Translate

събота, 16 април 2011 г.

Двама лекари от УС на БЛС подадоха оставка


Непосредствено преди 52-рия извънреден събор на съсловната организация, който се проведе от 15 до 17 април т.г. в Равда.
След проф. Веселин Борисов ставка подаде и д-р Милен Чолаков от Шумен, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в област Шумен.
В мотивите си за напускане на УС на БЛС д-р Чолаков пише, че след обмисляне и оценка на ситуацията в УС на БЛС от последните месеци е взел това решение, поради несъгласие с трайно наложения бюрократизиран стил на ръководство на УС и липса на ефективност в организацията на дейността му, липса на екипен подход, тенденция за нерационални и повишаващи се разходи, недостатъчна работа за преодоляване на диспропорциите в заплащането на различни категории лекари и липса и на ефект по остойностяването на медицинския труд. В тях твърди, че постепенно дебатите и групиранията в УС на БЛС са довели до обезличаването на ръководния орган на БЛС.
Д-р Чолаков упреква УС, че с действията си е допуснал лекарите в България да се разделят на две групи - едната е УС на БЛС в позиция на "вечно бягащ след събитията", а другата са всички останали и, че в целия досегашен мандат дейността на УС не е подчинена на ясно определена и последователно реализирана стратегия.
Според него в дневния ред на събора трябва да има една, единствена точка, а именно насрочване на дата за извънреден отчетно-изборен събор ма БЛС,-поради изчерпване кредита на съсловно доверие и възможностите на сегашното ръководство на БЛС. По думите на д-р Чолаков725 лекари от Шумен застават твърдо зад искането му.
Д-р Чолаков бе категоричен,че свикването на събора е нелегитимно и промените, които се предвиждат да бъдат обсъдени и приети на него в устава, са против уставни. Той поясни, че първо Народното събрание трябва да гласува изменение на Законът за съсловните организации, за трансформиране на БЛС в лекарска камара, в противен случай решенията на събора и приемането на новия устав лесно могат да бъдат атакувани в съда.
По думите на д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, тези оставки в никакъв случай не са индикатор за някакво разпадане на ръководството на лекарския съюз. Той  заяви, че няма подкрепа от страна на останалите членове на УС на двамата, подали оставка.
На 52-я извънреден събор на БЛС ще бъдат представени предложения за промени в устава. Едно от тях предвижда БЛС да има петима зам.-председатели. Сега са двама и се избират от събора. Евентуалните пет поста ще бъдат заемани по право от председателите на пет подструктури към съсловната организация. Предвижда се сред тях да са националните организации на общопрактикуващите лекари, на болничните, на специалистите от извънболничната помощ и на специализиращите лекари.
 Според Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България обаче предложените промени са хаотични и неясни, не е ясно как ще си взаимодействат подструктурите, какви права, задължения и отговорности ще имат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар