Translate

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

София е избрана за европейска столица на спорта за 2018 г



Това съобщиха от Федерацията на европейските столици и градове на спорта (АСЕС).
Българската столица е загубила битката с Марсилия в кандидатурата си за 2017 година. София и Марсилия са получили еднакъв брой гласове, но френския град е надделял поради факта, че е изпратил кандидатурата си по-рано с две точки само. Марсилия е направила това преди около една година, когато София „още обмисляше възможността“ да кандидатства, сочи информацията на официалния сайт на АСЕС.
В писмото на Джа Франческо Лупатели, президентът на ACES Europe до кмета на София Йорданка Фандъкова се казва, че София е започнала да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности.
„Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията, образованието, които са едни от основните цели на инициативата. „Отсега нататък вашият град е приет в семейство на ACES Europe", се казва още в писмото.
Победата открива пътя на София и към еврофондовете, които са свързани с масовия спорт. Така например тази година спортна столица е белгийският гранд Антверп, като към този момент са усвоени над 7 милиона евро. Ще бъдат организирани над 300 състезания в рамките на домакинството.

Стари печки, перални и други непотребни електроуреди ще се изхвърлят на специални места в София



Първите площадки за едрогабаритни отпадъци са позиционирани до гарите „София-Север”, „Илиянци” и „Искър”.
От началото на декември столичани ще могат да се отърват и от дивани, секции и други големи вехтори, чрез извозване от 5 специализирани фирми, на 10 обособени за целта специални площадки в кварталите „Филиповци", Челопечене, „Люлин", „Кремиковци", „Банкя", „Бояна" и др.. Там софиянци ще могат да се освободят още и от ненужните електроуреди и растителни отпадъци. На някои места ще се приемат и опаковки от пластмаса, хартия и стъкло, стари батерии и текстилни отпадъци. Срещу заплащане ще може да се предава и желязо. Събраните зелени отпадъци ще се извозват на терена в „Хан Богров", който е част от интегрираната система за преработка и работи от началото на тази година.

От юли 2015 г. колите на градския транспорт в София ще се движат без закъснения от графика



За целта, на светофарите на 20 от най-натоварените кръстовища, ще бъдат монтирани специални модеми-осигуряващи по-бързо преминаване на автобусите, тролеите и
трамваите.Чрез джипиес система те ще бъдат в постоянна връзка с бордови устройства, с които ще бъдат оборудвани 750 превозни средства. Ако автобус/трамвай закъснява и попадне в задръстване на едно от тези кръстовища, бордовото им устройство ще подава сигнал към модема на светофара и той ще ги пуска веднага да преминат. Ако примерно тролеят е в график - ще стои и ще чака с всички останали коли, докато светне зелено.
С модеми ще бъдат кръстовището на Орлов мост и други 19 по булевардите "България", "Прага", "Цар Борис ІІІ", "Гоце Делчев", "Тодор Каблешков", "Александър Малинов", "Сахаров", "Яворов", "Дондуков", "Никола Петков", "Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви".
От СО твърдят, че с въвеждането на „умните кръстовища” задръстванията ще намалеят с 20%, а преминаването ще бъде до 8 пъти по-бързо.
Изпълнителят на обявената обществена поръчка вероятно ще бъде определен до Коледа. А изграждането на умните кръстовища е част от Проекта за интегриран градски транспорт за 61 млн. евро по ОП "Регионално развитие".

Шофьорите в столичния градски транспорт - с униформи



Те ще са готови до средата на ноември. Униформата включва тъмносини костюми със сака и ризи-с дълъг и къс ръкав, в зависимост от сезона. Новите униформи ще струват близо 430 000 лева.
50% от автопарка на градския транспорт ще бъде подменен с нови автобуси до края на май догодина. Те ще са климатизирани, с електронни табла за указване на маршрута, достъпни за инвалиди и майки с колички, а като спират, ще се накланят настрани към тротоара, за да се качват по-лесно пътниците.

Столичната община ще строи жилища за социално слаби в кварталите „Люлин” и „Модерно предградие”



От Столичната община (СО) са подали апликационна форма за финансиране по
Оперативна програма „Регионално развитие” по схемата “Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социалнослаби групи от населението и други групи в неравностойно положение”.
„Проектното предложение на СО е на стойност 5 млн.лв.. То включва изграждането на нова кооперация в „Модерно предградие“, район „Връбница“и довършване на бл.959 в район Люлин, чиито строеж от 1991 г. е незавършен до момента.
Общо 71 ще са обзаведените социални жилища, от които 45 в район "Люлин" В проекта са включени още мерки за благоустрояване на прилежащото пространство около новите блокове.

Над 90% от рисковите инвазивни процедури за пренатална диагностика на генетични аномалии могат да бъдат избегнати


тъй като при тях съществува значителен риск за усложнения на бременността и загуба на бебето. Изводът се налага след анализ на данните, предоставени от Националната Генетична лаборатория (Лаборатория по Клинична генетика, СБАЛАГ “Майчин дом” София) – основният център за обработка на проби от амниотична течност за изследване за генетични аномалии (амниоцентези) при плода. 
За 2012 г. от анализирани 979  проби  65 са с паталогичен проблем, през 2013 г.
анализираните проби са 1223, а едва при 79 от тях е установен такъв.

За първо полугодие на 2014 г. са извършени 521 амниоцентези на бременни жени, от които едва 32 случая са били диагностицирани с патологична бременност (6.5%). Останалите над 90% проведени амниоцентези са извършени с излишен риск за усложнения на бременността (инфекции, прокървяване и др.) или загуба на плода-1%.
От две години у нас се извършва пренаталния Пренатест. Той е алтернатива на агресивните и рискови инвазивни процедури. Може да се направи още от 9-та гестационна седмица, само с проба от венозна кръв (ДНК на бебето се съдържа в кръвта на майката). Процентът на чувствителност на  този иновативен ДНК-тест (нерисков нито за майката, нито за бебето) надвишава 99-дава конкретен резултат дали  плодът  е засегнат от генетично заболяване или не.
От Пренатест досега са се възползвали над 350 жени, от които 5 са получили положителен резултат за генетична аномалия при бебето. Основните индикации за прилагането  му са напредналата възраст на майката (родителите) и увеличеният риск за генетична аномалия, констатирана след биохимичен скрининг през първия триместър от бременността.
В България 35% от жените са на възраст 31-40 г.  
Генетичният тест диагностицира с точност синдромите на Даун, Едуардс и Патау и най-честите дефекти на половите хромозоми - синдромите на Търнър и Клайнфелтер и тризомии XХХ и XYY. ДНК-тестът е единственото легитимно извършвано в ЕС неинвазивно кръвно изследване за откриване на хромозомни аномалии, като България е една от първите страни в Източна Европа, които въвеждат този иновативен метод за изследване. От началото на 2014 г. Пренатест вече е приложим и при многоплодни бременности и асистирана репродукция.
Според данни на Националния статистически институт през миналата година в България е имало общо 483 мъртвородени бебета, като причината при 7% от тези случаи е в резултат на вродени аномалии и хромозомни аберации. През 2014 г. (януари-август 2014 г.) са регистрирани общо 156 смъртни случаи в следствие на тези заболявания, като по-голямата част (116) са деца във възрастовия диапазон 0-4 г. Оказва се, че официална статистика за загубените бебета от прилагане на инвазивни процедури не се води, но вероятността това да са над 30 загубени живота на желани бебета е голям предвид изчисления % риск от спонтанен аборт при амниоцентезите. 
Според специалистите всяка жена-бъдеща майка максимално рано трябва да има право на избор и да знае дали "бебето и плува в спокойни води или не".Три пакета има за  Пренатест. И тъй като цената е леко притеснителна за хората (1500 лв. за синдром на Даун и 2400 лв. за седемте аномалии)  на помощ им се отзовава ООБ с 12-месечното разсрочно плащане. С DHL биологичният материал до 12ч. стига до лабораторията в Германия. Резултатите, със становще от генетик, са готови от 6 до 10 работни дни, в зависимост от гестационната седмица на бременността. Особено при многоплодна бременност изследването е препоръчително да се направи максимално рано, защото ако единият плод загине, той може да повлече и другия/те.
 

Лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка - на централни места в столицата по повод Световния ден за борба с артрита – 12-ти октомври



Скулптурите ще са изложени месец, за да могат повече хора да ги видят и да се включат в кампанията, паралелно течаща и във Фейсбук на страницата „Прегърни ме със сърце“

Да  не може да видиш слънцето. Да не можеш да отпиеш от чашата. Да не можеш да си завържеш връзките на обувките. Да не можеш да прегърнеш своето дете...
Това са делнични действия/бариери, които  за над 100 хил. българи се оказват невъзможни, поради някакво  ревматично заболяване като ревматоиден артрит (РА), псориатичен артрит (ПсА) или анкилозиращспондилит, по-известен като болест на Бехтерев. 
Статистиката сочи, че у нас около 60 000 са болните от РА, около 30-40 хил. са страдащите от  ПсА и около 20 хил. души са с болест на Бехтерев.
Тези заболявания (ставни и извънставни) имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст, имат широко разпространение, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. Освен ставните прояви РА може да има и системни прояви - засягане на очите, кожата, белия дроб, сърцето, съдовете, бъбреците. Честотата на РА е около 1% от населението, като засяга 3 пъти по-често жените.
По думите на д-р Родина Несторова, управител на Ревматологичен център "Света Ирина" в София и секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, причината за развитие на автоимунните заболявания все още е неизвестна. Ето защо дефинитивно те не могат да бъдат излекувани поне за сега. "Медицината напредна много в тази област в последните десет години.  Вече и у нас е налична биологичната терапия, която се смята за най-успешната за момента за пациенти, за които класическите средства не действат,“ сподели тя.
Гигантските скулптури, представляващи 3 предмета от ежедневието – Лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка, разкриват различен битов проблем на човек, страдащ от ревматично заболяване.
Целта на нетрадиционната кампания на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит“ и „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България” е да привлече общественото внимание към болката и страданието, което ревматичните заболявания причиняват, да повиши информираността и да покаже спричастност към тези болни. От пациентските организации призоваха хората навреме да се изследват. Защото по-ранното диагностициране води до по-добри прогнози за пациента.
"Да не можеш да се храниш с лъжица, защото ставите ти са изкривени, да не можеш да завържеш маратонките си, защото гръбнакът ти е скован от болест на Бехтерев или никога повече да не може да носи обувки на висок ток-това са част от забравените усещанията, част от живота на хората с ревматични заболявания. Но важното е да не се поддаваш на отчаянието и депресията, да обичаш животът и да го живееш-истински.
На болните бих казала, че колкото по-добре са запознати с артрита и колкото по-позитивна нагласа имат, толкова по успешно ще се борят с него,“ заяви Роза Чеглайска, председател на „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит“.
Лица на кампанията са Екатерина Евро и Сашо Кадиев- две поколения в едно семейство, заедно заставащи зад каузата.
"Подкрепяме инициативата, за да покажем, че ревматичните заболявания засягат както възрастни, така и млади хора. Много е важно повече да се говори в обществото за този проблем, защото хората не са запознати до каква тежка инвалидизация може да се стигне, ако не се лекуваш добре“, каза  Евро. В тази връзка Сашо отправи апел към хората да бъдат по-отговорни по-отношение на собственото си здраве.
"Младите хора често си мислят, че живота е безкраен и едва ли не, че са безсмъртни. Но те не бива да бягат от профилактичните прегледи, защото  на 18 или 20 години изведнъж може да се окажат ревматично болни. Само ранната диагностика може да стопира болестта, да вкара хората в ремисия и те да водят нормален живот",  подчерта той.




понеделник, 13 октомври 2014 г.

Три болници обединяват усилия в битката срещу рака на гърдата



През месец октомври – Световния месец за борба с рака на гърдата, за втора поредна година, Първа САГБАЛ „Св. София“ – София и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна обединяват усилията си срещу онкологичното заболяване.
През тази година към мащабната информационна кампания се присъединява и Специализираната болница за активно лечение по онкология – София. Основното послание на инициативата е, че открит на време, ракът на гърдата е лечим.
В рамките на кампанията, която има за цел да насочи общественото внимание към превенцията и ранното откриване на заболяването, възможностите за лечение и необходимостта от психологическа подкрепа за жените с тази диагноза и техните семейства, всяка от трите болници е предвидила различни активности, чрез които да акцентира върху профилактиката и лечението на това социално значимо заболяване, както и рехабилитацията след активно лечение.
Първа САГБАЛ „Св. София“ организира безплатни прегледи при мамолог всеки работен ден в периода 13-24 октомври. Консултациите ще се провеждат след предварително записване от 8 до 13:30 часа на тел.: 02/44 70 207. В този период ще има и безплатни консултации с психолог за диагностицирани с рак на гърдата жени и техните семейства.
Графикът на предвидените активности в останалите две болници ще бъде обявен допълнително.

У нас 110 000 души са инфектирани с вируса на Хепатит C

Хроничните вирусни хепатити са едни от най-често срещаните заболявания в гастроентерологията и са  заболявания със значима социална тежест. Те водят до голям процент инвалидизация, развитие на цироза и първичен рак на черния дроб, както и до значителен финансов и организационен ресурс, който обществото отделя за тяхното
лечение.
В световен мащаб близо 180 милиона души са носители на вируса на Хепатит C, а годишно умират около 10 000 души. Това сочат данните на СЗО. За Европа цифрата е над 
8, 9 милиона. За страната ни се приема, че честотата е 1,5 % или 110000 българи са инфектирани с вируса на Хепатит C, съобщи д-р Радин Цонев, Началник на Гастроентерологично отделение към МБАЛ „Токуда болница – София”, на регулярната ежемесечна среща по проект СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД-България. 
Стряскащата статистика поставя Хепатит C дори преди СПИН, сред групата на най-опасните вирусни пандемии в света. Въпреки че половият път на предаване доскоро беше оспорван, по последни данни около 5 % от носителите са заразени именно по този начин и се среща предимно при мъже- правещи секс с мъже.
Инфекцията се разпространява основно сред употребяващите инжекционни наркотици, при които заразата в Европа и България e около 60%.
80 % от инфектираните развиват хронично заболяване, а при 20 % от тях то води до чернодробна недостатъчност и цироза. Приблизително 4-5 % от пациентите с чернодробна недостатъчност или около 800 души годишно в България умират от рак на черния дроб в следствие на хронична хепатит С инфекция.
По думите на д-р Цонев това заболяване се дължи на определени насоки на развитие на човешката култура - татуировките и пиърсинга, обрязването, инжектирането на вещества и други манипулации свързани с контакт с кръв при неспазване на правилата за стерилност като хемодиализа, маникюр, педикюр и др..
Инфекцията протича почти безсимптомно или с неспецифични симптоми, поради което голяма част от пациентите са недиагностицирани. Затова специалистите съветват да се правят изследвания на всеки 5 години, както и да се спазват правилата за стерилност при посещение на зъболекар, акупунктура, хирургични интервенции, ритуални обрязвания, инжекции и не на последно място при работа с кръвни продукти.


Калари Марма - масажът на индийските воини отпреди 5000 години на Арена на красотата



Древната лечебна практика Калари Марма, с която преди хиляди години са се лекували и подготвяли за битка индийските воини, ще бъде демонстрирана на 19 октомври в рамките на изложението ARENA Professional 2014 в Интер Експо Център, София. Мармите са 108 жизнени точки в човешкото тяло, обикновено близко до повърхността на
кожата, където се свързват важни нерви и мускулни влакна, кръвоносни съдове, кости и стави. Праната (живителната енергия) протича през тялото чрез тях.
Марма терапията е лечение на широк спектър от заболявания чрез масаж с топли билкови масла, пасти и билки и обработване именно на тези ключови точки, които са свързани с функционирането на системите и органите в човешкото тяло.
Учението се предава вече 5000 години през поколенията, записано е във ведите от мъдреците и се твърди, че е едно от най-древните лечения, познати на човечеството. Чрез специални Калари Марма масажи воините са повдигали имунитета си преди поход, а посветените дори са могли да убиват чрез специален натиск в някои от точките. Днес, аюрведа практиката се използва само за подобряване на здравословното състояние, пречистване на тялото и кръвта чрез изхвърляне на токсини, редуциране на мазнините, подобряване на кръвообращението и дишането. Калари марма масажът е изключително подходящ за хора занимаващи се с бойни изкуства, спорт и танци, както и за практикуващи масажисти. На ARENA Professional Калари марма ще бъде представен от българския терапевт Надин Николова, която е получила обучението си в школи в Канур и Бангалор, Индия.
В същия ден ще бъде направена и демонстрация на основни техники от традиционен китайски масаж, китайски масаж при болки в гърба и традиционен китайски масаж на лице с анти-ейдж и лифтинг ефект.
На 17 октомври в рамките на Арена на красотата ще бъде проведена и юмейхо демонстрация-обучение. Позната и като „източен специален божествен масаж” тази терапетвична практика включва 100 основни похвата, с които се обработва цялото тяло.
В програмата на Арена на красотата този път са включени и демонстрации на изцяло органик натурални продукти, терапия с капките на Бах и ароматерапия. Посетителите ще могат да се възползват от намаления до 40%.

Колекцията слушалки PhilipsCitiScapeе вдъхновена от градски мотиви



Up-Town SHL 5905
Слушалки с наушници|Прегърнете блясъка и характера на града си с Вашата музика и тези слушалки, които знаят как да се справят на улицата. Вдъхновена от традиционните мотоциклетни облекла и аксесоари, алуминиевата конструкция на Up-Town ще Ви зарадва със супер меки възглавнички, фино изработени детайли и MusicSeal, за да запазите всеки такт от своята музика личен.
Frames SHL 5705
Слушалки с лента за главата CitiScape Frames | Готините и гъвкави CitiScape Frames се носят точно като любимия Ви чифт слънчеви очила. Където и да отидете, насладете се на прецизен звук от затворената им акустична система и първокласни мембрани. Когато приключите, сгънете ги и ги пуснете в шикозния им защитен калъф.
Downtown SHL 5605
Слушалки с наушници Downtown | Изтънчената интерпретация на уличната мода на New York Downtown включва детайли от деним за Вашата максимална репутация на улицата. Те излъчват автентичност, предлагат лесен комфорт със супер меки изолиращи възглавници, възпроизвеждат превъзходен звук и използват MusicSeal, за напълно лично изживяване на музиката
Foldie SHL 5505
Стерео слушалки с микрофон| Вдъхновение от мотористите CitiScapeFoldieпредставят чсен, прецизен звук и отлична шумоизолация, благодарение на затворената акустична система и първокласните магнити. Модерният дизайн и кожената лента на Foldieнапомнят усещането за дружката на кормилото на велосипед, а металните детайли върху лентата моментално превличат вниманието. Foldieще те потопи в дълбините на качествения звук със своите 40mm високо ефективни неодимови драйвери и затворения си акустичен дизайн.
Fixie SHL 5300 / SHL 5305
Слушалки с лента за глава CitiScapeFixieи микрофон| Вдъхновените от хипстърскиялайфстайлCitiScapeFixieсъчетават перфектно иновативната конструкция и урбанистичния стил. С готини монограмни детайли слушалките гарантират богат бас с отлична шумоизолация чрез затворена акустична система и висококачествени мембрани.
Strada SHL 5100
Слушалки с лента за глава CitiScapeStrada | Иновацията среща експерименталната улична мода с впечатляващите CitiScapeStrada. Вдъхновени от шикозните градски жители, тънките и леки слушалки представят чист звук, докато актуалната лента за глава от плат се грижи за вашия комфорт и стил.
Indies SHE 7050 / SHE 7055
Слушалки за поставяне в ушите Indies | Добавете вълнение в живота си със свежите градски цветове на CitiScape Indies, вдъхновени от най-ярките градове и квартали. Меките шумоизолиращинаушници запечатват невероятно ясния звук и динамичен бас за удобно и поглъщащо изживяване.

Първата аудиоизложба в България „Саундтракът на София“ представя звуците на града



Бат Венци от Ъпсурт, Рут Колева, Мартен Роберто и SAVA от Camp Sessions чуха как звучи София през слушалките Philips CitiScape

София може да звучи по много начини-като деца, които тичат из Борисовата градина, като разговор на фонтаните пред Народния театър или като два разминаващи се трамвая...Напоследък хората все бързат нанякъде и не им остава време за такива глезотии-да се заслушат как звучи градът около тях. Все пак това е просто градски шум.
Вдъхновени от историите, които градските звуци разказват и следвайки мотото „Моят град. Моето пространство. Моята музика.“ от Philips CitiScape решиха да поспрат и да
послушат. Защото музиката променя целия свят около нас и защото тези градски звуци не са просто шум – те са саундтракът на филма, в който участваме всеки ден.
За да уловят пълнокръвния ритъм на този градски живот, Philips CitiScape стартирахa проекта „Саундтракът на София“ – уникална инициатива, чиято цел е да преоткрие звуците на градската среда и нейните обитатели, записвайки звуци от различни места в София, които след това да се превърнат в аудио картини.Мисията би била невъзможна без професионализма на хора с ултимативен усет за звук. Неслучайно създателите на първата аудиоизложба в България са едни от най-добрите, а именно Бат Венци от Ъпсурт, певицата Рут Колева, Мартен Роберто и SAVA от Camp Sessions. Всеки един от тях допълва по перфектен начин всяко едно изречение, в което се съчетават думите „звук“ и „град“.
В продължение на няколко седмици музикантите „слушаха“ София и оборудвани със специална техника записваха саундтрака на улиците. Пречупвайки градския шум през собствената си артистичност, те подбраха най-характернитеза различните софийски райони звуци, създавайки уникални по рода си „картини“ за първата в Българияаудиоизложба, която от днес до 14 октомври ще бъде отворена безплатно за гражданите в Централната Софийска Баня.
Музикантите разделиха София по между си и включиха в аудиоизложбатазвуци, уловени из 8 централни градски района. Рут Колева взе района на Народния театър и Храм-паметника „Св. Александър Невски“,Бат Венци от Ъпсурт поиска „Попа“ и района около Софийски университет, DJ SAVA получи Лъвов мост, района около Халите и Борисовата градина, а Мартен Роберто отмъкна „Витошка“ и НДК.
На специално събитие по откриването на първата в България аудиоизложба четиримата артисти обявиха, че всеки от тях ще включи звуците от града в 2 свои авторски парчета, които ще бъдат представени на малки улични партита във различните градски части. Освен собствените си записи, музикантите ще приемат и предложения за градски звуци от жителите на София. Всеки може да изпрати своя звук на сайта на Philips CitiScape. Песните ще бъдат пуснати за свободно теглене в интернет, като минувачите ще се натъкват на тях и благодарение на специални знаци и стикери в съответния регион.
Ако видите Бат Венциот Ъпсурт, Мартен Роберто, Сава от Camp Sessions или Рут Колева да седятна едно място и да се ослушват съсредоточено, не се чудете, те най-вероятно търсят музата за следващата си аудио картина.А какво точно представляват аудио картините може да разберете от 8-ми до 14-ти октомври, всеки ден в обновената Централна Софийска Баня (до ЦУМ) на първата аудиоизложба „Саундтракът на София“. В продължение на седмица изложбата ще приема безплатно посетители 17:00 до 21:00 ч. в делнични и 12:00 до 21:00 ч. в почивните дни.
Този път дори няма нужда да си махнете слушалките, за да чуете как звучи града. За първи път ще трябва да си сложите Philips CitiScape слушалките, не за да го заглушите, а за да му се насладите.

Стартира мащабна информационна кампания „Открито за диабета”


Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света 

Инициативата е във връзка със Световния ден за борба с диабета -14 ноември. Кампанията се организира за трета поредна година от Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата с диабет и Национална пациентска организация с подкрепата на  Sanofi България.
„Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света.” – сподели д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ „Александровска“.
По данни на Международната диабетна федерация с диабет в момента живеят над  382 млн. души, като близо половината от тях не знаят за заболяването си. Само за едно година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 млн..Очакванията са през 2035 г. броят им да достигне- 592 млн. души. У нас с  диагноза диабет са над 577 хиляди българи, но близо 150 000 от тях не са  диагностицирани.
„Затова изключително важни са превенцията и ранната диагностика. И те са в основата на нашата кампания „Открито за диабета”. Проучванията показват, че достатъчната физическа активност и балансираният хранителен режим намаляват риска от развитието
на диабет тип 2. Затова и фокусът ни тази година е върху правилното и здравословно хранене. За целта организираме конкурс за рецепти, като ще призовем хората да споделят своето дневно меню. Жури, което ще включва и диетолог, специализиран в създаването на хранителни диети за диабетно болните, ще остойности хлебните единици на най-добрите предложения.  Вярваме, че по този начин ще сме от полза на хората, както за превенция, така и за правилно хранене при диабетно болните.“, сподели Йерон Вайтес, Генерален директор на Sanofi България.
Участие в конкурса може да вземе всеки, като изпрати до 15 октомври своето любимо дневно меню в рубриката „Открито за диабета“ на сайта ladyzone.bg. Трите предложения, оценени най-високо от журито, ще бъдат видеозаснети, а техните автори ще получат кошница с биопродукти.