Translate

вторник, 25 януари 2011 г.

Ресторантите Отариан отбелязват въглеродните емисии, за всяко ястие, от вегетарианското си меню

Австралийската верига Отариан, има и по два ресторанта в Лондон и Ню Йорк, се описва като “първата верига от ресторанти с ниски въглеродни емисии, която използва цялостен анализ на въглеродните емисии за всяко ястие в менюто си”.
В ресторантите Отариан, почти всичко, от пода до маси и столове, е изработено от рециклирани материали. Оборудването е с възможно най-голяма енергийна ефективност. Електричеството им се произвежда от вятъра, водата и слънцето. А употребата на вода е сведена до минимум и се избират предимно местни ресурси. Ресторантите не предлагат местни ястия заради тежките емисии, свързани с отглеждането на животни и производството на месо.
Най-интересното обаче е, че Отариан използва международни стандарти като BSI PAS 2050 за въглеродни емисии в цялото си меню. Освен това веригата ресторанти е избрана за тестване на новият продуктов стандарт “Протокол за парникови газове”. Менюто показва разликите в парниковите емисии между вегетарианските ястия и подобните блюда, които съдържат месо, риба или яйца.
Отариан не спират дотук. Те дават награди на клиентите си за въглерода, който “спестяват” като се хранят в техните ресторанти. Всяка покупка носи на клиентите точки “Въглеродна карма”, които се проследяват с карти. Клиентите могат да следят точките си в интернет. Всички, събрали 100 точки, получават безплатна шоколадова почерпка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар