Translate

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Увеличават се случаите на ухапани от кърлежи


Те усещат топлината на човешкото тяло и се ориентират по нея, за да се впият в кожата на човек. Обикновено кърлежите обичат да се крият в топлите влажни гънки на кожата и избират областта на мищниците, сгъвките на ръцете, на краката и под косата..
Сравнително малък дял от кърлежите са заразени - не повече от 10%
от изследваните давали положителен резултат. Дали кърлежът носи зараза не зависи от това дали човек живее в градска среда или е сред природата, както и не всички хора, ухапани от заразен кърлеж, се разболяват.
Все пак ухапването не е за подценяване, затова специалистите съветват хората, когато излизат сред природата,  да носят светли дрехи, да бъдат с дълъг панталон и чорапи, за да са максимално защитени. 
Човек може да се зарази и от замърсени ръце, най-често след почистване на домашния си любимец от кърлежи. Затова изваждането на паразитите от животни, а и от хора трябва да става с помощта на гумени ръкавици. Само в краен случай да се пипа кърлежа с голи ръце, и то само ако нямате раничка по ръцете. Дори и птиците могат да пренасят някои от видовете кърлежи.
У нас се продават репеленти, които се нанасят върху тялото и отблъскват кърлежите. По-добре е обаче да се избягват местата с висока трева, тъй като там е топло и влажно, а точно такива условия обичали кърлежите. Добре е всяка вечер човек да се преглежда за кърлеж, ако е бил сред природата, съветват специалистите. 
-------

Вадене на впити кърлежи. Колкото по-дълго той стои впит и смуче кръв, толкова по-вероятно става, ако е заразен, да ви предаде болестта. Вземете фини пинсети с плосък, леко извит връх. Хванете здраво кърлежа за предната му част ("главичката"), възможно най-близо до кожата. След това дърпайте упорито, докато го откъснете. Внимавайте да не го смачкате.
Не се поддавайте на многобройните легенди за вадене на кърлежи. Не мажете кърлежа с мазнина или нещо друго, преди да го вадите. Това не носи никаква полза (може дори да увеличи риска от заразяване, като накара кърлежа да повърне) и само ще ви забави. Не го въртете обратно на часовниковата стрелка. Кърлежът по-лесно се вади без въртене, защото "челюстите" му изобщо не приличат на винт. Освен това при въртенето можете да изстискате от кърлежа заразените му телесни течности върху кожата си.
Ако при ваденето кърлежът се разкъса и челюстите му останат в раничката, извадете ги, както бихте вадили забита треска.
След изваждането на кърлежа. След като махнете кърлежа, промийте ухапаното място с топла вода и сапун и го дезинфекцирайте със спирт. Ако при ваденето сте разкъсали кърлежа или по невнимание сте го смачкали, дезинфекцирайте старателно.
Ако имате дори слабо подозрение, че сте заразени с лаймска или друга болест, веднага се обърнете към лекар. Ако около ухапаното място се появи малко зачервено петно (с диаметър под 5 cm), то най-вероятно е резултат от местно възпаление, а не признак на лаймска болест. Поради късната поява на антителата при част от заразените е желателно кръвта да се изследва, след като мине 1 месец от ухапването. За жалост дори и тогава изследването има ограничена стойност, защото някои хора развиват лаймска болест, без да образуват достатъчно антитела, които тестът да засече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар