Translate

вторник, 11 август 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Всички болници, независимо дали са частни, държавни или общински ще бъдат проверявани дали приемат спешни случаи



"Няма да толерирам някои болници да се ползват с привилегии. Всяка трябва да приема
спешни пациенти 24 часа в денонощието. Ако разбера, че някъде се връщат болни, ще има сурови наказания. Не е еднаква натовареността на спешните отделения", безапелационно заяви той.
Д-р Москов поясни, че до него достигат сигнали, че някои болници препращат спешни пациенти, тъй като разходите за тяхното лечение са големи и те не желаят да си натоварват бюджетите.
По повод затворената болница в Търговище д-р Москов бе категоричен, че наистина има политико-икономически интереси.
"Да, политическият интерес е политиката на правителството. Да защитава равенството пред закона, това е политически натиск. Държавата се връща на мястото си и в следващите години политиката на правителството ще бъде да защитава парите на данъкоплатците. Има икономически причини, вашите пари са крадени в тази болница, те не са отишли за лечението ви, а са отишли за лечение за това някой да си купи лек автомобил, например, или каквото си е купил. НЗОК е лъгана и източвана. Има вписани пациенти, които не знаят къде се намира тази болница, а за тях са взимани пари. Такива шашкъни, ще ги гоним до дупка при всеки един възможен случай. Винаги, когато имаме достатъчно ясно пред закона доказателство за това ще бъдат предприемани наистина тези мерки ", заяви още здравният министър и увери, че държавата е готова да реагира при всеки сигнал за корупция в здравните заведения.
По сигнали на МЗ се разследват още между седем и девет болници в страната.

Снимка: targovishte.topnovini.bg

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев: "Ловът на вещици" в българското здравеопазване не е най-добрият начин за контрол и управление от страна на МЗ



Това заяви той в интервю за БНР във връзка с отнетото разрешение за работа на
болница "Папуров“ Търговище.
Д-р Грозев изказа съжаление, че проверката ясно показва, че има лекари, които са нарушили закона: След дълга проверка, която е започнала през 2007 години, стана ясно, че някои лекари са пристъпили закона. Решението, вероятно, ще бъде обжалвано от страна на болницата. За съжаление тук страдат и пациенти и заради постъпки на дадени лекари, страдат всички, каза той.
Д-р Грозев и увери, че БЛС ще помогне на пострадалите при ситуацията колеги да намерят реализация на друго място.
По думите му в най-скоро време на събор на БЛС ще бъдат предложени променим в Устава на Централната етична комисия така че тя да бъде изпълнена със съдържание. На този етап действията на БЛС имат само препоръчителен характер към регионалните комисии. 

Снимка: zetramedia.com


Здравният министър д-р Петър Москов: МЗ ще отстоява своите предложения в Закона за лечебните заведения при второто им четене в парламента



Това обяви той по повод внесените от ГЕРБ предложения за изменения в предлагания
от него закон.
От ГЕРБ предлагат отпадане на задължителната болнична акредитация, а сливането на болници да става по желание на самите болници.
”Правителството е свършило своята работа и в срок е внесло в парламента Закона за лечебните заведения, който е оценен като добър и като нужен от съсловните организации и Висшия медицински съвет. Оттам нататък ние в парламента ще защитаваме нашите тези, но сме парламентарна република и крайното решение е на парламента”, заяви д-р Москов.
Той коментира, че няма да отстъпи от задължителния характер на здравната карта и от това НЗОК да избира с кои лечебни болнични заведения да работи.
Д-р Москов припомни, че той и премиерът са направили вече отстъпки като са се отказали от цяла глава в този закон, а именно главата за приватизацията.
В тази връзка председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви пред БНР:
-Национална здравна карта трябва да бъде изработена. Проблемът с акредитацията е възможният субективизъм, проявяван на комисиите. Всеки бъдещ ръководител на болница трябва да притежава квалификационна степен магистър по Здравен мениджмънт.Сливането на болници трябва да бъде с пожелателен характер. Щом едно лечебно заведение дава комплексност в лечението, няма причина то да се слива с други болници.
По думите му проблемът с акредитацията също е субективизмът и на този етап никой не може да гарантира, че акредитационните комисии са най-добрият начин за поставяне на оценки, даващи възможност за сключване на договор с НЗОК. Съществува съмнение, че тези комисии могат да бъдат субективни, каза той.
Да не се залага много на акредитацията, ако се решава НЗОК с кое лечебно заведение да сключи договор. Пациентите и тяхната убеденост в качеството на колектива в болницата решават по най-добрия начин, смята д-р Грозев.

Снимка: alfarss.net

МЗ е направило голяма грешка като не е разделило физическото лице Добрин Папуров от юридическото лице СХБАЛ "Папуров" ООД



Обвиненият в документна измама и неплащане на данъци директор твърди, че присъдата
на Върховния касационен съд касае само него и няма никаква връзка със съдбата на лечебното заведение. Затова и заповедта на здравния министър може да се разглежда като нелегитимна. "Решението за отнемането на лиценза е на база моята присъда. То е спрямо физическото, а не юридическото лице. Нещата са чисто поръчкови ", убеден е д-р Папуров и обещава да намери начин отново да отвори вратите на болницата.

Снимка: targovishtebg.com

Акцията, която беше проведена е изключително жестока, изключително наказателна и изключително показателна. Тя смаза една инвестиция в Търговищка област, която е за над 3 милиона за последните 15 години



„Инвестиция от частен инвеститор, не са 15 стотинки, не са партийни пари, не са парите, взети – „предайте тук, предайте там“. Приемаме, д-р Папуров е виновен – има решение
на Върховния касационен съд и ще си понесе последствията. Но защо с мръсната вода изхвърляме и бебето? Лечебното заведение и хората, които работят в него, с нищо не са виновни? Защо трябва да страдат болницата и пациентите й? Защо изведнъж с лека ръка се отне лицензът на лечебно заведение в Търговище? Защо не се отне лицензът на лечебно заведение в София?“, коментира д-р Папуров.
Той изтъкна, че на Специализираната хирургична болница за активно лечение "Папуров" в Търговище в последните години са правени над 100 проверки и в тях почти няма нарушение. Включително е проверявано заведението два пъти от одита на МЗ по всички аспекти: лечебна дейност, медицинска дейност, диагностична дейност, финансова дейност – всички неща, коментира още той.
По думите му през болницата са преминали 13500 пациенти, а извършените операции са почти 11000, което потвърждава високата квалификация на работещите в нея.
Той обяви, че във всяка от 27-те области и 34-те общини, от които е приемал пациенти, започвала подписка и анкета, за да се събере мнението на хората дали искат болницата да продължи да съществува, които ще бъдат внесени и в МЗ. Д-р Папуров е категоричен, че ще обжалва в съда решението за закриване на лечебното заведение.

Снимка: viaranews.com

НЗОК периодично сигнализира прокуратурата и Икономическа полиция, за измами на лечебни заведения



най-вече фиктивни отчети, с които се източват парите и. За последната година и
половина тези сигнали са над 20. Те са най-вече за представена документация с невярно съдържание – отчитане на фиктивни прегледи, неизвършени медицински дейности и др.
Миналата седмица от МЗ отнеха лиценза на частна Специализираната хирургична болница за активно лечение "Папуров" в Търговище, след решение на Върховния касационен съд, че частното лечебно заведение е източило 200 000 лева от НЗОК с фалшиви хоспитализации - отчитани пациенти, хоспитализирани в други лечебни заведения, отчитано лечение на заболявания, каквито пациентите никога не са имали и са вписвани фиктивни пациенти само на хартия.
Нейният собственик и управител д-р Добрин Папуров е осъден на три години затвор условно с 5-годишен отлагателен срок и конфискация на 1/2 гараж, както и забрана да управлява лечебно заведение в продължение на 2 години.
Договорът и с НЗОК за 1,5 милиона лева за тази година е прекратен. Тепърва обаче ще се установява през следващите 8 години колко средства неправомерно са отишли в частна болница "Папуров".
Преди месеци беше оповестено, че хематологията в София и онкодиспансерът във Варна са дадени на прокурор. В хематологията стотици пациенти са отчитани с едни и същи показания и терапия, а в диспансера на пациенти са давани по-малки количества медикаменти, отколкото е платила НЗОК т.е той е заподозрян в паралелен износ на лекарства.
Досега обаче обвиняемите и осъдените за източване на касата се броят на пръсти.

Снимка: btvnovinite.bg

Министърът на здравеопазването Петър Москов обяви, че с негова заповед за първи път в България е отнето разрешението за работа на болница – на частната Специализираната хирургична болница за активно лечение "Папуров" в Търговище



До решението му се е стигнало след девет месеца разследване през 2007 г. и съдебно дело, които са доказали злоупотреби за над 200 000 лева от НЗОК. Окончателното
решение на Върховния касационен съд по казуса е от 27 юли т.г., а заповедта на здравния министър за отнемане на разрешителното и спиране на работата на лечебното заведение вече е в сила и то е затворено окончателно.
„Това е прецедент. Болницата в Търговище е първата в историята с отнет лиценз, но гарантирам, че няма да бъде последната. Драстични са нарушенията - отчитани са пациенти, които не са лежали там, но и не са знаели за извършено лечение. Впоследствие те са били карани да лъжат. Това правителство дойде с намерението за възстановяване на правата на пациентите. Лекуваните в нея 16 пациенти ще бъдат преместени в други болници по техен избор", обяви здравният министър.
„Няма как осъждането на физическо лице да доведе до наказване на юридическото“, контрира д-р Папуров.
„Това също не може да бъде мотив, най-малкото заради давността, която е минала след посочените събития“, каза той. Без работа остават 71 души персонал на болницата. От тях 29 са висококвалифицирани лекари. „Те не са нито уволнени, нито съкратени. Ако прекратим договорите им, кой ще плати обезщетенията?“, попита д-р Папуров.
Той обвини здравния министър, че е предприел „наказателна акция с политико-икономически и местен характер”.

Снимка:dariknews.bg 

71% от българите използват интернет за Фейсбук



Сочат данните на националната статистика за миналата година. Най-активно в мрежата
влизат младежите между 16 и 24 години. Потребителите на Facebook са се увеличили с 13%.
Признаците, че може би е време да спрете компютъра и да захвърлите смартфона си, терапевтите наричат - "загуба на истинския живот". Сред тях попадат ситуациите, в които човек не спи до късно, за да си проверява мейла, не се храни, за да има време за блога или профила ни във Фейсбук или пък се гневи се, ако някой не му отговори на изпратеното от него в мрежата. От МЗ обясняват, че пристрастяването към интернет не е медицински доказано и няма данни колко хора страдат от компютърна зависимост.
С интернет най-вече прекаляват 9-10 годишни деца, които би трябвало дневно да прекарват по не повече от половин час пред компютъра. 

Снимка: zaplataonline.com

Около 250 000 българи в трудоспособна възраст получават инвалидни пенсии



През 2014 година всяка втора пенсия е била инвалидна, а средната сума за
пенсионерите по болест е била 244,91 лв. Данните на НОИ показват, че от 2000 година тези пенсии са нараснали тройно.
МТСП и МЗ ще са готови с нова методика за отпускане на пенсии по болест през септември.
Предвижданията са от 2016 година хората с увреждания да минават освен през ТЕЛК, където ще им бъде поставен процент на трудоспособност, да се срещат и със социални експерти, които ще определят какво може да работи освидетелстваният след това. “Идеята е да се намери начин тези хора да бъдат включени в пазара на труда, за да се увеличат доходите им”, поясняват от МТСП.

Снимка: wikipedia.org

По евростандарт колата на Спешна помощ трябва да пристига до адреса за 20 минути



но в големите градове работим, за да може тя да достига до уреченото място за максимум 7 минути, съгласно новия стандарт за спешна помощ. Записали сме в
промените на Закона за лечебните заведение, че ние ще утвърдим карта на системата на спешна медицинска помощ и точно ще посочим къде да бъдат екипите, защото сегашното местоположение на екипите не е адекватно, заяви по Нова ТВ д-р Ивелина Георгиева, директор на „Медицинска помощ“ към МЗ.
„При обаждане на телефон 112, ще се осъществява конферентна връзка между наши специалисти и пострадалите. Така екипите ще могат да реагират по най-адекватния начин. В спешната помощ най-важно е времето, за което ще пристигне екипа и какво ще направи този екип след това “, подчерта тя.
„Този нов стандарт за Спешната помощ ни радва много. В момента всичко е прекалено субективно. Редно е пациентите да приемат факта, че състоянието им ще бъде преценявано. Те трябва да имат търпението да чакат, защото с приоритет ще бъдат хората със животозастрашаващи състояния“, заяви и д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

Снимка: dennews.bg

Презерватив за здравните харчове

Поредният пример как пари от бюджета за здраве отиват в канализацията, и то за пълни недоумици, лъсна



В разгара на лятната анти-СПИН кампания в Пазарджик решили да раздават презервативи със
сутрешното кафе. Инициативата е на регионалната здравна инспекция, сиреч на подчинените на министър Петър Москов . Който пък не спира да се тръшка, че парите за здраве се харчат безпринципно и не стигат.Ами как да стигнат. Това е третата поред „национална анти-СПИН кампания" само за тази година. Третата. Имаше за Деня на влюбените, имаше навръх 17 май - Световен ден за борба със СПИН, има насред лято, вероятно ще има и за студентския празник, кой знае. И за всичките се харчат пари само за да повтарят едно и също действие. Може би не милиони, но стотици хиляди левове - за балони, панделки, лентички, брошурки, диплянки, мобилни центрове за изследвания (единствения смислен харч). Три пъти един и същ разход, за се да обяснява на населението как да се предпази от болест, известна над 30 години. Във век на технологии се печатат брошурки и диплянки. И се дават на хора, които си пият кафето на център на областен град - далеч от таргет групата на потенциално застрашените от ужасния синдром. Така че министър Москов, вместо да се вайка, да сложи един презерватив на безумните харчове в системата и наистина да налее като едно прясно кафе парите където трябва.И да не се оплаква от демографския срив!

Надя Панкова
България днес  Снимка:teenproblem.net

40 лекари „ужилени” с бързи пари от „Кредит Експрес”



От тяхно име са теглени хиляди левове като бързи заеми. По случая вече е започнало разследване, което трябва да установи дали става въпрос за изтичане на лични данни и
по какъв начин е станало това.
Първите около 40 жертви са от столичната болница „Св. Иван Рилски”. Като длъжници по тези чужди кредити лекарите попадат и в черния списък на БНБ за лоши клиенти т. е. не могат да си вземат на изплащане дори печка.
За това, че са теглили бързи кредити, лекарите научават случайно – от колега, опитал да вземе банков заем.
„Не само лекари, но много санитари и друг персонал са засегнати от проблема с отпуснатите без тяхно знание бързи кредити", съобщи д-р Мариета Райкова, директор на МБАЛ „Свети Иван Рилски” - София.
„Ако някой наистина си е позволил да злоупотреби с личните данни на служителите – да го арестуват, да го затварят, каквото искат да го правят. Ако погледнете в интернет пространството, навсякъде можете да намерите моето ЕГН. Ако има начин да защитим нашите хора, повярвайте ми, ще го направим”, заяви зам. министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
Засегнати твърдят, че фирмата, от която са теглени кредитите, е “Кредит Експрес”. Проверка на bTV не я открила на адреса, даден в регистъра. Според сайта на фирмата тя отпуска заеми след посещение на място - тоест някой е занесъл на ръка списък с личните данни на медиците.
По информация на bTV 40-те ужилени лекари са само първата порция, а с подобни проблеми се сблъскват в още няколко болници. Въпросът е дали престъпниците не са ползвали и други лични данни, извън тези на служителите в болниците, и колко хора изобщо са засегнати, без да знаят засега.

Снимка: burgasinfo.com


понеделник, 10 август 2015 г.

Жените у нас получават с около 13% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от мъжете



11% от работещите са на минимална заплата

 

Каза в интервю за БТА социалният министър Ивайло Калфин. Жените у нас получават с около 13% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от мъжете.
Същевременно обаче те работят седем пъти повече от мъжете в грижа за дома, три пъти повече по отношение на грижа за деца, каза още той.
България не може да развива икономика, основана на ниско заплащане.
По думите на вицепремиера производителността на труда и конкурентоспособността не бива да растат само чрез наемане на евтин труд, а с инвестиции в производство и енергоспестяващи технологии.
През есента МТСП ще внесе Закон за равните възможности, чиято цел е да увеличи натиска върху администрацията и частния сектор да не наказват един или друг пол по полов признак. Ще бъде даден шанс на младите майки, на родителите да се развиват в кариерата си и да получават полагащото им се възнаграждение, заяви Калфин.

Снимка: balkana.eu

 

100 кила със зрелищен спектакъл на Bedroom Beach



На 12 август хип-хоп изпълнителят ще бъде специален гост на най-доброто черно парти у нас, Blackroom party.
Явор Янакиев, както всъщност е истинското име на 100 кила, е подготвил eдна съвсем нова и различна програма за участието си на Bedroom Beach. Час преди лайфа, той ще се изяви зад пулта, миксирайки най-актуалните хип-хоп парчета. По-късно рапърът ще изпълни хитове си: „Сто гайди”, “Сливенския кашкавал”,„Цяла нощ“, „Аз съм 6“, „Каймака“, „Ланец на врата ми“ и други. Трикратният носител на наградата „Рапър на годината“ пристига за шоуто на Bedroom Beach със смолянската формация гайдари “300 литра”и цял антураж танцьорки от балет Студио 121 и Flying Angels.
Заедно със 100 кила зад пулта на Bedroom Beach ще бъде и диджей Fed, който като рапър има зад гърба си цели 12 години кариера с групата Мite&Fed, с която участва по концерти съвместно с изпълнители като Mite, Я-Я, Big Sha, Добри Момчета, Рап Нация, DJ Emotion, Fang, Hoodini, X- Team. Интересен факт е, че е бил диджей на големи мероприятия като Spirit of Burgas. DJ Fed има микстейп поредица с заглавие Da Trunk Muzik Mixtape, от която е реализирал вече 2 асти – Vol.1 & Vol.2.

Най-бедните в ЕС са – България, Румъния; Португалия, Испания, а заплатите в Швейцария са най-високи



сочи проучване на Федералната статистическа служба, цитирано от Франс прес.
 Швейцария държи първото място (средна брутна годишна заплата - 63 549 евро),
изпреварвайки Норвегия (55 370 евро) и Дания (51 485 евро), посочва статистическата служба в публикацията си „Показатели на трудовия пазар 2015“.
Най-ниските възнаграждения сред 15-те по-стари членки на ЕС са в Португалия (17 193 евро), Гърция (25 696 евро) и Испания (26 621 евро).
Румъния (6048 евро) и България (4618 евро) са в дъното на класацията.
За да бъдат сравнени заплатите, изразяващи реалната покупателна сила, възнагражденията в национална парична единица трябва да бъдат превърнати в обща виртуална валута, наречена стандарт на покупателната способност (СПС). Измерени чрез нея швейцарските заплати са само 4,3 пъти над българските.
Но в евро възнагражденията на швейцарските служители са 1,6 пъти над заплатите на австрийците и германците, 1,8 пъти по-високи от френските и два пъти над италианските заплати. 


Източник: БТА  Снимка: pravdiko.mk

868 лв. е средната брутна работна заплата в страната за юни



През април тя е 897 лв., а през май – 873 лв. Най-високи възнагражденията през юни са в ИТ сектора, далекосъобщенията и финансите, а най-ниски – в хотелиерството.
По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2015 г. се увеличават с 80,9 хил., или с 3,6% спрямо края на март 2015 г., като достигат 2,31 млн. души.

През второто тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата нараства със 7,6% спрямо второто тримесечие на 2014 г., като най-голямо e увеличението в административните и спомагателните дейности – с 16,5%, в направлението „култура, спорт и развлечения“ – с 14,2%, както и в „професионални дейности и научни изследвания“ – 12,7%.
Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение за този период са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 1974 лв.; „Финансови и застрахователни дейности“ – 1645 лв.; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 1604 лв.
Най-нископлатени са наетите лица в икономическите дейности: „хотелиерство и ресторантьорство“ – 568 лв.; „други дейности“ – 619 лв.; „административни и спомагателни дейности“ – 665 лв.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2015 г. в обществения сектор нараства с 3,5%, а в частния сектор – с 9,2%.

Снимка: vesti.bg 

Вестник „Адевърул“ представи „индекс на безчувствеността на висшите държавни чиновници по отношение на заплащането“


Повечето фирми в САЩ вече ще трябва да обявяват разликите в заплащането между шефове и служители. Те ще трябва да публикуват в годишния си отчет съотношението
между заплащането на изпълнителните си директори и средната заплата на служителите, съобщи Федералната комисия за ценни книжа и фондови борси, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес.
Новото правило е следствие от закона за регулацията на Уолстрийт от 2010 г. и влиза в сила от 2017 г. То ще засегне голяма част от котираните на фондовата борса фирми и поражда сериозни разногласия, както и може да засили дебатите около задълбочаването на неравенството в САЩ.
Заплащането на корпоративните шефове в САЩ бе около 20 пъти по-високо от средната заплата във фирмата през 1963 г., а през 2013 г. разликата вече е близо 300 пъти, сочи изследване на Института за икономическа политика.
Преди дни пък румънският вестник „Адевърул“ представи „индекс на безчувствеността на висшите държавни чиновници по отношение на заплащането“, който представлява съотношение между брутните заплати на държавния политически елит и средната брутна заплата в страната. 
В класацията вестникът включва редица европейски държави, като сравнява брутните стойности, тъй като в отделните държави данъчното облагане е различно.
Утрояването на заплатите на висшите държавни служители в Румъния, влязло в сила от 1 август т.г., изведе страната на челно място с най-голяма разлика между заплатите на обикновените хора и хората от първи ранг, съобщава „Адевърул“.Така Румъния заема първо място в класацията с разлика между заплащането на държавния политически елит и обикновения човек от 8,7 пъти – 563 евро средна брутна заплата в страната спрямо 4895 евро за висшите държавни чиновници.

България, която е сравнима с Румъния по равнище на бедност, също има достатъчно висок „индекс на безчувственост“ и се нарежда на второ място:
българският президент печели 2950 евро месечно, премиерът – 2280 евро, което представлява съответно 6,5 пъти и около 5 пъти средна месечна заплата от 450 евро, пише „Адевърул“. 
Гърция, която е на прага на финансов комапс, също не стои зле в класацията: премиерът Алексис Ципрас има месечен приход от 7123 евро, тоест 5,6 пъти средната месечна заплата.
Развитите държави, като Германия, Франция или Великобритания не успяват да постигнат „достиженията“ на Румъния, отбелязва „Адевърул“.
Във Франция президентът и премиерът са с намалени заплати от 2012 г. с 30%. Сега те печелят по 14 836 евро месечно, което е 5,9 средни месечни заплати. В Германия канцлерът Ангела Меркел печели 18 000 евро месечно, което е 5,1 пъти средната заплата от 3527 евро. Във Великобритания премиерът Дейвид Камерън взима месечно 16 870 евро, което е 5,6 средни заплати от 2969 евро.
Президентите и премиерите на други държави от региона получават по-високо заплащане от своите граждани, но съотношението между двете възнаграждения не е по-голямо от 1 до 5 пъти в нито една друга държава в Централна и Източна Европа, обобщава вестникът.
В дъното на своеобразната класация се намират Испания и Норвегия, където това съотношение е най-ниско – премиерите на тези държави печелят еквивалента на близо три средни месечни заплати, посочва румънското издание.

Източник: БТА   Снимка:time.mk



Учени предлагат 6 решения, с които държавите могат да намалят тютюнопушенето



Държавите нямат никакво извинение за отказа си да помогнат на гражданите си да откажат цигарите, пише Business Insider. Престижното онлайн издание цитира ново
проучване, публикувано в медицинското списание „Addiction“, където тази теза е застъпена с ясен призив от световно признати професионалисти в областта на здравеопазването.
„Тютюнът и страничните ефекти от употребата му все още са основен причинител на смъртни случаи по целия свят, но всички знаем, че те биха могли да бъдат предотвратени. Дори най-бедните страни имат възможност да направят нужните промени“, твърдят учените.
Международният екип от изследователи предлага 6 метода, чието приложение не изисква голямо финансиране, но са доказано ефективни. Ето и как те са представени от Business Insider.
1. Здравни съвети от лекарите
Обикновен разговор между лекар и неговия пациент за лошото въздействие на тютюнопушенето върху човешкото здраве може да промени начина на възприемане на вредния навик. Показателно за това е, че само 5 минути, отделени на темата, повишават с 2% броя на пушачите, които искат да откажат цигарите.
2. Материали за самопомощ
Процесът, свързан със спирането на цигарите, е дълъг и труден. Затова има и много книги и листовки по темата, написани от учени със стаж в сферата. Полезните съвети са повече от добре дошли, а понякога чуждата подкрепа е това, което Ви помага да устоите да запалите „само една цигарка“.
И този метод успява да отбележи двупроцентово увеличение на пушачите, които искат да изчистят тялото си от канцерогенните вещества.
3. Телефонни линии
Насърчаването на хората да се регистрират за т. нар. горещи телефонни линии, при които обучен консултант инициира разговор с активни пушачи, може да повиши с до 3% броя на отказалите се от вредния навик.
В същото време горещите линии, при които пушачите трябва да поемат инициативата и да потърсят помощ сами, не показват ефективност.
4. Автоматични текстови съобщения
Дори в по-бедните страни, текстови съобщения могат да бъдат използвани за полезни съвети към хората, които искат да спрат цигарите.
Имайки подобни функции като тези на разговорите, проведени лице в лице, мотивационните съобщения могат да помогнат за отвличане на вниманието от пристрастяването в точния момент, когато сте на косъм да запалите първата си цигара от много време насам.
5. Цитизин
Цизинът е вещество, което се извлича от растението Laburnum anagyroides, познато още като жълта акация или златен дъжд. Той се свързва с никотиновите рецептори в човешкото тяло и намалява удоволствието от пушенето. Успява и да облекчи симптомите на абстиненция, които правят целия процес още по-труден.
Цитизин се използва за създаването на българския продукт Tabex. Според последните изследвания цитизинът може да помогне на всеки пушач, дори и на най-пристрастените, и то на ниска цена. Цитизин успява да увеличи броя на отказалите цигарите с 6% дори при хората, които в миналото са пушили по 15 цигари на ден.
6. Нортриптилин
Нортриптилинът е антидепресант, поради което изисква постоянно наблюдение от професионалист през целия период на приемането му. Това е необходимо и защото лекарството има леки странични ефекти. Предписва се за период от между 12 и 14 седмици и може да доведе до увеличение на броя хора отказали цигарите с до 10% в сравнение с плацебо.
“Eдна от пречките държавите да провеждат инициативи, насочени към намаляване на тютюнопушенето, е предположението, че ще струва много скъпо”, споделя Мартин Роу, съавтор на проучването и директор на Международния център за отказването от тютюнопушенето.
Роу и колегите му изследват четири държави, всяка от които с различни финансови възможности, за да определят нужните разходи за провеждането на национални програми за отказване на тютюнопушенето и дали те биха били по силите и на най-бедните страни. Непал представлява страните с ниски доходи, Индия – тези със средно ниски доходи, Китай – държавите със средно висок доход, а Обединеното кралство е изследвано като представител на страните с високи доходи.
Като „достъпни“ са определени методите, които изискват разходи, по-ниски от средното ниво на БВП на глава от населението, а в същото време могат да спасят една година от живота на пушача. Само описаните 6 решения са счетени за ефективни, защото са успели да задържат пушачите далеч от вредния навик в продължение на 6-12 месеца.
“Красотата на тези методи се състои във възможността на отделните страни да ги използват по такъв начин и в такива комбинации, които са най-подходящи за финансови им възможности”, споделя д-р Робърт Уест от Лондонския университетски колеж, друг от водещите автори на изследването. „Нашият доклад показва, че всяка страна в света може да работи в посока ограничаване на тютюнопушенето в границите й“.
„Колкото повече една държава се ангажира с такъв тип инициативи, толкова повече животи спасява“, категоричен е Уест.