстои също да участваме в годишната среща на европейската асоциация по дентално образование (АДЕЕ) през септември в Анталия, т. г. в В приетия за участие в Анталия постер ще се коментират точно тези деформации на стойката, които са на базата на множество снимки, които регистрират начинът на работа в клиниката на студенти от 4 до 6 курс.
Ние целим една стабилност на проекта, целим включване на хората, съобразно техния интерес и на трето, но не на последно място по важност, да донесе конкретна полза за подобряване условията на работата за всички във факултета. Защото има нужда от ресурси, има нужда от пари, но не е задължително и не е достатъчно, ако се намерят пари и се купят някакви машини, работата и резултатите било учебните, било за колегите да се подобрят автоматично. Да не говорим, че работата на зъболекаря сама по себе си е много тежка, а на преподавателите е още по-тежка, тъй като те отговарят едновременно, както за изпълнението на все още неквалифицирани хора, така и за този шум и за всичките тези вредности и тези несъвършенства на организацията, които влияят върху тях. Така, че опитваме се да действаме изпреварващо, да ангажираме студентите, още преди да са поставени в реална работна среда, но и да има конкретна полза за всеки един човек, който нещо научава, прилага го в работата си и надгражда знания и умения.
-Поздравления за блестящите лектори и презентации.
-Благодаря. Мога да се лаская, че благодарение на приятелството ни тези изключителни прекрасни лектори са тук днес. Благодаря Ви, че ще представите този материал на много по-голяма аудитория.
-Благодаря ви и пожелавам само успехи и занапред!


Няма коментари:

Публикуване на коментар