Translate

събота, 17 декември 2011 г.

Правителството предлага промени в Закона за здравето

с тях от 1 юни 2012 г. се въвежда пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, съобщиха от пресслужбата на МС.
По изключение пушачите ще могат да палят цигари само в обособени самостоятелни помещения в летищата.
Пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училища, детските ясли и градини, специализираните институции за социални услуги за деца и ученическите общежития. Мярката има за цел да намали тютюнопушенето и вредата му за здравето.
Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социалнозначими заболявания - онкологични, сърдечно-съдови и белодробни, се посочва в съобщението. В тях се съдържат над 4000 вредни вещества.
Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на
репродуктивната система.
Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30 на сто по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според изчисления на Световната здравна организация, ракът е предотвратим повече от 40 процента, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето. Пушенето води и до проблеми при забременяването и раждането. Мъжете, които пушат, имат по-податливи на генетични дефекти сперматозоиди и при тях намалява потентността.
При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт, пише в съобщението.
Със законопроекта се променя и редът за получаване на медицинска експертиза при децата до 16 години. Вместо в детските експертни лекарски комисии (ДЕЛК), те ще се освидетелстват в общите състави на ТЕЛК с участието на специалист по детскиболести. Причината е, че няма достатъчно детски експертни комисии.
С промяната ще се облекчи редът за освидетелстване на децата.
Промените предвиждат глобите за пушене на закрито и за собствениците на заведения, които го позволяват, да скочат. Така например пушач, който не спазва забраната, ще бъде глобяван от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв. Сега тези глоби са от 50 до 300 лв. Едноличните търговци, които си позволяват да нарушават закона, вече ще подлежат на имуществената санкция е от 1000 до 1500 лв.
При повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. Сега гло­бите за тях са от 300 до 1500 лв.
Предстои решението на МС да се гласува в парламента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар