Translate

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Стриктен контрол върху продуктите е едно от условията да не се допусне Ешерихия коли да достигне до страната ни

Хора с ниска имунна защита, пазещите определени диети, неприемащите протеини, кърмачетата, децата и възрастните с хронични заболявания са най-уязвими от заразяване с Ешерихия коли,

особено през лятото, когато температурите са над 18 градуса. Стриктен контрол върху продуктите е едно от условията да не се допусне заразата да достигне до страната ни, съобщи проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика.
Ешерихия коли живее, в храносмилателната система на хората и на топлокръвните животни, но в ограничено количество и не причинява заболяване. Топлината обаче благоприятства за размножаването на микробите във високи дози.
Реално в повечето от случаите има човешка грешка при тези хранителни отравяния т. е. при приготвянето и съхраняването на храната.
Предаването на заразата става и чрез консумацията на заразена храна недобре изпечено месо, сурово мляко, сосове и др.. Основният преносител върху храната обаче са мръсните ръце. Преди в миналото готвачи, сервитьори и продавачи в хранителни обекти са минавали задължителен курс по санитарен минимум, защото само информирания човек може да предпази себе си, другите хора и продуктите от замърсяване, продължи проф. Попов.
По думите му днес законодателството и търговията ни са  по-либерални и при съмнителни случаи на отравяне, храната вместо да се пази с скрива или унищожава веднага.
Топлото време, развиващите се насекоми и лошото съхранение на храната, особено в малките обекти от рода на павилиони и дюнерници носят риск за интензивно размножаване на микроби върху нея в летните горещи месеци. Така, че всеки е застрашен да си купи замърсена храна.
В малки количества алкохолът като ракия, водка и мастика са допустими като протективно средство срещу опасната бактерия Ешерихия коли и въобще срещу чревните бактерии и инфекции.
Проф. Попов се върна назад в спомените си като млад лекар, когато открил дезинфектиращото действие на ракията при хранително отравяне на 30 души. Тогава му направило впечатление, че предимно жените и децата получили стомашно разстройство, а мъжете не. Причината е, че алкохолът убива микроорганизмите, каза той, но изрично подчерта, че това не означава човек да гарнира всяко хранене със спиртни напитки.
Преносители на заразите, освен мръсните ръце и несъблюдаването на добра хигиена, са още и мухите, които снасят яйцата си навсякъде върху плодове, зеленчуци, чинии с храна и др.. И така могат да ви предадат чревна инфекция - като ви "донесат" бактерии, които са взели от WC или боклука.да не забравяме, че те имат радиус на прелет от 1 км.
Опасни са и храните, в които има много продукти, особено смесицата от животински и растителни, каквито са овчарската салата, картофената салата, руската салата и др.
Сухите храни като сухари, солети примерно трудно биха могли да бъдат източник на зарази.
Биологичните продукти и храни не са чисти.Те също трябва да се мият и да се съхраняват както останалите, защото се отглеждат в естествени почвени условия, но с органични торове, които са потенциални носители на патогени и микроорганизми.
Има обаче два микроорганизма, единият е листерия моноцитогенес, които се размножават и в хладилника. Затова мийте продуктите, но и плотовете в хладилника, защото културата на съхранение в бита също е от значение, посъветва д-р Росица Еникова, завеждащ сектор "Микробиология на храненето" в Националния център по опазване на здравето и анализи (НЦОЗА).
Освен Ешерихия коли, от април до октомври ни, дебнат салмонели и стафилококи. В жегите трябва много да се внимава и с всички млечни, месни и сладкарски изделия, както с яйцата и кремовете приготвяни от тях. Всички сосове на майонезена основа трябва задължително да се съхраняват в хладилник, акцентира -р Еникова.
Бактериите обаче не обичат киселата среда. Така, че доматите и сиренето не са опасни за консумация. По гладките краставици също няма как да се задържи опасната Ешерихия коли.
Готвените храни не бива да стоят извън хладилник повече от 3 ч., след като са свалени от котлона. Но дори и да се приберат на студено, най-добре е да се изконсумират до края на деня.Ако се случи да остане храна за другия ден, тя трябва да мине през огън при температура 100 градуса в продължение на 5 минути. В над 90% органолептиката на продуктите, като цвят, вкус, мирис, не сигнализират, че той е заразен, ето защо хигиената в производството и съхранението на храната е съществен фактор за здравето на човека, каза още в заключение тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар