Translate

вторник, 7 юни 2011 г.

Оценката на яйчниковия резерв и прогнозата за репродуктивния потенциал, при жената са една от водещите тенденции при „правенето на бебетата” на XXI век


За проблема с ранното изчерпване на капацитета на яйчниците вече се говори все повече, тъй като много жени предпочитат да родят на по-късен етап, каза д-р Явор Владимиров, медицински директор на Специализирана болница за активно лечение по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина "София" (СБАЛАГРМ).
Намаляването на яйчниковия резерв води до влошаване качеството на отделените яйцеклетки, което е една от основните причини за намаляване на плодовитостта. Ето защо прогнозата за яйчниковия резерв е съвременният метод и за профилактика на безплодието, а и до голяма степен-стъпка в семейното планиране. Това е бъдещето, заяви категорично специалистът по репродуктивна медицина с над 20-годишен опит.
Ултразвукови, хормонални и генетични тестове дават прогностична оценка на репродуктивните възможности на жената. Така тя може да планира колко да отложи във времето своето майчинство.
Модерен апарат, на стойност над 100 000 евро, осигурява триизмерен образ на органа като обем, кръвоснабдяване и др., установява какъв е яйчниковия и резерв и какво ще се случи с него в следващото десетилетие.
Д р Владимиров препоръча жените, особено над 35 г., да си направят подобен профилактичен преглед и изследвания, тъй като при 60 % от тях ранното изчерпване на резерва на яйчниците е наследствено. При нашата майка и баба този проблем не е бил актуален, защото те са раждали на по 20-25 години, поясни той. Сега вече жените решили да имат деца по-късно в живота си, за да получат по-добро образование и да направят първо кариера, ще преосмислят приоритетите си, ако знаят, че могат да заченат по естествен път само още 1-2 години, прогнозира д-р Владимиров.
Статистиката обаче е безпощадна-при 10 % от европейките, вкл. и при българките, менструалният цикъл спира преди 42-45 години, което означава, че те са с изчерпани яйчникови възможности. Причините за това най-често са наследствена предизпозиция, оперативни интервенции или заболявания като ендометриоза. При тези жени на практика процесът на изчерпване на яйчниците започва обаче 10-12 години по-рано, но проблемът се установява едва когато продължително време жената не може да забременее, обясни той.
Броят на жените с ранно изчерпан яйчников резерв не е никак малко. Нормално менопаузата настъпва между 50-52 години. При ранната прогноза и диагностика могат да се вземат мерки и да се предотвратят много случаи на безплодие. Затова именно се прави оценка на яйчниковия резерв, акцентира -р Владимиров и допълни, че за съжаление, у нас специалистите, които мислят за този проблем, са малцина, а той е много важен и трябва да се търсят и да се профилактират тези жени. Необходимо е да се обучат както пациентките, така и АГ-специалистите в профилактиката на репродуктивното здраве, каза още той и призова жените да раждат деца до 35 г., тъй като по-късно в някои случаи медицината може да е безпомощна.
Изследванията чрез тестовете струват около 250 лв., но ако се налага стимулация на яйчниците с медикаменти, за да се провери как те реагират, сумата ще достигне над хиляда лева, предупреди д-р Владимиров.
По неофициални данни семействата с репродуктивни проблеми у нас са над 250 000.


------
Дейността на СБАЛАГРМ „София” е насочена предимно към лечение на безплодието. Оперативна гинекология, патология на бременността и профилактика на онкологичните заболявания при жената ще са другите направления, в които ще развива лечебното заведение, съобщи д-р Владимиров.
Болницата има оперативен сектор и отделения с 30 легла. В диагностично-консултативният център пък се прави диагностика и лечение в извънболничната помощ. Новост за страната ни е ин витро лабораторията с всички съвременни техники на асистирана репродукция – ин витро, икси, инвитро матурация, вътрематочни инсеминации, замразяване на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони, асистирано излюпване на ембриони, предимплатационна генетична диагностика. Специални мулти-газови инкубатори правят условията за култивиране на ембрионите близки до тези в тялото на майката. Това позволява максимална продължителност на отглеждането им и оптимална селекция. В процес на изграждане е оптична система в инкубаторите, която наблюдава постоянно всеки ембрион. Така потенциалът за развитие на всяко бъдещо бебе се оценява обективно. Новост са още и цитогенетична, семинологична, хистологична и клинико-имунологична лаборатории за диагностика и лечение на безплодие, особено на трудно решими случаи Три са условията, на които според д-р Владимиров трябва да отговаря модерната ин витро болница: сигурност за качеството и дискретността на лечението, съвременни стандарти при оборудването и изискванията към помещенията, и квалифициран и отговорен персонал, с които и изгражда болницата си.
Болница е едно от най-големите и модерни специализирани медицински заведения в областта на асистираната репродукция в момента у нас. Чрез съвременната архитектура на сградата и вътрешният дизайн се опитваме да разчупим стереотипа за болнично заведение и да създадем у пациентите усещане, че са по-скоро на гости при приятели. Ще работим и с чуждестранни пациенти, съобщи още д-р Владимиров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар