Translate

сряда, 13 март 2024 г.

Бебето може да опитва пасирани храни с различна текстура през осмия месец

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за храненето

 

 

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ вече е достъпен онлайн. Видеото е посветено на осмия месец от живота на бебето и разказва за важните процеси от неговото развитие. В епизода се включват педиатрите д-р Андрей Гончаров и д-р Мила Байчева, които дават ценни съвети за дневния режим и хранене на новите родители. Стоматологът д-р Цветелина Дучева насочва към правилните техники и продукти при грижата за зъбите.

Осмият месец дава възможност да се включи попарата като основна храна сутрин. „Текстурата на приготвените храните не бива да е толкова фина. Това също е индивидуално, но могат да се предлагат и пасирани храни без да са пюрирани съвсем фино“, споделя д-р Мила Байчева, която потвърждава, че храненето в този месец остава 5-кратно. Според специалистите процесът на захранването е различен, а бебето не трябва да се насилва, ако отказва определен вид храна. „Давайте различна консистенция и текстура /смлени, настъргани, смачкани или на малки парченца/. Предлагането само на гладко пюрирани храни не може да развие дъвкателните му умения“, съветват още педиатрите. Препоръчва се активно даване на вода за оптимален баланс на течностите в организма.  Добре е детето да започне да се храни на специално столче в този месец, като времето може да съвпада с това на семейството. Трябва да се избягва разсейване с други активности по време на хранене.

При кърмачетата на осем месеца се наблюдава трайна тенденция за намаляване на прираста. Според педиатрите те рядко наддават с повече от 500-600 грама месечно и повече от 2-3 см. на ръст. Наблюдава се добър скок в развитието с подобряване на уменията за използване на ръце. Могат да разбират емоционалното състояние на родителя и реагират спрямо него. В тази възраст отново може да се появи лазене, но не е задължително. Понякога децата не пролазват, но след 8 месеца често се опитват да се изправят и да използват опората на родителите. Те не бива да се притесняват, защото в тази възраст е подходящо да могат да се изправят и трябва да подкрепят това поведение. „Оставете детето само да избере начина на придвижване. Стимулирайте интереса към всичко, което го заобикаля“, съветват още педиатрите от БПА. Периодите на сън и бодърстване са около 12 часа.  Къпането на детето е редно да бъде около 2-3 пъти седмично, като трябва да се избягва по-често особено на главата, тъй като рискът от крусти продължава да съществува.

През този период се продължава профилактиката с витамин Д и не се налага прилагането други лекарствени вещества и хранителни добавка. Следва се хранителен режим.

Родителите трябва да изчеткват зъбите всяка вечер с четка и паста, съобразени с възрастта, защото през осмия месец броят на зъбите е около 4-8. „Движете четката с кръгообразни движение без силен натиск. Колкото по-рано въведете навика за миене на зъби, толкова по-устойчив е той“, споделя д-р Дучева. Съветите на стоматолога са да се въведе колкото се може по-късно захарта в менюто, защото тя е основният причинител на ранен и множествен кариес при децата.  

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни 2023г. по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала „Ние сме семейство“ на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки Kuniboo®, bevola®, Hip & Hopps® и Kidland®. През 2022г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар