Translate

събота, 2 декември 2023 г.

Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

 

 

От 4 до 8 декември тази година ще се проведе станалата традиционната, десета
Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания.

Тази година темата на кампанията е „Контакта алергия на кожата при пациенти с и без атопичен дерматит“.

Повече от 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2050г. половината от европейската популация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболяваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага че повишената честота на различните кожни алергични заболявания се дължи на все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.

В България всяко пето дете се ражда с предразположеност към алергично заболяване от спектъра на атопията и развива атопичен дерматит. Пациентите с атопичен дерматит често страдат от широк диапазаон от кожни рекации, включетлно алергични и иритативни кожни промени /контактен дерматит, контактна уртикария/. Тяхното ранно разпознаване е от съществено значение за адекватното лечение. В световен мащаб мнението за честотата на контактната алергия при пациенти с атопичен дерматит е двуполюсно.

Основните цели на кампанията включват:

-        безплатни консултации, скриниране и алергологични тестувания за пациенти с атопичен дерматит

-        популяризиране на проблема за кожните алергии сред обществото и  в медийното пространство

-        дискутиране на възможностите за диагностика и лечение на алергодерматозите, както и обсъждането на проблема за качеството на живот при пациентите с тези заболявания

-        безплатна консултация и тестуване на пациенти с алергични реакции от определени продукти в рамките на договореностите по Програмата за Козметична безопасност

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 8 големи дермато-венерологични клиники, съответно в София - УМБАЛ “Александровска”, Аджибадем СитиКлиник Токуда Болница, Дерматолична клиника Евродерма, както и университетските кожни клиники в Пълмед - Пловдив, Стара Загора и Плевен, Варна и Русе /там кампанията ще се проведе през януари, 2024г./. По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

02/9230454 и 02/9230495 - Кожна клиника, Александровска болница - София

0884/342246 – Дерматологична клиника Евродерма - София

02/4034933 – Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница София

035/602268 - Университетска кожна клиника, Пълмед Пловдив

042/698109 - Университетска кожна клиника, Стара Загора

064/886696 - Университетска кожна клиника, Плевен

0889/726116 -Университетска кожна клиника, Варна

0888/594144 – АСИМП Русе

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество /БДД/ и е в рамката на “Healthy skin @t work” кампанията на  ЕPOS /European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases/ в която участват 30 европейски страни.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар