Translate

вторник, 25 януари 2011 г.

Зеленият чай

както черният и китайският чай, се получава от листата на растението Camellia sinensis. Единствено в обработката и окисляването е разликата между тях.
От трите вида чай той съдържа най-много антиоксиданти,предпазващи от атеросклероза и онко заболявания. Така например основният му екстракт - антиоксидантът епигалокатехин-3-галат (EGCG), забавят развитието на рак на устата, кожата, дебелото черво, стомаха и ануса.
Зеленият чай сдържа също така флуор, участващ в изграждането на кристалната решетка на зъбите и в борбата с кариесите, както и витамин С, мощен оксидант, благодарение на който кръвоносните съдове стават по-здрави и еластични, а свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на организма, се неутрализират.
Казано с други думи антиоксидантите в зеления чай могат да блокират образуването и растежа на тумори, да възпрепятстват образуването на съсиреци и да поддържат нормалното функциониране на артериалните стени. А влиянието на витамин Р, по чието съдържание зеленият чай няма конкуренция, е насочено към укрепване стените на капилярите, намаляване на тяхната крехкост и разрушаването им, особено при по-възрастните хора.
Концентриран екстракт от антиоксиданта EGCG пък, ефективно предотвратява увреждания от типа на болестта на Алцхаймер.
Зеленият чай действа и като антибактериален агент при лечението на халитоза (лош дъх на устата). Той може да предотврати възпалението на венците и пародонтозата, тъй като ефикасно унищожава Е. Coli и стрептококови бактерии. Антибактериалното действие може да помогне и, като унищожава бактериите.
Мащабно 5-годишно проучване в Япония сочи пък, че тези, които пият повече зелен чай, рядко хващат диабет, а противовъзпалителните му свойства и се явяват средство и срещу ревматоидния артрит.
Чудодейните качества на напитката зависят от правилното и приготвяне. Ето защо никога не заливайте чая с вряща вода, тъй като високата температура не само ще унищожи витамините , но и ще влоши вкусът на чая. Оставете кипящата вода да престои 5-6 минути, за да се охлади до около 60 градуса, и тогава залейте с нея чаят. Ако наистина искате максимално да усетите неговото полезно действие - забравете за захарта и млякото.
Знаете ли че зеления чай:
-съдържа четири пъти повече витамин С от портокалите;
-подпомага изхвърлянето на тежките метали от човешкото тяло. Особено препоръчителен е за пушачите, тъй като спомага за постепенното изхвърляне от организма на натрупаните при тютюнопушенето вредни вещества;
-има благоприятно влияние върху метаболизма. Пречиства организмът и засилва перисталтиката. Стимулира произвеждането на хормона норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калориите;
-съдържащият се в него цинк го прави изключително подходящ и ползен за бременните жени;.
-може да се използва и като козметично средство. Отварата от него подобрява тенът на лицето, а компресите с прецедена запарка премахват торбичките и тъмните кръгове под очите;.
-4-5 до 10 чашки дневно е оптималното количество при профилактиката на раковите заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар