четвъртък, 29 септември 2016 г.

Моноспектакълът”АМАН ОТ МАГАРЕТА” по разкази на Чудомир тръгва в „Сълза и смях“На 07 октомври 2016 г. от 19:00 часа в камерната зала на театър „Сълза и смях“ ще се състои
премиерата на моноспектакъла на театър „Абсурд“ - „Аман от магарета“ с Владимир Колишкин, режисура - Мирослав Стоилов.
 Моноспектакълът е изграден върху събитията и героите от разказите на Чудомир ”Де оня глас”, „Убийство”,  „Без късмет”, „Не съм от тях“, „Портрет“ и „Провинциалистки”.  Спектакълът цели да предизвика размисли по актуалната тема за отчуждението между хората, за пречките да общуваме с прямота, откровение и искреност.  
Димитър Чорбаджийски - Чудомир се появява в нашата литература в началото на  30- те години, но и до днес продължава да ни вълнува с  малките си хумористични разкази. Те притежават  специфична виталност, която  неусетно и интригуващо ни въвлича в събитиен парад от чувственост и емоционалност, за да ни завладее и очарова. В неговите интригуващи усмихнати истории откриваме нравствената същност на българина, богатство от характери  и душевности. Хуморът ни предизвиква да се вгледаме съпричастно в собственото си честно и откровено отношение към света.
В моноспектакъла „Аман от магарета“ е развита  темата за общуването като неделима част от нашето битие. Общуването, в което много често не разчитаме знака и посланието, и оставаме неразбрани. Общуването, чрез личната си проблематичност, която ни превръща в магарета, заинатили се в собственото си дребнотемие.
С този  спектакъл разсъждаваме  върху философски категории като мироглед, доброта, благодарност, непокорност, невежество, страдание, които са пряко свързани и влияят на смисловото съдържание и крайния резултат при  общуване.
Сценичното пространство е организирано като част от картинна галерия. В хода на сценичното действие картините оживяват и разкриват чрез героите своите идейни послания.
Двигател на всичко това е  привнесения основния персонаж – „Критик на художественост“. Колоритен с компетенциите си и в непрекъснат конфликт със самият себе си. Действените му изяви се съчетават или опонират на събитията и персонажите от  оживелите картини. В опитите си да разясни на хората какво е искал да каже „автора- художник“ с произведенията си, той преживява своя катарзис и стига до личното си прозрение за общуването между хората.
Творим с трепет, вдъхновение и мечти картините на своя живот.  Не пестим цветовете в палитрата и рисуваме себе си в очите на другите с колоритен възторг. Време е да се вгледаме в черното и бялото за да открием, че сме потънали в цветен разкош от оскотяло общуване. Като магарета сме се заинатили да битуваме в страсти и дребнодушие! Какво ли биха разкрили пред нас, картините от случайна изложба? Всичко зависи от гледната точка! Елате да се посмеем над себе си, защото смехът е балсам за душата. Може да не ви излекува, но със сигурност ще ви олекне!
 ------
Билети за моноспектакъла „Аман от магарета“ могат да бъдат закупени на касата на театър „Сълза и смях“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар