Translate

сряда, 15 януари 2020 г.

Първата имплантация на изкуствен сфинктер на пикочния мехур бе извършена в клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна


Операцията е извършена от доц. Деян Анакиевски, ръководител на клиниката и гост урологът д-р Евгени Аларгов, водещ специалист по имплантивна и реконструктивна урология в Атина, Гърция.
Способността на човешкото тяло е да поддържа нормалните процеси по съхранение на урина в пикочния мехур, задържането й без да изпуска, докато той се напълни и стимулирането на уриниране след това, се регулира от сфинктер - мускул, разположен на пикочния мехур.
Когато естественият сфинктер е увреден и не функционира, е налице уринарна инконтиненция - спонтанно и неконтролируемо изпускане на урина от пикочния мехур. Иконтиненцията настъпва по различни причини /дължи се на различни фактори, проявява се при двата пола/ и води до хигиеничен и социален проблем за индивида. Единствената операция, която може да възстанови задържането на урината и да регулира естественото функциониране на уринарния тракт, е имплантирането на изкуствен сфинктер, който представлява имплант за контрол на уринирането и се поставя изцяло вътре в тялото на пациента, на мястото на нефункциониращият естествен сфинктер - поддържа пикочния мехур затворен, задържа урината в него и не позволява неволното й изпускане.Имплантът остава в тялото на човек до живот и е незабележим отвън. От четири до шест седмици след имплантацията, в зависимост от положението на пациента, изкуственият сфинктер се активира и започва да работи.
Изкуственият сфинктер е трикомпонентен, състои се от надуваем пръстен, наподобяващ малка помпичка, който се поставя около уретрата, резервоар за урината и контролна помпа, която регулира пръстена. Операцията трае около час и с един разрез се имплантират всички компоненти, заявява доц. д-р Анакиевски. Лекуващият лекар обучава болния как да управлява контролната помпа - с натискане, сфинктерът се отваря и пациентът уринира по физиологичен начин, всички сетива и чувства на уриниране са запазени, след което до една минута се затваря сам. По този начин той може да контролира отделителната си система.
Благодарение на този съвременен метод за лечение на уринарна инконтиненция се подобрява и повишава качеството на живот на пациентите и те могат да се върнат към активния си начин на живот.
Съвременната медицина разполага с материали, импрегнирани със специфични антибиотични схеми, които осигуряват стабилизирана нормална функция на пикочния мехур и уретрата над десет години. Разработени са иновативни хирургични техники, с които се съкращава оперативното време, а рискът от следоперативна инфекция се свежда до минимум, уточнява доц. Аларгов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар