Translate

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Чешма вместо кокошка

да бъде изобразена върху етикетите на месните продукти, които имат добавена вода (т. нар. заготовки). Това предложи земеделският министър Мирослав Найденов.

Не могат да пишат охладено пиле на етикета и да са го напълнили с 51% вода. Това, което ще направим, е да се пише на етикета първо, че е заготовка, а не пиле, второ – колко процента и какви разтвори са вкарани. Не забранихме сиренето с палмово масло, защото няма как да го забраним. Но там в ъгълчето пише – растителни мазнини – хората, като погледнат, няма нарисувана крава на него, а има нарисувана палма. Така че сега на пилето да нарисуват една чешмичка.
Така потребителите ще се ориентират по-лесно дали в продукта има вода, или не. Той коментира констатацията на агенцията по храните, според която от 12 фирми само 4 не са влагали солеви разтвори в продуктите си.Изрядните производители са „Градус"- Стара Загора, „СВС 98"-София при тях е установено нарушение само при един продукт. Без нередности са и; стоките на „Джиев" - Костинброд и „Гала"- Монтана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар