Translate

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Някои храни влияят на лекарствата по различен начин


Грейпфрут-в състава му има вещества, които затрудняват работата на черния дроб и пречат лекарствата да се разграждат и да се разпространяват в целия организъм. Друга опасност е, че може да се достигне до предозиране на медикаментите. Затова сокът от грейпфрут не се дава с лекарства за сърце, антидепресанти, антибиотици, противоракови и още други общо 50 вида медикамента.
Мляко- неутрализира действието на някои лекарства, например пеницилиновите и  на тези с желязо. То е пречка при лечение на анемия.
Безалкохолни газирани напитки-въглеродният диоксид, който се съдържа в тях променя киселинността на лекарствата и техните свойства.
Витамин А и другите, мастно разтворими витамини се усвояват по-бързо, когато храната е богата на мазнини. Но не трябва да се прекалява, защото мазните храни намаляват ефективността на лекарствата за лечение на а бъбречни заболявания.
Сокът от ягоди и арония понижава кръвното налягане и при прием заедно с лекарства за хипертония, кръвното налягане може да спадне доста повече от желаното.Тези дарове на природата подпомагат разширяването на кръвоносните съдове.
Ефектът от хормоните на щитовидната жлеза може да бъде намален при прекомерно консумация на репички, ряпа, зеле, маруля
Ако се приемат лекарства предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци не е желателно да  се консумират пресни зеленчуци като спанак, броколи и др ..Те са много богати на витамин К, който от своя страна подпомага съсирването на кръвта.
Затова пък хората, приемащи лекарствени медикаменти за профилактика или лечение на атеросклероза, могат  спокойно да хапват свежи плодове и  зеленчуци,тъй като те подпомагат изхвърлянето от организма на излишния холестерол.
Най-големият враг на всяка лечебна таблетка обаче е алкохолът. Спиртните напитки са абсолютно несъвместими с повечето медикаменти.
Прекаляването с кафе и силен чай също не е  препоръчително, особено при прием на хомеопатични лекарства. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар