Translate

събота, 16 април 2011 г.

София бе домакин на заседание на Европейската секция на Световната дентална федерация МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ОТКРИ ФОРУМът

Премиерът поздрави над 100-те делегата и им пожела успех на заседанията.
В редовната годишна пленарна сесия на федерацията участие взеха представители от над 40 държави, не само от Европейския регион, но и от Русия, Украйна, Турция, Израел, както и от няколко централно азиатски държави, бивши съветски републики – Азербайджан, Узбекистан, Татарстан.
Работната програма включва темите „Свободна дентална практика в Европа”, „Взаимоотношения между практикуващите лекари по дентална медицина и университетите”, „Профилактика на оралните заболявания”, „Качество в денталната медицина”,„ Основно и продължаващо обучение”, „Жените в денталната медицина”, „Дентален екип и „Каква квалификация трябва да имат помощниците на лекарите по дентална медицина”.
Проблемът с нелегално практикуващите зъболекари вече не е изолирано явление и става все по-остър в много страни, бе съобщено на пресконференция при откриването на форума участие, в която взеха чуждестранните гости проф. Роберто Виана(FDI) , председател на Световната дентална федерация и д-р Герхард Сийбергер, председател на Европейската секция на Световната дентална федерация (ERO FDI).
Предстои да се вземат решения, според които денталната медицина да бъде най-добре ориентирана към пациентите, тъй като разликите в държавите не са толкова в предоставянето на денталната помощ, а в качеството й.
Има лица, които предоставят денталната услуга нелегално. И ако преди няколко години единствената европейска държава, в която е имало такива дентални лекари е била Италия поради вратички в законодателството, днес феноменът е вече реален факт в Испания, Португалия, Германия, Гърция.
Освен това зъболекарските грижи стават все по-високотехнологични, все по-често се наблюдава едно приравняване на пациента към потребител като в това залитане по комерсионалното сякаш се загубва социалния момент на денталната помощ и лечение.
Управляващите не могат да останат извън диалога с обществото за цените на денталната услуга, защото трябва да се знае не как да се похарчи по-малко за дентално здраве, а как да похарчи най-добре сумата, която е необходима, за да получат хората търсеното качеството на денталната услуга.
Ключова роля за гарантиране на дентално здраве за всички има профилактиката , каза проф. Виана..
Европейските зъболекари ще се борят за по-голям ангажимент на държавата в профилактиката, .
Нелоялната конкуренция и дъмпингът на цените обаче подкопават качеството на денталната медицина.
Тези хора не ги наричам лекари по дентална медицина, а търговци на оборудване и зъболекарски материали. Пациентите е добре да проверят дали  зъболекарят, при който се лекуват е регистриран в съответната районна колегия, призова д-р Сийбергер.
България също не е пощадена и ние сме силно притеснени от този факт, каза председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Той уточни, че съсловната организация внимателно следи тези процеси и с тревога констатира, че у нас има и случаи на нерегламентиран прием от страна на зъботехници, които „лекуват” пациенти в непригодени помещения (в кухни и в мазета), без хигиенни условия и предоставят дентални услуги, без да имат необходимата компетентност и право за това. Тази практика няма да продължи дълго време, защото това е криминално деяние и подлежи на санкции от закона, заяви д-р Шарков.
У нас на 1 зъболекар се падат едва 900 души, според СЗО препоръчителното съотношение е 1 на 2000, за Европа средната стойност на този показател е 1 на 1200.
В момента има свръхконцентрация на дентални лекари главно в столицата и донякъде в по-големите градове, съществува обаче голяма вероятност това пренасищане и скритата безработица на зъболекари в големите градове, да доведе до отлив към малките населени места и отдалечените райони, прогнозира председателят на зъболекарския съюза. Той подчерта че зъболекарският съюз отдавна е извоювал 20% по-високо заплащане, по пакета заплащан от НЗОК, за тези дентални лекари, които работят в неблагоприятни райони
Имаме позиция и по въпроса за квалификацията на помощния персонал в денталните кабинети. Тези хора трябва да бъдат обучени по подходящ начин, така че действително да подпомагат достатъчно компетентно и адекватно работата на зъболекаря в денталната клиника. Има специални европейски изисквания за тяхната квалификация и обучение, заяви той и уточни, че се очаква тази тема да бъде обсъдена и да бъдат приети съответни решения, с които БЗС ще се съобрази при изграждането на своята политика и подход. „Това, което не можем да променим обаче е начинът на мислене на българина – той има изкривено отношение не само към денталните си проблеми, но и към здравето си въобще”, каза още той.
Над 600 зъболекари, са напуснали България от 2007 г. насам, работят в други страни-членки на ЕС, съобщи д-р Шарков.
По думите му в европейски мащаб намалява интереса към специалността зъболекар. Българските ученици все по-рядко казват: „Като завърша, ще стана зъболекар”, защото все повече регулации от страна на политиците притискат тази професия, която от една свободна професия се превръща в професия,която се нарича услуга. Всъщност, това не е услуга , а е лечение. Именно тази комерсиализация, правена и от големите фирми, и от желанието на политиците за евтино лечение, води до отдръпване от желаещите да учат дентална медицина. „В България такава тенденция няма все още”, смята д-р Шарков.  



…………………..
„Спазвате ли добра орална хигиена?", попитаха репортери премиерът Бойко Борисов, който откри сесия на Европейската секция на Световната дентална федерация.
„Знам, че премиерът има добър зъболекар и ходи редовно на преглед", отговори вместо него д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.
…………………..
Страните на Стария континент заделят за дентални услуги годишно между 54 млрд. и 75 млрд. евро. Сред приоритетите е глобалната инициатива за борба със зъбния  кариес до 2020 г.
От създаването на Българския зъболекарски съюз, който през декември 2010 г. навърши 105-години, подобен форум за първи път се провежда в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар