Translate

петък, 21 февруари 2020 г.

Стартира национална кампания „Заедно за по-добро белодробно здраве"


Тя цели да представи здравната и социална тежест на обструктивните белодробни заболявания.
В специален видео клип „Не оставяй астмата да контролира живота ти“ с каузата се ангажира най-успешният български плувец Петър Стойчев. Видеото е съвместна инициатива на Асоциация на българите боледуващи от астма /АББА/, Българското дружество по белодробни болести /БДББ/, Българското дружество по алергология /БДА/ и АстраЗенека.
Информационното видео представя най-честите симптоми на астмата - задух, пристъпи на кашлица, стягане в областта на гърдите и акцентира върху факта, че астмата е възпалително заболяване на белите дробове, което изисква ежедневно лечение. Насочва вниманието към ранната диагностика на астмата и насърчава хората с тези симптоми да потърсят лекарска помощ, а пациентите с установена астма да изпълняват стриктно препоръките за лечение.
В България над 400 000 души страдат от бронхиална астма. Тя е и най-честото хронично заболяване в детска възраст. Астматичните пристъпи в детска възраст са водеща причина за хоспитализации и нужда от спешна помощ.
Видеото бе официално представено за първи път на редовното заседание на Комисията по здравеопазването към 44-то НС вчера в рамките на дискусия на тема „Социалната и здравна значимост на белодробните заболявания“.
То е достъпно на Фейсбук страницата на АББА.

Дарителски кампании „Заедно за надежда”


Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки - УМБАЛ „Александровска“ организира серия от дарителски кампании за намиране на подходящи донори на стволови клетки от костен мозък. Първата от тях е в помощ на Михаела Димитрова от гр. Перник, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки. Единственият ѝ шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит.
Кампанията ще се проведе на 22 февруари от 10.00 до 13.00 часа в градовете:
ПЕРНИК
  • -СМДЛ ”Рамус”, МК "Свети Георги", ул. "Св. Св. Кирил и Методи" №77, тел.: 0878 473 786
  • -МДЛ «Цибалаб», ул. „Радомир” №3
ВАРНА
  • СМДЛ” РАМУС”,  МК "Младост", тяло А, ет.2, обект 9А и 10 /каб. 201 и 202/ , тел.: 0884 645 459 
Подходящи за донорство са  всички клинично здрави лица между 18 и 50 години.
Националната публична банка за стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ "Александровска". Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър /BMDW - Bone Мarrow Donors Worldwide/, в който са регистрирани повече от 35 милиона души от 50 страни. Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични заболявания, за които трансплантацията е единствения шанс за живот.
Съществуват два вида донорство: дарителство на стволови клетки от костен мозък /КМ/ и дарителство на периферни стволови клетки от кръв /ПСК/.
Дарителски акции за попълване на Българския регистър с нови донори на стволови клетки ще бъдат провеждани периодично и в други градове на страната. Кампанията се провежда с подкрепата на БЧК и ИА „Медицински надзор“.
Допълнителна информация на тел.: 02/ 4265614 тел/факс.: 02/ 9230 496
e-mail: bulregistry@gmail.com


Седмият национален бизнес форум фарма „Бъдещето на здравната система – Хоризонт 2030“ очерта бъдещето на здравеопазването у нас до 2030 г.


Той бе организиран от сп. „Мениджър“ и се проведе  под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то НС.
Водещи теми на форума бяха новите стратегически приоритети за гарантиране на съвременно и качествено здравеопазване и ролята на фармацевтичния бизнес за постигането на по-голяма ефективност и устойчивост на системата. Дискутирани бяха също иновациите, които ще носят реална стойност в здравеопазването, технологичната революция и ефектите от нея за сектора.
Д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната Комисия по здравеопазването, отбеляза, че устойчиво развитие на здравната система може да се постигне, когато съществува диалог и консенсус в обществото, бизнеса, неправителствените организации. А по думите и промените в сектора трябва да се случват еволюционно, а не революционно.
„Инвестициите в здравеопазването са инвестиции в бъдещето на нацията, това гарантира едно здраво поколение“, каза тя и припомни, че сега действащата здравна стратегия е до 2020 г. и скоро ще започне подготовката на новия програмен документ – Национална здравна стратегия до 2030 г.
Д-р Бойко Пенков, зам. министър на здравеопазването, каза, че съвременните здравни системи са изправени пред сериозни предизвикателства, защото чрез устойчивостта на здравната системата трябва да се гарантират ползи и  резултати за хората.
Той каза още:
-През последните 5 г. се опитахме да обърнем внимание върху навременно лечение на болестта, хората да са в ремисия, социално активни. Новата идея е да живеем без болести. Усилията ще бъдат съсредоточени върху това да бъдат обединени повече ресурси и да бъдат инвестирани в превенция, здравно образование, профилактика, скрининг и др., така че да се удължи продължителността на живот без болести с 16 години.
За засилване на социалната роля на фармацевтите през следващите 10 години призова председателят на Български фармацевтичен съюз /БФС/ проф. Асена Стоименова, която подчерта, че БФС е за устойчивост на системата.
„Не сме за революция, но разчитаме на еволюция. Ще очакваме в сътрудничество с БЛС и институциите да видим българският фармацевт в тази по-социална роля. Аптеката се възприема като търговски обект, но фармацевтичната функция е социална. Страната ни трябва да започне да мисли в посока на това с помощта на фармацевтите да се анализира как се приемат лекарствата, рационална ли е лекарствената употреба, как се отразява на пациентите и др. Където е засилена ролята на фармацевтите, разходите могат да се намалят с 20-30%. На там трябва да се насочим в следващите 10 години“, поясни тя.
Д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/ коментира ролята на съвременния лекар, който според него се е превърнал в посредник между иновациите в медицината, индустрията и пациентите. Той бе категоричен,че през следващите 10 години дейността на БЛС трябва да е насочена към продължаващото обучение на медиците и допълнителните квалификации.
Адв. Андрей Дамянов, член на Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, обърна внимание на това, че в съвременно здравеопазването пациентът трябва да е поставен в центъра. И когато българският гражданин влезе в системата, трябва да бъде обслужен така, че неговият проблем да бъде решен, доколкото състояние му позволява. Това трябва да става под контрола на неговия лекар. В „Хоризонт 2030“ трябва да бъдат заложени такива мерки, че доверието между лекар и пациент да бъде повишено. Първата стъпка към промяна е въвеждането на електронното здравеопазване, а като втора и трета – статистика и финанси, обясни той.
Според Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България /ARPharM/, страната ни е изправена пред сериозно демографско предизвикателство и през следващите 20-30 години ще загуби 40% от работната си ръка.
„Затова инвестициите в здравеопазване са една от най-умните инвестиции, които българското общество може да направи. Те ще повишат благосъстоянието на всеки български гражданин и на страната. Модерното, ефективно и добре финансирано здравеопазване ще ни помогне да живеем по-дълго и в по-добро здраве и така да сме полезни на себе си, на семейството, на обществото и на страната“, подчерта Денев.
Д-р Маргарита Строкова, медицински директор на GSK България, акцентира върху това, че фармацевтичната индустрия инвестира много в иновации, на второ място след IT сектора. „Само в Европа в научно-изследователска дейност са инвестирани над 4,3 млрд. паунда. Например, за пръв път от 20 г. текат разработвания на нов клас антибиотик. Бъдещето е в персонализираната терапия“, заяви тя.
„Важно е държавата да си колаборира с предприемачите и индустрията, които могат да дадат технологични решения за повишаване на качеството на здравеопазването. Проблемът на повечето здравни системи е, че много неща се правят на парче“, каза Мира Ганова, изп. директор на Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването. Тя подчерта още предимствата на електронното здравеопазване и дигитализацията на системата.
Проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория, акцентира върху приложението на генетиката в диагностиката на редица заболявания - най-често при редките заболявания. Чрез генетичен тест може ясно да се открие малигнен процес или рецидиви в онкологичните заболявания. Генетиката е и пътят към персонализираната медицина, каза той.
Проф. д-р Милчо Минчев от Отделението за трансплантация на хемопоетични стволови клетки в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания /НСБАЛХЗ/ акцентира върху ролята на чек пойнт инхибиторите, разработени през 1992 г. и приети вече за златен стандарт в имунотерапията на рака. От думите му стана ясно, че след 2000 г.  те се използват в онкохематолията и лечението на солидни тумори. Важно е да се проучи генетичната предразположеност на пациента, влиянието на микробиома и заобикалящата среда. И най-вече - да се възобновят опитите за индуциране на противотуморен имунитет в тези пациенти, при които той липсва и да се включи в арсенала на противотуморната терапия T-CARs.
„Пациентските програми се насочват не само в посока прием на лекарства, понякога могат да включват  персонално физическо подпомагане на даден пациент или напомняне за прием на лекарства. Програми в подкрепа на пациента има в ревматологичните заболявания, гастроентерологията, дерматология, онкология, пулмонарна хипертония, редки болести и др.“, отбеляза Дончо Дончев, директор Продажби и мениджър Пациентски програми, SAT Health.

LG представя новата K серия с премиум характеристики на камерата повече вълнуващи потербителски изживявания


Четворните камери предлагат подобрено мултимедийно изживяване и невероятен дизайн

LG K61
LG Electronics /LG/ обяви новата K серия - K61, K51S K41S - създадена да осигури първокласно изживяване на потребителите с подобрена камера, мултимедийни функционалности и цялостно представяне, без утежняване на бюджета. Запазвайки подобренията, представени за първи път при премиум смартфоните на LG, новите модели предоставят още повече нови възможности за избор, дори при днешния конкурентен пазар.
Всеки от телефоните, част от линията, е оборудван с четворна задна камера, състояща се от основна камера с висока разделителна способност, широкоъгълен обектив, сензор за дълбочина и макро обектив, първи от серията K. Основната камера е с 48MP, което е най-високата резолюция предлагана от LG телефони до момента, а камерата с 32MP на K51S впечатлява с пискелите си повече от всеки друг телефон на LG. С перфектната камера за всяка ситуация, която запечатва всеки значим момент, е толкова лесно да се забавляваш, докато снимаш.
K61 разполага с изключително ясен 6.5-инчов 19.5:9 FHD+ FullVision дисплей, докато този на LG K51S, който отново е 6.5-инчов, е малко по-тесен - 20:9 HD+ FullVision дисплей. Изрязката за камера и на двата е направена почти невидима, a LG K41S включва 6.5 инча 20:9 HD+ FullVision. Всички три модела от новата серия са със синематично пропорционални дисплеи с по-тънки рамки от техните предшественици за още по-добро изживяване.
Новите модели на LG от серията K имат 4,000mAh батерии, DTS:X 3D звук за реалистично 7.1- канално изживяване със слушалки и MIL-STD-810G стандарт за издръжливост. Създадени са
LG K51S
за потребители, които нямат търпение да надградят смартфон преживяването, без да прекрачват границата на бюджета си.
„Основната добавена стойност на серията K от LG се крие в модерните технологии и конкурентните цени. Вярваме, че смартфоните от K серията ще бъдат най-конкурентноспособните в категорията си, предлагайки функционалности, които потребителите ще оценят“, каза Чанг Ма, старши вицепрезидент на отдела за продуктови стратегии към LG Electronics Mobile Communications Company.
K серията на LG ще се предлага на американския пазар през второто тримесечие на годината, а след това и на ключови пазари в Европа и Азия.

Основни характеристики:*

LG K61
·         Чип: 2.3 GHz Octa-Core
·         Дисплей: 6.5-инчов 19.5:9 FHD+ FullVision
·         Памет: 4GB RAM / 64 or 128 GB ROM / microSD (up to 2TB)
·         Камера:
-          Задна: 48MP Standard / 8MP Super Wide / 2MP Macro / 5MP Depth Sensor
-          Предна: 16MP Standard
·         Батерия: 4,000mAh
·         Размер: 164.5 x 77.5 x 8.4mm
·         Мобилен интернет: LTE / 3G / 2G
·         Свързване: Wi-Fi Dual Band / Bluetooth 5.0 / NFC / USB Type-C
·         Цветове: Titanium / White / Blue
·         Други: AI CAM / DTS:X 3D Surround Sound / Google Assistant / Google Assistant Button / Google Lens / Rear Fingerprint Sensor / MIL-STD 810G Compliance

LG K51S
·         Чип: 2.3 GHz Octa-Core
·         Дисплей: 6.5-инчов 20:9 HD+ FullVision
·         Памет: 3GB RAM / 64GB ROM / microSD (up to 2TB)
·         Камера:
-          Задна: 32MP Standard / 5MP Super Wide / 2MP Macro / 2MP Depth Sensor
-          Предна: 13MP Standard
·         Батерия: 4,000mAh
·         Размери: 165.2 x 76.7 x 8.2mm
·         Мобилен интернет: LTE / 3G / 2G
·         Свързване: Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC / USB Type-C
·         Цветове: Titanium / Pink / Blue
·         Други: AI CAM / DTS:X 3D Surround Sound / Google Assistant / Google Assistant Button / Google Lens / Rear Fingerprint Sensor / MIL-STD 810G Compliance
LG K41S_

LG K41S
·         Чип: 2.0 GHz Octa-Core
·         Дисплей: 6.5-инчов 20:9 HD+ FullVision
·         Памет: 3GB RAM / 32GB ROM / microSD (up to 2TB)
·         Камера:
-          Задна: 13MP Standard / 5MP Super Wide / 2MP Macro / 2MP Depth Sensor
-          Предна: 8MP Standard
·         Батерия: 4,000mAh
·         Размери: 165.7 x 76.4 x 8.2mm
·         Мобилен интернет: LTE / 3G / 2G
·         Свързване: Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC / USB Type-C
·         Цвят: Titanium / Black / White
·         Други: AI CAM / DTS: X 3D Surround Sound / Google Assistant / Google Assistant Button / Google Lens / Rear Fingerprint Sensor / MIL-STD 810G Compliance

# # #

* Спецификациите могат да варират спрямо пазара