Translate

вторник, 25 януари 2011 г.

Тиквени семки при проблеми с простатата

Шепа тиквени семки дневно и особено олиото от тях, получено чрез студено пресиране, са чудесно профилактично средство на простатит, аденом (доброкачествено увеличение на простатата), намалено полово влечение при мъжа. Те помагат определено и при хора, които имат вече тези заболявания. В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини, които облекчават основните симптоми при аденома като често уриниране, болка и др.
В тези случаи се препоръчва по 1 чаена лъжичка от олиото три пъти дневно. Олиото се използва и за масаж на простатата. А при простатит 2-3 пъти дневно се приемат по 2 с.л. счукано сурово тиквено семе.
Съдържащият се в семките от тиква цинк подхранва и нормализира работата на мозъка и съня, подобрява паметта и намалява умората и раздразнителността. Затова те се препоръчват най-вече при усилена умствена дейност и на хората от третата възраст.
Тиквените семки предпазват костите и помагат и при артрит, тъй като са много богати на протеини, витамини и минерали като желязо, магнезий, мед, фосфор и ц, и.
Освен това те намаляват нивото на холестерол, активизират работата на сърцето, повишават имунитетът, подобряват работата на стомашно-чревния тракт, нормализират секрета на жлъчката, активизират водния и солния обмен и способстват за прочистването на кръвта.




Така например четвърт чаша с тиквени семки осигурява 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.
Тиквените семки са и едно от най- безвредните и добри и средства срещу чревни паразити, тъй като не съдържат токсични вещества и нямат странични ефекти.
Срещу глисти е необходимо да се приемат на гладно смесени с мед 75 г обелени семки за 3-4-годишни деца, 150 г при 10-годишните и 250-300 г за възрастни. Подобен ефект се постига и при редовната им честа консумация.
При чревни паразити (глисти) се смесват 250-300 гр. обелени тиквени семки и 100 гр. пчелен мед (а при 3-4 годишни деца дозата е75 гр., за 10-годишните тя 100-150 гр. и 50 гр. мед). Сместа се изяжда на гладно.
Най-добре е тиквените да се държат в непрозрачна 1 опаковка – на сухо и хладно място. В хладилник или фризер могат да се съхранят полезните си свойства 1-2 месеца. Добре е да се консумират сурови, а когато са печени да не са много солени.
При наднормено тегло трябва да се приемат в ограничени количества, поради високата им калоричност.
Данните от изследване проведено у нас, сред 502 мъже и жени на възраст от 12 до 40 г., показват, че80% от тях консумират ядки и семки поне един път седмично.
А над 11% от населението поне веднъж седмично тиквени семки. Така те заемат трето място, след фъстъците и слънчогледовите семки, по консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар