Translate

вторник, 25 януари 2011 г.

Зелето

Неслучайно то е наричано „северен лимон”, тъй като съдържа витамин С толкова, колкото има и в самите лимони и портокали.
Британски учени откриха, че зелето, както броколите и карфиола, е полезно за сърцето, съобщи Би Би Си. Протеинът Nrf2, който пречи на образуването на плаки в кръвоносните съдове, се активира от вещество в тези зеленчуци. А ежедневната консумация на зеле значително снижава рискът от инфаркт и инсулт. Според специалистите консумацията им може да бъде ефикасен механизъм за предпазване от кардиологични проблеми. Освен това то понижи рискът от някои форми на тумор (като тумор на дебелото черво и рака на гърдата).
Оказва се, че най-полезно е обикновеното бяло зеле. То може да се яде във всякакъв вид - прясно, варено, печено, осолено. И винаги е полезно и здравословно.Особено ценно е през есенно-зимния сезонът, когато върлува грипът и простудите.
Витамините и микроелементите т. е. най-полезните вещества в зелето се съдържат най-много в кочана и външните –най-горните му листа, които. съдържат голямо количество калций и магнезий.
Витамин В нормализират работата на нервната система, осигурява здравословен сън, а също и добро настроение. В зелето има и витамин РР, който прави косата по-гъста и кожата по-чиста.
Фолиевата киселина го прави препоръчителна храна за бременни жени и кърмачки. Витамин Е освен, че поддържа кожата здрава, спомага за повишаването на въздуха в кръвните клетки но и за предотвратяването на акнето. Количество от фибри и желязо в зелето са от изключителна важност за храносмилателния тракт и поддържат дебелото черво в добро здравословно състояние.
Наред с всички тези полезни свойства зелето е безценно и за намаляването на теглото, тъй като благодарение на витамините В и С, се намалява нивото на стреса, засилва се метаболизмът изгарянето на мазнините.
Зелето е най-ниско калоричната храна. Една огромна чиния от него съдържа само 15 калории.
Киселото зеле също е не само метла за стомаха, но и то помага срещу рак на дебелото черво и при храносмилателни проблеми. Бактериите на млечната киселина в него активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу тумора.
Сок от кисело зеле се прилага при разранени венци, кръвотечения, хемороиди, запек и дори при епилепсия. Той помага и лечението на стомашни и чревни язви.
Приема се по 100-200 г няколко пъти на ден.
Да не забравяме фактът, че най-известният лек срещу махмурлук е именно зелевата чорба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар