Translate

вторник, 25 януари 2011 г.

Национално представените четири пациентски организации са единодушни: Ябълката на раздора е в прехвърлянето на търговете за скъпоструващи лекарства в болниците

Представителите на 4-те пациентски организации бяха единодушни, че децентрализацията на търговете за скъпоструващи лекарства, (за редки болести, рак и хемодиализа) към болниците е ябълката на раздора между тях и МЗ.
Те отчетоха ката позитивна първа крачка, прехвърлянето на голяма част от медикаментите към НЗОК, но зададоха и риторичния въпрос защо МЗ не направи и втората стъпка.
По думите им за момента все още няма хаос в лекарствоснабдяването в страната, но подчертаха недвусмислено,че той може да възникне само след няколко месеца, „защото всички несъвършенства при централизираните търгове в МЗ, просто ще се умножат по 83 т. е. по броят на болници, в които те вече ще се провеждат”.
Теодора Захариева, председател на Федерация Българския пациентски форум прогнозира, че ще настъпи анархия при организирането на локалните търгове, като има опасност те да се провеждат субективно като време и срокове; липса на гарантирано, своевременното снабдяване с лекарства; изразходване на целевите средства за лекарства не по предназначение в случаите, когато има натрупани дългове на болничните заведения; затруднен контрол от страна на държавата и от неправителствените организации върху самите търгове.
Тя предупреди, че се създава инструмент за натиск върху задлъжнелите болници от страна на фирмите и изрази и своето лично опасение, че ще има разминаване в лечението на заболяванията в различните лечебни заведения и в диагнозите като пациентите няма да знаят къде да си търсят правата.
Представителите на 4-те пациентски организации изразиха безпокойството си, че няма гаранции относно прозрачността при провеждането на търговете, съществува неяснота дали закупуването на лекарствата ще е съобразно нуждите на пациентите и липсва отговорност при проваляне, компрометиране или обжалване на търг/ове от някой дистрибутор.
Те смятат, че изобщо не е обезпечено лечението на пациентите в тези случаи и е реална опасността да останат без терапия за неизвестен период от време и не се знае какво се случва със здравнонеосигурените лица.
Според тях не съществува механизъм болниците да си преразпределят лекарства, ако в някоя има презапасяване, а в друга недостиг. Дори някои болници биха предпочели определени скъпоструващи лекарства поради търговски интереси, тъй като всички указания на МЗ досега са устни, които щели да бъдат имплементирани в наредба.
Те допуснаха, че някои от болниците пък изобщо няма да проведат търгове, а поради невъзможността болничните мениджъри да предвидят бъдещите нужди от медикаменти, лекарите ще бъдат принудени да натоварват бюджетът на лечебното заведение. Освен това на лекарите се възлага да вземат тежко решение да предписват терапия, за която впоследствие пък може да бъде отказано финансиране. С други думи. създава се една автоцензура на лекарите, тъй като никой няма да изпише лекарство над лимита, ако той е изчерпан, поясни Захариева.
Представителите на 4-те пациентски организации не казаха, колко пациенти могат да останат без лечение, но допуснаха, че в болниците с по-малко пациенти ще има провалени търгове, като това ще се случи поне минимум в пет лечебни заведения.
До момента обаче само 4 болници са дали ясна заявка за провеждане на търгове.
Владимир Томов, председател на Националната пациентска организация, Конфедерация „Защита на здравето” съобщи, че една част от лекарствата за редки болести, продължават да бъдат финансирани все още по старата система и по морално остарялата Наредба №34, изключително в разрез с лечебния процес
Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за защита правата на пациентите обясни, че при последната си среща със здравния министър д-р Стефан Константинов са го информирали, че няма юридически оформена процедура за тези търгове.
-Опитахме се да кажем, че трябва да се огледат нещата, така че да се гарантира да няма проблеми, но освен общи указания и обещания, от министерството не ни дадоха конкретни отговори на въпросите. Забелязва се едно желание в МЗ да се провежда една политика, без наше участие, заяви той.
И 4-те пациентските организации бяха единодушни, че 83 търга в болниците са по-лошия вариант от търга в МЗ и обявиха, че единственият най-добър вариант за лекарствоснабдяването у нас е реимбурсният от НЗОК за всички лекарства.
- Защото само тогава може да се гарантира, че лекарството, от което пациентът има нужда, ще достигне до него. Има пациент със заболяване НЗОК заплаща за неговото лечение. Нито се закупуват повече лекарства, нито остават, поясни д-р Станимир Хасърджиев,председател на Националната пациентска организация.
-Другият вариант е централен търг към МЗ с прогнозни количества, които в България никога не стигат, с дълга процедура, които винаги се бави, а пациентите остават без лечение. Третият вариант е този проблемен търг, който всяка година виждаме, но поне знаем кой е виновен, да го разбием на 83 други търга, съобщи д-р Хасърджиев.
По думите на Захариева обаче идеята лекарствата да се плащат по реимбурсен модел от НЗОК не се харесва на институциите, защото тогава ще лъсне голата истина колко пациенти не са били лекувани досега.
Ще стане ясно и колко пациенти годишно не се лекуват в България, допълни и д-р Хасърджиев. Според него в момента около 60-70% от пациентите остават без терапия.
Представителите на 4-те пациентски организации единодушно заявиха, че настояват:
- МЗ да даде крачка назад и за тази година да проведе процедура за доставка на скъпоструващи лекарства, чрез централизирана обществена поръчка;
- всяка стъпка в процедурите за лекарствоснабдяването да бъде нормативно уредена и оповестена, за да може да бъде проследявана докрай от обществото и едва тогава да се пристъпи към търговете;
- информация за всеки търг и съответната договорена цена за всяко лекарство да бъде качвана на сайта на МЗ в срок от три дни;
- през втората половина на тази година да се подготви системата на НЗОК, за преминаването на всички животоспасяващи медикаменти, МЗ да прехвърли и лекарствата за диализа и онкологични заболявания, включително и финансовото обезпечаване към нея и да отпадне тръжната процедура по Закона за обществените поръчки, която не е подходяща за закупуване на лекарства;
- ако болниците са сигурни че търговете ще преминат без лобистки интереси да бъдат своевременно уведомявани и канени, но не час преди провеждането им и не само при приемането на пликовете, както досега, а и при отваряне на офертите от фармацевтичните фирми.
В края на пресконференцията те отново акцентираха, че не трябва отговорността на МЗ да прехвърля своята отговорност върху болничните директори т. е. върху общински структури , тъй като ще настъпи пълна юридическа бъркотия, а отговорността ще се размие тотално и, че 83 търга в болниците, са по-лошия вариант от един търг в МЗ, за които указанията засега са само по желателни.
Пациентските организации подчертаха, че макар да имат уверение от МЗ, че то разполага с резерв от лекарства, ако има забавяне на търговете, не е ясно в какви количества са те и за колко пациенти ще стигнат.
Те предупредиха, че за много от заболяванията вече са изчерпани лекарствата. Думите си подкрепиха с факта, че в момента липсва лекарство за 160 ХИВ-позитивни лица, за което МЗ е обявило търг за доставката му едва на 18.01. т. г.
Според д-р Хасърджиев при прекъсването на терапията много бързо се проявява резистентността, а това неименуемо може да доведе до двойно и тройно увеличаване на разходите за лечение, тъй като за него ще са необходими много по-скъпи лекарствени медикаменти.
Стана ясно, че проблеми има и при снабдяването с лекарства за хемофилия. След прехвърлянето им към НЗОК, но само за домашно лечение, се оказва че са пропуснати тези за спешна и болнична помощ. Снабдяването с тях все още „виси”. Само преди дни МЗ е разбрало за този проблем. И макар някои болници да са направили опит да ги включат в предстоящите търгове, са получили заповед от МЗ да не го правят съобщиха от пациентски организации. Затова те се опасяват, че може би не са предвидени пари за тези лекарства и те може би ще останат за сметка на пациентите.
От МЗ заявиха, че позицията на пациентските организации се надяват да се дължи на неразбиране, на материята, а не на други причини, тъй като отговор на всички поставени въпроси организациите са получавали неведнъж досега.
-МЗ съзнава, че всяка промяна се приема трудно, но уверяваме, че новата схемата с търговете ще дава по-лесен достъп на болните да лекарства, се казва още в прессъобщението им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар