Translate

вторник, 12 април 2011 г.

БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ХОЛЕСТЕРОЛ В КРЪВТА


Бяха проведени на 10 април 2011 г. в Южния парк в София.
Това е първата от поредица инициативи от дългосрочната кампания „Пациенти за здравословен живот” на Национална пациентска организация (НПО), която има за цел да предостави възможност на хората да се изследват за значими за България заболявания.
Уникалното в кампанията е, че предоставя комплексна грижа за здравето на хората, включваща изготвяне на цялостна програма – от медицински консултации до помощ от специалисти – рехабилитатори, диетолози, спортни лекари, фитнес инструктори, дерматолози и други.
В инициативата ще участват над 20 специалисти, включително и психолози, които ще консултират пациентите как да променят начина си на мислене за преодоляване на вредни навици.
Неуспелите да се възползва от тези безплатни прегледи ще има възможност да се изследва безплатно в Медицински център „Здравословен живот” до края на м. април. Центърът ще приема граждани всеки понеделник, вторник и сряда, съгласно установен график и предварително записан час.
Информация относно графика за последващи изследвания, консултации, резултати от изследванията и записване на часове, заинтересованите могат да получат на горещата линия на НПО0700 10 515 (всеки делничен ден от 11:00 до 17:00 часа, на цената на един градски разговор), както и на интернет адреси www.npo.bg и www.zdravosloven.com.
Кампанията, в следващите 6 месеца, ще продължи с ежемесечни инициативи по различни социално значими здравни проблеми:

·        Алергии и астма – безплатни изследвания на дишане;
·        Безплатно изследване на сухота на кожата и консултации с дерматолог в летния сезон;
·        Безплатно изследване на кръвно налягане и изготвяне на програма за здраво сърце;
·        Кампании за рак на гърдата с неинвазивен скрининг;
·        Безплатно изследване на сухота на окото, свързано с работа в офис, влияние на климатици и климатични условия.

Предстоят и други прояви, свързани със следните проблеми: диабет, остеопороза, менопауза, затлъстяване и други.

Според д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО, очакванията са за един сериозен процент от всички изследвани хора да бъдат с повишен холестерол. По думите му, най-застрашени от повишаване на нивата на холестерола са мъжете над 35-годишна възраст и жените над 40-45 години, хора със затлъстяване и такива с роднини по права линия, преживели инфаркт или инсулт. 
Препоръчително е те да избягват консумация на тлъсто месо, свинска мас, краве масло, кожата на пилето и др..
А за да се постигне баланс между приетата и изразходваната енергия за деня е необходимо поне 35-45 минути активно ходене. 
Редица изследвания доказват, че при всяко понижение на общия холестерол с 10 %, смъртността от исхемична болест на сърцето намалява с 18%, а общата смъртност н с 10%.

--------
Препоръчително е изследванията да бъдат направени на гладно и да не е консумирано кафе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар