Translate

сряда, 8 юни 2011 г.

ЕК- Не ви продават храни второ качество


Международни фирми не предлагат продукти с по-лошо качество в Източна Европа, заявиха от Европейската комисия.Според експертите компаниите са свободни да приспособяват продуктите си за различните пазари, ако законодателството на ЕС за етикетите и безопасността са спазени.
В средата на април Словашката асоциация на потребителите публикува проучване, според което големи международни компании предлагат продукти с по-ниско качество в страните от Източна Европа като кока-кола, кафета "Нескафе голд", "Чибо еспресо", "Якобс крьонунг" и подправки"Котани" в зависимост от страните, в които се продават. Това предизвика реакция от страна на компаниите, които заявиха, че продуктите не са с по-ниско качество, а с различни съставки според вкуса на потребителите в съответната страна. Министърът на земеделието Мирослав Найденов поиска разследване по случая в писмо до еврокомисаря Джон Дали. Писмото на Найденов е пристигнало в Брюксел и се подготвя отговорът, заяви Фредерик Венсан, говорител на еврокомисаря по здравеопазването и потребителите Джон Дали. Според него е нормално приспособяването на продуктите за различните пазари. Венсан даде за пример фирми за шоколад,
които често правят изменени рецепти за Великобритания, където вкусовете били по-различни от тези на континента.
Еврокомисията припомня, че отговорност на държавите членки е да следят дали стоките, които се продават на пазара им, са безопасни за здравето на потребителите.
------
 
Продавачите на пилета на грил в София хлопнаха кепенците и изчезнаха от пазарите, подплашени от нарочените от Агенцията по храните проверки.
Инспекторите подхванаха гриловете заради информация, че в тях се пекат пилета с изтекъл срок на годност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар