Translate

вторник, 25 януари 2011 г.

Доматите чери

Доматите от най-малките тип чери или „грейп”до големите и вкусни градински са най-добрия приятел за сърцето и бъбреците. Те предпазват от диабет, рак, лекуват стомахът, ваят фигурата опъват бръчките на лицето и пречистват организма от токсини.
Чери доматите имат силно диуретично действие, поради големите си запаси от калий, при нарушена водно-солева обмяна, при лечение на бъбречнокаменна болест, хипертония и други сърдечносъдови заболявания - затлъстяване, захарен диабет.
Сокът им сваля кръвното и пази от запушване на съдовете и инфаркт. Освен това те разтварят животинските мазнини и така предпазват артериите от втвърдяване.
Те са и страхотно диетични.При храносмилането стимулират отделянето на стомашен сок и влизат във всички диети, тъй като помагат за по-бързото изгаряне на мазнините. Чери доматите са бедни на мазнини и холестерол, нямат въглехидрати, но имат много витамини А и С, както и мощният подмладяващ антиоксидант ликопен, обясняват диетолозите.
Активната им роля в обмяната на веществата ги прави незаменими и в менюто на хората със затлъстяване, артрит и дори диабет. Един голям домат или 2-3 домата чери дневно пазят черният дроб в добро състояние.
Чери са подходяща храна за профилактика на полови нарушения при мъжете. Те са просто задължителната храна за представителите на силния пол, защото предпазват дори от рак на простатната жлеза. Според учени от Илинойския университет, мъжете, които консумират по2-3 доматчета между 3 и 5 пъти седмично значително намаляват рискът от това коварно заболяване.
При дамите, заради ценното вещество - 5-хидро-кситриптамин, сходно със серотонина, пък действат като естествен антидепресант. Затова и чери доматите са наричани още "ябълки на любовта", тъй като вдигат самочувствието, изглаждат нервите и стимулират либидото.
Чери домати са "заредени" и с много фосфор, ценни запаси от фосфор, флуор, мед, йод и цинк магнезий, сяра, калций, натрий, желязо, каротин, витамин С, Е, и минерални соли. Диетолозите дори ги препоръчват като заместител на лимоните и фрешовете от цитрусови плодове.
Те не са препоръчителни единствено за хора с гастрит, язва, ниско кръвно и тежки алергии, припомнят специалистите.
----
Ако:
-имате сърдечносъдово заболяване или нарушена обмяна на веществата консумират поне 200 г пресни домати на ден;
-имате гастрит с понижена киселинност на стомашния сок, язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника, бъбречнокаменна болест и изтощение на организма пийте ежедневно, на малки глътки 30 минути преди ядене, по 1-2 чаши доматен сок;.
- косата ви капе, смелете на каша 2-3 домата и нанесете сместа върху корените на измитата коса, с леки масажни движения. Оставете маската да действа 10-15 минути и след това измийте добре косата с топла вода.
-имате инфектирана рана вземете един зрял домат и го дръжте 15 минути в слаб разтвор от сублимит. Изчистете добре раната с физиологичен разтвор, след това поставете върху нея натопената в доматения разтвор четирислойна марля. Сменяйте превръзката ежедневно до заздравяване на раната.
-1-2 домата чери, нарязани на ситно смесим със 100 мл.пр. мляко, те "трият" тъмните кръгове под очите и опъват бръчките. Сместа е необходимо да се съхранява в хладилник и може да служи за заместител на тоалетното мляко.
-имаме уморен вид или искаме да почистим кожата си перфектно, вместо ексфолиант, поставяме резенчета домати върху лицето си за десетина минути. След това кожата се изплаква със сместа от хладилника и минерална вода. Така порите по лицето се затварят и то се почиства в дълбочина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар