Translate

събота, 17 декември 2011 г.

Половината от сиренето и млечните продукти у нас се правят от сухо и кондензирано мляко


Причината е, че за производителите е много скъпо да обикалят по селата и да изкупуват по 50-100 литра прясно мляко от дребните стопанства, съобщава investor.bg. Доставката на сухото мляко е доста по-лесна и излиза по-евтино. В същото време страната ни изпълнява едва половината от млечната си квота, която е близо 1 милион тона краве мляко годишно. Мандрите в страната изкупуват и преработват едва 50-60% от тези количества, твърдят представители на млечния бранш.
Независимо от какво мляко е направено сиренето, кашкавалът или другите млечни продукти - сурово, сухо или кондензирано, това трябва да е упоменато на етикета, заявиха от Българската агенция по безопасност на храните. Оттам непрекъснато правят проверки за етикетирането и съдържанието на млечните продукти. Периодично се правят и лабораторни анализи на различни продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар