Translate

петък, 27 май 2016 г.

Между 10 и 15% от европеидната раса имат генетично предразположение за рак на белия дроб



От рак на белия дроб умират повече хора, отколкото от рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата взети заедно
Персонализираната медицина дава нови шансове на пациентите с онкологични заболявания

Организатор на научна конференция „Персонализиран подход в диагностиката и лечението на рак на белия дроб и меланома" бе Българската асоциация за
персонализирана медицина.
На форума присъстваха над 90 специалисти – представители на всички медицински специалности, които участват в сложния процес на диагностика и лечение на тези две злокачествени заболявания.
По време на него бяха представени най-новите постижения в персонализирания холистичен подход в съвременната диагностика и терапия на рака на белия дроб и меланома, мястото и значението на всеки елемент от сложния мултидисциплинарен процес на поставяне на точна диагноза и избор на най-подходящото лечение за всеки отделен пациент.
По данни на Световната здравна организация всяка година в света се диагностицират около 12 милиона души с рак, а всеки ден умират около 20 000 души със злокачествени заболявания. Ракът на белия дроб е главна причина за смърт както при мъжете, така и при жените. В световен мащаб от рак на белия дроб умират повече хора, отколкото от рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата взети заедно.
Средно за една година в България се регистрират 3282 смъртни случая от рак на белия дроб, а общо всички пациенти с това заболяване в страната са около 11 000. Според последните европейски статистики България е на първо място в Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания, като ракът на белия дроб представлява 18% от всички случаи на рак при мъжете и 4% от случаите на рак при жените.
Между 10 и 15% от европеидната раса имат генетично предразположение за рак на белия дроб. Дали то ще се прояви обаче, зависи много и от начина на живот и околната среда. В 80% от случаите ракът на белия дроб е в резултат на тютюнопушене. В цигарения дим има повече от 2000, а според някои източници дори и над 4000 известни канцерогенни химикала. Въпреки че обикновено се възприема за болест при пушачите, близо 13% от случаите на рак на белия дроб са при хора, които никога не са пушили.
"Напредъкът в медицината и прилагането на най-новите таргетни терапии дават възможност за лечение, при което медикаментът се прицелва само в болните ракови клетки и "не закача" здравите. За такъв тип лечение са подходящи пациенти, носители на генетична мутация в туморната тъкан. Към настоящия момент вече има 11 лекарствени продукта за таргетна терапия на рак на белия дроб и 7 – за меланома", заяви д-р Жасмина Коева, председател на Българската асоциация за персонализирана медицина.
Тя допълни, че основният проблем у  нас си остава ранната диагностика. "Около 77% от случаите на рак на белия дроб са открити в стадий ІІІ и стадий ІV, когато вече има метастази в други органи. България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия са страните, в които болните от рак живеят най-малко. У нас едва 5% от мъжете с рак успяват да живеят 5 години с болестта. Като цяло релативната 5-годишна преживяемост на пациенти със злокачествени заболявания в България е 40.2% и е по-ниска от средната за Европа – 54.6%", каза още д-р Коева.
За разлика от рака на белия дроб, честотата на малигнения меланом у нас е значително по-ниска. По данни на Националния раков регистър за 2013 г. пациентите с това заболяване у нас са били 450 души, като годишно около 160 души от заболелите умират. Малигненият меланом е един от най-злокачеставените тумори с най-бързо развитие. Основен фактор за появата му е слънчевата светлина и по-точно ултравиолетовите лъчи. Все по-често заболяването се среща сред младите хора, като във Франция например е водеща причина за смъртност от онкологични заболявания при жените до 35 години. В България малигненият меланом е на 6 място по разпространение от всички злокачествени заболявания и за съжаление се диагностицира твърде късно.  Ако в страни като в Словения туморът се открива в първи стадий , то у нас голяма част от случаите се диагностицират едва в  трети стадий. В най-ранния, първи стадий шансът за пълно излекуване е около 90-95%. До скоро малигненият меланом в 4 стадий се е смятал за нелечим, но съвременната терапия коренно променя изхода за пациента и при над 50% от случаите се наблюдава повлияване и намаляване на тумора.


Ново учебно ръководство включва постиженията на световната пулмология



 Най-новото „Ръководство по белодробни болести” е в два тома и обхваща абсолютно целия спектър на белодробната медицина. То е резултат от усилията на 91 автори от над
10 медицински специалности.
Последните публикувани ръководства в респираторната област са от преди около 30 години, което прави изданието още по-ценен наръчник на специалистите в различни терапевтични направления.
Проф. Коста Костов, главен редактор на „Ръководството по белодробни болести”, по време на официалното му представяне, благодари на всички автори взели участие в реализацията му. Той изказа и своята специална благодарност към проф. Огнян Георгиев и доц. Денчо Османлиев, автор на 18 глави в Ръководството.
Проф. Костов сподели, че това е голям празник за българската пулмологична общност. Той каза:
-Горд съм, че с общи усилия успяхме да предоставим на медицинската гилдия този съвременен наръчник, който да бъде в подкрепа на лекарите от различни специалности. В ръководство има широко представителство на една цяла клинична медицинска общност - кардиолози, рентгенолози, патолози, гръдни хирурзи, вирусолози, спектъра на най-добрите специалисти в областта на респираторната медицината.
На събитието присъстваха над 90 гости - д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването към 43-тото Народно събрание, медицински специалисти в различни области, автори на различните теми в Ръководството, журналисти и др. За доброто настроение на гостите се погрижиха артистите Хайгашод Агасян и Недялко Йорданов.

Проф. Коста Костов: Здравеопазването ни не се нуждае от ръководене, а от трансплантация



-Нашето здравеопазване няма нужда от ръководене, а от трансплантация на нова здравна
система. Ние не можем да я поправим. Всички, които в последните 25 години са се занимавали със здравната система дължат обяснение защо са объркали нещо, което е работело изключително добре, заяви проф. Коста Костов, ръководител на клиниката по белодробни болести във ВМА, пред БНТ.
Като пример даде съсипването на поликлиничните звена през 1999 г. и превръщането на лекарите от поликлиниките в общопрактикуващи.
-В нашата здравна система мултиплицираме урудства. Едно от тях е болниците да бъдат търговски дружества. Това е система, която работи с количествени, а не с качествени показатели. Сега, ако при мен попадне пациент по клинична пътека, макар и да не съм убеден, че отговаря на критериите за тази клинична пътека, съм длъжен да го държа 6 дни, за да бъде отчетена. От това губи системата, губят лекарите, губят и пациентите, заяви още той.
Проф. Костов беше категоричен, че никога здравната система в България не е била по-зле и сега болният се подхвърля между лекарите като пинг-понг...
Как обществото не разбира, че една демокрация, която е съсипала образованието и здравеопазването си, не е никаква демокрация? Отговорът е прост – защото обществото го няма“, бе категоричен проф. Костов.

НЕприоритетните студенти без европари - окончателно



Студентите от неприоритетни специалности окончателно няма да получават стипендии по европейско финансиране, става ясно от писмения отговор на Меглена Кунева, министър на образованието до народни представители от РБ. Наред с тях, евростипендии няма да получават и студентите по право, икономика и др.
Според Кунева приоритетни означава по-скоро „проблемни“ от гледна точка на търсенето на пазара на образование.
От цитираната от нея статистика за последните 5 години, става ясно, че студентите по професионалните направления от медицински науки са се увеличили с 60%. Кунева допълва, че Министерството на образованието няма как да промени критериите, без да променя оперативната програма.

Интернет платформа за продължаващо медицинско обучение представи БЛС



 Тя е достъпна само за лекари, чрез регистрация, от 24 май т. г., през интерактивната социална платформа за медицински специалисти Credoweb, с която БЛС е подписала тригодишен
договор за сътрудничество.
На нея ще бъдат качвани медицински статии в различни специалности, като за ползващите я лекари ще има и тестове от 5 въпроса с няколко отговора.
Всеки от обучителните материали ще носи по една акредитационна точка. За да получи кредитите си обаче, всеки лекар ще трябва успешно да премине онлайн тестовете към публикуваните лекции. На финала собственоръчно ще може да разпечата и сертификата си за преминало обучение. Документът е стандартен, но ще притежава пореден номер, ще носи името на лекаря и автоматично ще се отбелязва в регистъра със специалисти на БЛС.
Електронната платформа, заедно с дистанционното обучение, ще са двете нови форми, под които специалистите у нас ще могат да трупат акредитационни точки. С обучението по тази платформа могат да се добият 60 кредита, от общо 150 кредита за период от три години, но задължително те ще се комбинира със сега съществуващите форми на обучение - лекции, участия на конгреси и симпозиуми, курсове, публикации и т. н.
На финала на дистанционното обучение ще се издава удостоверение, уверяват от БЛС.
Електронното медицинско обучение ще спести време и пари на лекарите. Всеки от тях ще има достъп чрез своята електронна поща до този модул и така ще може от всеки дом в извънработно време да прочете това, което го интересува.
Смисълът на инициативата е лекарите да получат достъп до най-новите постижения в науката и да бъдат стимулирани непрекъснато да повишават квалификацията си с методите на съвременната интернет комуникация,

Снимка:  credoweb.bg

Нова платформа за пациентски сигнали ще заработи до дни



Нова онлайн платформа ще дава възможност за подаване на сигнали или за медицинското обслужване в лечебните заведения в страната или за консултация по проблеми, свързани със
здравната система. Сайтът, наречен "Здравен отзив", ще се поддържа от Националната пациентска организация и ще заработи до дни, съобщава Би Ти Ви. Платформата е изработена изцяло с дарения и ще има и мобилно приложение. Сигналите за нередности, подадени чрез сайта, ще се препращат от организацията до компетентните служби, включително до прокуратурата, ако се налага. Пациентите ще получават код, с който ще могат да следят онлайн докъде е стигнала проверката по случая им. Резултатите от проверките ще се оповестяват публично на платформата, но не и имената и личните данни на пациентите. На платформата ще има и въпросници за удовлетвореността на хората от здравната система. Ако се засекат системни оплаквания от конкретна болница, ще се сигнализира касата, която пък ще може да прецени дали да прекрати договора си с лечебното заведение. "Ще се опитаме непроверени информации да не се появяват в публичното пространство, защото вероятно ще има и недоброжелатели, които ще искат да наклеветят свои колеги и или конкуренти лечебни заведения", коментира председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. Статистиката, която той цитира, показва, че българските пациенти се оплакват най-често от грубо отношение, липса на информация, доплащане за лечение в болниците и съмнения за лекарски грешки.


dnevnik.bg 
Снимка: medicalnews.bg

Патриарх Неофит откри православен медицински център! Ще лекуват



Негово Светейшество Българският патриарх Неофит откри нов православен медицински център в София. Идеята за създаването nа центъра е на д-р Елена Станчева и е
съвместен проект на Софийска св. митрополия и православно сдружение „Св. Марина“. Центърът бе открит с тържествен водосвет от Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеници от столицата. „От доста години имам огромното желание да мога да развивам благотворителност; затова преди 15 години създадох моята здравна фондация „Гина“, в памет на моята майка, която си отиде твърде млада“, каза д-р Станчева на откриването на центъра. Тя подчерта още, че иска в края на своя професионален път да поработи и за душата си и да направи нещо, „което да се помни, а и да придобие и други последователи и продължители“, каза още тя. Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна с кратко слово към присъстващите, той каза: „Православният Медицинският център, който много желаехме, е вече факт. Тук ще работят добри специалисти и всеки, който почувства необходимост, ще получи помощ от ръката на вярващ човек, от лекар, който ще му вдъхне надежда за бъдеще“. Медицинският център „Гина“ е здравно заведение за извънболнична медицинска помощ. Той ще работи съвместно със Софийска св. митрополия, като в него спокойно ще могат да приемат медицинска грижа свещеници и монаси от Софийска епархия, а и от Българската църква по принцип. Центърът работи и със Здравната каса , а инициаторите обещаха скоро да се започне и процедура по създаване на безплатни прегледи веднъж месечно за социално слаби хора. Освен духовници в центъра ще могат да се лекуват ученици от Софийската духовна семинария, както и студенти от Богословския факултет. „Освен свещениците и хората, трудещи се в Църквата, всеки един, който дойде, може да получи медицинска помощ“, казват организаторите. В момента православният медицински център разполага с 12 специалисти, а до края на годината ще бъдат привлечени още 4. В него има и трима общопрактикуващи лекари и ще се извършват апаратни и инструментални изследвания. Центърът работи в партньорство и с близката до него Военномедицинска болница. Центърът се намира на адрес: ул. „Княз Борис 1“ 14 (в близост до НДК) Тел. за връзка:02-495-00-99, 0899-368-099


bnews.bg
Снимка:  news.bg

Рекорд! Броят по 540 лв. за гипсиран крак в Несебър



Рекордно високи цени на медицинските услуги в Слънчев бряг смаяха редовите пациенти. 540 лева за гипсиране на крак, 400 лева за гипсова шина на ръка, още толкова за обездвижване на
крайник, наместване на фрактура - 200 лева, съобщи Дарик. Ценоразписът излезе наяве в публикувано решение на Районния съд в Несебър. То засяга становище на Изпълнителна агенция „Медицински одит”, която е наложила глоба от 1000 лева за нарушение на Закона за здравето на медицински център в курорта. Здравното заведение е правоприемник на бившата Курортна поликлиника в комплекса, преобразувана в Общинско търговско дружество за извънболнична специализирана медицинска помощ. Експерти на държавната агенция ревизирали медицинския център, след като пациент се оплакал от високата сума, която трябвало да плати за гипсиране на крак. Според съда в Несебър, макар пациентът да е платил за оказаната му помощ по ценоразпис, в случая са нарушени икономическите му права. В издадената фактура не е било посочено какви видове дейности са включени в понятието „медицински услуги”, каква е стойността на всяка една от тях и на отделните медикаменти. „По този начин правото на пациента да разбере основанията за извършеното от него плащане за отделните манипулации, съответстват на утвърдения ценоразпис, дали посочената във фактурата цена не надвишава тяхната стойност и дали е следвало въобще да ги заплаща по силата на закона, при условие, че тези разходи или част от тях следва да се покрият от здравната каса , е нарушено съществено”, посочват магистратите в решението си. Съдът е намалил наложената санкция на медицинския център от 1000 на 500 лева, тъй като в случая се касае за първо нарушение. Проблемът с високите такси за прегледи и лечение в Слънчев бряг е на дневен ред от години. Въпреки всичко обаче чужденците признават, че им излиза по-евтино да получат медицински услуги тук, отколкото в родината си. От хуманни съображения лекарите са въвели разделение в ценовата политика за българи и чужденци. Така например в курорта поставянето на инжекция струва 5 лева за нашенци, докато за западните туристи манипулацията е 10 евро.


frognews.bg 
Снимка: 1den.bg

Обявиха родопското село Момчиловци за духовен и здравен център



Момчиловци получи сертификат за "Център на българския здравно-духовен туризъм".
Колоритното родопско село отбеляза 180-годишнина и храмов празник на църквата "Св. Св. Константин и Елена". Статутът на "Център на българския здравно-духовен туризъм" се присъжда на Момчиловци от Национален алианс "Живот за България", Съюз на учените в България, Пловдивско лекарско общество, в. "Български лекар" и Клуб "Родопско здраве". Сертификатът е подписан от 12 изтъкнати медици, академици, професори и доценти, сред които акад. Дамян Дамянов, акад. Богдан Петрунов, проф. Тодор Кантарджиев. Признанието за Момчиловци като център на витализиращ туризъм се дава за "утвърдени доказани традиции в прилагането на здравословни методи, водещи до крепка духовност, здраве, радост, любов, жизненост и дълголетие". "Момчиловци ще влезе в историята като първото село, което е получило сертификат за здравно-духовен туризъм", посочи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков . Той пожела на местните жители да съхранят този дух, който е запазил Момчиловци през всичките тези години. Архимандрит Висарион отслужи литургия за храмовия празник на църквата "Св. Св. Константин и Елена" в селото. "След като стана лидер в селския туризъм през 90-те години на миналия век, сега Момчиловци се изправя пред ново предизвикателство - да предлага на туристите здрав дух в здраво тяло. Сега за новата кауза ще допринасят както чистият въздух, бистрите извори, здравословната кухня и туристическите маршрути, така и запазените традиции и непокътната вяра, ревностно пазена векове наред от местните хора", посочи кметът на селото Сийка Суркова. Празничната програма в Момчиловци продължава утре с поход по "Пътеката на здравето", която е един от маршрутите, съчетаващи фитнес и духовно зареждащ туризъм, съобщава БТА.

Снимка: mirela.bg

National Geographic Channel - Х: Поколението, което промени света




2 юни (четвъртък) от 20:55 ч.

Х:" Поколението, което промени света“ разглежда историческите събития, формирали
поколението на родените между 1961 г. и 1981 г. – поколението между бейби бумърите и т.нар. „милениълс“.
Поредицата от шест епизода разглежда от съвсем нов ъгъл феномена „Поколение Х“, като се фокусира върху културните и исторически събития, повлияли формирането на това изключително поколение и помага да разберем дали представителите на Поколението Х оправдават очакванията, че ще променят света.
Всеки епизод представя едно от големите постижения на Поколението Х и неговото значение за културата на неговите представители, от премиерата на „Хапки от реалността“ до забележителния избор на първия президент на Поколението Х през 2008 г. и легализирането на еднополовите бракове. Тези моменти обаче са само част от цялата история. Целта е да разберем как сме стигнали до там, затова трябва да преминем през 10 ключови исторически момента за т.нар. „мързеливо“ поколение, за да изследваме политическите, културни и икономически явления, довели до тези основополагащи за Поколението Х събития.

Absolut представя първия фестивал за устойчива креативност от 3 до 9 юни в София


Absolut Creative Space ще бъде разположена на удобна софийска локализация.
Специално за събитието в София пристига мащабна инсталация от Швеция, създадена от рециклирани
контейнери и оборудване за създаване на идеи и провеждане на мултидисциплинарни събития, лекции, работилници и партита. 
Всеки oт седемте дни във фестивалната програма ще бъде посветен на различна тема свързана с креативността, насочена в устойчиво развитие. От 3 до 9 юни, български и чужди лектори ще говоря и работят на теми като дигитален лайфстайл, дизайн на бъдещето, познаване и опазване на природата, занаятчийство, и други важни за Absolut теми като културата на нощния живот. Някои от първите акценти в програмата, засягащи изброените теми са нощният кмет на Амстердам Мирик Милан, дигиталното студио Snask, дизайнера на храна Marije Vogelzang и други.
Самото пространство, в което ще се проведе фестивалът, ще покаже нагледен пример за устойчиво приложение на дизайна чрез четирите контейнера за транспортиране на водка, рециклирани и оборудвани от шведската компания като мобилно пространство за съдаване на идеи и проекти. Мащабната инсталация се използва за различни събития и проекти в много държави по света до сега и пристига в София директно от Швеция за фестивала. 
-------
Още лектори и събития ще бъдат обявени скоро на сайта на събитието absolutcreativespace.bg заедно с информация за откриващото и закриващото парти. Билетите за фестивала ще са на цена от 10 до 15лв. на ден или 30 лв. за достъп до цялата фестивална програма. 
Фестивалът Absolut Creative Space ще се проведе  непосредствено до НДК в специално създадена за събитието креативна зона от рециклирани транспортни контейнери.

Първо по FOX: Глобална премиера на продукцията „Изгнаник“ през юни тази година



 „Изгнаник“ – новият сериал на Робърт Къркман, собствена продукция на FOX International Studios, ще завладее милиони зрители по цял свят през юни тази година.  Новата продукция
тръгва първо по FOX. Освен българската публика, глобалното телевизионно събитие ще обхване над 125 държави. Първият сезон на поредицата е от десет епизода, като сериалът вече бе продължен с втори сезон.
„Изгнаник“ е базиран на комикса, създаден от майстора на съспенса Робърт Къркман (движеща сила зад суперхита „Живите мъртви“) и от художника Пол Азасета. В центъра на събитията е младият Кайл Барнс (Патрик Фюджит, “Не казвай сбогом”). Преследван от демони, той се изолира от близките си, за да не им причини зло. А когато животът му става непоносим, тръгва да търси спасение и отговори на измъчващите го въпроси.
Да му помогне се опитва преподобният Андерсън (Филип Гленистър, “Живот на Марс“). Свещеникът вярва, че е воин на Господ, пратен да се изправи срещу злото. Самият той обаче е в плен на собствените си демони – алкохол и хазарт. При пътешествието към неизвестното двамата попадат на момченце (Гейбриъл Бейтман), също обладано от нечисти сили. А Кайл прави ужасяващо откритие, което може да промени не само неговата съдба, а и света завинаги.

Само по BNT World на 28 май от 23,30 ч. - Национален конкурс "Мистър България 2016"



Надпреварата се проведе преди седмица в EFE Marinela,организирана от международния моден
директор Атанас Лазаров и Мария Бонева, официален организатор на Sofia Fashion week.
18-те претенденти за титлата ще видим в изключителните свежи модни колекции на Carducci, любимите бански на брат Пит и Леонардо Ди Каприо Vilebriquin, както и в най-новата и стилна колекция на лидера MSUIT, с дизайнер Петя Димитрова.
Стилистът Йордан Ганев е подбрал всеки един детайл така,че момчетата да изглеждат повече от впечатляващо.
Ансамбъл "Чинари" ще открие гала спектакъла, а Елена Брусарска и младата надежда Михаела Маринова ще запълнят  паузите между отделните представяния.
Председател на журито е известния лайфстайл специалист - Атанас Лазаров, а членове са: Евгени Минчев, Ваня Червенкова, Наталия Гуркова, Ирина Папазова, д-р Венета Павлова, Весела Барбукова, Стоян Станков, Петя Димитрова, Калина Паскалева, Мария Христова, Лъчезар Иванов, Ване Марковски и Мария Цветкова.
Сред ВИП гостите на събитието са - Оля Маркиз-издател на Hello, MODA, Glamour, Оля Ускова - председател на Руския бизнес клуб, Петя Тотлякова (Beluga), арх. Калин Панайотов, Наталия Бондаренко, Славчо Тошев,Деси и Кирил Байлови, Кателина Гатева, Гергана Дрехарова
(Victoria group), Красимира Колева (Профайл), Елена Димитрова (TOM FORD), Влади Младенов (верига ресторанти "При Миро"), Димитър Цонев (клуб Марионет), Любо Ганев и др.


Безплатни прегледи за пациенти със сърдечна недостатъчност в УМБАЛ „Александровска“



В периода 6 - 10.06.2016г. специалистите от Клиниката по кардиология на УМБАЛ ”Александровска” ще консултират безплатно пациенти със сърдечна недостатъчност. Прегледи ще се извършват от 14.30 до 18.30ч. в приемния кабинет на клиниката (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”), без направление по НЗОК.
Желателно е пациентите да представят налична документация, свързана със заболяването.
Предварително записване на тел. (02) 9230 339.
Сърдечната недостатъчност представлява най-големия проблем в кардиологията, тъй като често се явява краен стадий в развитието на повечето сърдечни заболявания - хипертония, исхемична болест, клапни пороци, кардиомиопатии, ритъмна патология, перикардит и др. Дължи се на невъзможност на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв, което да
задоволи метаболитните и кислородните потребности на организма.
Симптомите на заболяването са лесна умора, задух, сърцебиене, отоци по долните крайници, ограничен физически капацитет, белодробен и/или системен венозен застой. Тези оплаквания се дължат на неадекватното кръвоснабдяване на различни органи и тъкани и на задръжка на течности.
„Честота на сърдечната недостатъчност нараства постоянно, особено сред хората над 75-годишна възраст, коментира доц. Добрин Василев – началник на кардиологичната клиника в УМБАЛ „Александровска“. Причините се дължат на застаряване на населението, високата смъртност, влошеното качество на живот и високите разходи за лечение. При липса на мерки, въпреки прогреса на медицината, прогнозата на сърдечната недостатъчност продължава да бъде неблагоприятна и около 50% от пациентите загиват няколко години след поставянето на диагнозата“, уточнява специалистът.

Европейската седмица на физическата активност и спорта - MOVE Week се провежда от 23-ти до 29-ти май




Повече от 38 държави ще вземат участие в инициативата, като само в България над 25 града, сред които София, Пловдив, Монтана, Поморие, Плевен, Варна, Ямбол, Русе, Добрич, Благоевград, Враца, Божурище, Стара Загора, Боровец, Бургас, Казанлък, Сливен и др., се включиха активно. Инициативата е част от кампанията NowWeMOVE на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), а координатор за България е Сдружение BG Бъди активен. От 2014 г., всички инициативи от кампанията NowWeMove у нас се финансират от фондацията на Coca-Cola.


Над 2000 души пяха заедно с Милена по време на грандиозния ѝ концерт „30 години Rock’n’Roll“



С него тя отбеляза 30-годишнината си на сцена. Кралицата на българската рок музика изпълни над 25 песни, разпределени между 5-те ѝ излизания на сцената на зала „Универсиада“. Милена изненада публиката и със специален акустичен сет, в който се включиха Васко Кръпката, Тодор Николаев и Митко Кърнев, за да изсвирят заедно някои от най-емблематичните ѝ парчета – „Истина“, „Защо“, „Ад“ и „Робърт“. Пет-часовото музикално събитие, което премина под мотото „Да изкъртим мрака заедно“, събра на една сцена още от най-големите рок банди и изпълнители в България - Шеки, Бандата на Пецата, Буги Барабата, „Обратен Ефект“, „Уикеда“, „Конкурент“, „Епизод“ и “Fyeld”.

Проф. Ивайло Търнев бе удостоен с наградата „Питагор“ за принос в развитието на науката



Проф. Ивайло Търнев, началник на Клиника по нервни болести и ръководител на Експертния център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания в УМБАЛ
„Александровска”, бе удостоен с наградата „Питагор” за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки”.
Той е председател на Българското дружество по невромускулни заболявания и на Българското дружество за борба срещу епилепсията. Член е на УС на Българското дружество по неврология, както и на Световното дружество по невромускулни заболявания
Той въвежда и утвърждава професията „Здравен медиатор“ в България и подготвя медицински кадри от ромската общност.
Неговият екип, за първи път в света, описва две нови наследствени болести – Автозомнодоминантната спинална мускулна атрофия и Нов локус за автозомнодоминантната “Cone-rod” дистрофия.
Проф. Търнев има над 250 публикации, от които 110 във високоимпактни международни издания.
Носител е на редица престижни награди като Наградата „Паница” за гражданска доблест; Наградата „Панацея” на Медицински университет – София и „Златна монета Писменост“ на Съвета на Европейската научна и културна общност за значим принос към развитието на българската наука.


Безплатни прегледи по случай 1 юни в МБАЛ “Бургасмед“!



В навечерието на Международния ден на детето 1 юни болница „Бургасмед“ обявява безплатни прегледи за деца.
Родителите, които желаят да се посъветват със специалистите на болницата и относно правилното хранене и отглеждане на новороденото ще имат възможността да разговарят с д-р Десислава Йончева, завеждащ отделение по неонатология в МБАЛ „Бургасмед“, специалист по педиатрия и неонатология.
Прегледите ще се осъществяват с предварително записване на тел.056 999 980; 0892 222 800; 0700 89088 на 30-ти май от 9:00 до 12:00ч. и на 31-ви май от 14:00 до 16:00 ч.

Снимка: bnr.bg

V-то юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016



The Balkans international Wine Competition and Festival 2016 (BIWC) се провежда за пети пореден
път в Софията и в него участват най-добрите винопроизводители от всички балкански страни. То отново е от две части - винен Конкурс BIWC (26-27 май 2016), в който ще се състезават над 700 вина от повече от 100 винарски изби и винен Фестивал BIWC (28-29 май 2016), в който ще вземат участие над 40 български изби, както и над 20 изби от всички балкански страни.
Победителите в отделните категории, както и носителят на Гранд Трофея на BIWC ще бъдат наградени на специална Церемония.
От близо пет години БТПП лансира идеята, че е в интерес на балканските страни да обединят усилията си и да се рекламират не индивидуално, а като регион. В голяма степен те споделят качествата, а до известна степен и проблемите си, по отношение на винопроизводството. „Винената дипломация” е най-краткият път към сближаване на балканските страни и първата важна стъпка в промотирането и налагането на вината на Балканите на световния винен пазар.
-Това, което ни отличава от всички останали конкурси  в региона е изключителнo силното жури, което всяка година се събира в София, за да оцени Балканските вина. Важно е да се знае, че системата на оценяване на вината на BIWC е по-близка до Австралийската система (така  се оценяват вината на престижния конкурс Decanter World Wine Awards), отколкото до системата на OIV. При Австралийската система всяко вино, достигнало до определен брой точки получава съответния медал, докато в конкурсите, които използват системата на OIV, само определен процент получава медали,  сподели Галина Нифору, директор и съосновател на BIWC.

31 май - Световния ден без тютюнопушене



Коалицията за живот без тютюнев дим и Гражданска инициатива „България без дим” ще отбележат 31 май - Световния ден без тютюнопушене на Световната здравна
организация два дни по-рано, на 29 май, неделя, със събитие в градинката пред Народния театър. Тази година темата, определена от СЗО, е „Подгответе се за опростената опаковка”.
Почти двуметров макет ще показва днешния вид на цигарената опаковка, която ще се покрие с комбинирани здравни предупреждения, съгласно приетия и влязъл в сила Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. С активното участието на гражданите макетът ще бъде превърнат в опаковката на бъдещето - „опростена стандартна опаковка”.
По време на събитието д-р Гергана Гешанова, д-р Маша Гавраилова и други лекари, студенти медици и много доброволци ще извършват безплатно измерване на основни дихателни параметри – белодробен обем и еластичност, насищане на кръвта с кислород. Ще бъдат раздавани информационни материали, подаръци и ще се предлагат съвети за отказване от пушене. Присъстващите ще могат да изразят подкрепата си за забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия чрез подписка.