Translate

неделя, 1 октомври 2023 г.

Специалноto събитие на National Geographic „Фотографите отблизо“ събра стотици фенове на историите разказани през обектива

Вечерта, посветена на фотографията, срещна гостите с двама от представителите на забележителното жури Владислав Терзийски и Иво Данчев, които споделиха любопитни истории от творческия си опит в разговор, воден от Владимир Карамазов, а  специалният гост – фотографът на National Geographic Ейми Витале, представи презентация на тема „Reframing The Narrative“

 

 

Финалът на втория годишен фотоконкурс на National Geographic беше отбелязан със
специално събитие, на което бяха отличени победителите в четирите категории и техните подгласници. Публиката имаше възможността да стане част от церемонията по награждаването, а заедно с това да се потопи в света на двама от най-успешните родни фотографи, жури в настоящото издание, и различните им гледни точки към това необятно и завладяващо изкуство.

Владислав Терзийски и Иво Данчев, разказаха повече за предизвикателствата и особеностите, свързани с работата им, а актьорът и фотограф Владимир Карамазов задаваше интригуващата посока на разговора благодарение на своите познания и опит в областта.

По време на специалната среща с публиката двамата забележителните фотографи споделиха детайли за някои от любимите си творби и проекти, за страстта си към снимането и пътешествията, които предприемат за да открият перфектния кадър, както и вълнуващите срещи по пътя към него. 

Иво Данчев запозна гостите на събитието с проекта си „Зад маските“ и работата си по улавяне на изключително въздействащите кадри на кукери през последните 5 години. Пътувайки хиляди километри из цялата страна, до изворите на народния обичай,  той успява да изследва и открие слабо познати и интригуващи тенденции в неговото развитие. Иво сподели забележителни лични разкази, до които се е докоснал, които дълбоко са го трогнали и са го вдъхновили при създаването на серията от портрети и запечатването в кадър на истории /индивидуални и групови/ на роми и българи, практикуващи българските маскарадни обичаи.

Със своята история Владислав Терзийски отведе присъстващите на едно изпълнено с метеорологични премеждия и забавни перипетии, но и спиращи дъха гледки, пътешествие „В преследване на снежния изгрев на Лофотен“. Той разкри още любопитни детайли около спецификата на заснемането на кадри с дрон при минусови температури, както и полезни съвети за ентусиастите в публиката, които биха се отправили на подобно приключение в Норвегия или други скандинавски държави, за да усъвършенстват творческите си заложби.

В дискусия с водещия на вечерта Владимир Карамазов, двамата споделиха и мнението си за бъдещето на фотографското изкуство и намесата на изкуствения интелект в него.

В допълнение към личните истории и богатите впечатления на журито, гостите се насладиха и на кадрите и опита на фотографа на National Geographic Ейми Витале. Шесткратен носител на World Press Photos и една от 50-те Badass Women на списание InStyle, тя гостува у нас специално за събитието, за да сподели своята перспектива и опит от сътрудничеството си с общности, които работят за опазване на дивата природа, в презентация на тема „Reframing The Narrative”.

Ейми разкри пред публиката невероятния си път във фотографията, през заснемане на военни зони и нежни лични моменти на фона на международни конфликти, до улавяне на миговете преди смъртта на последния бял носорог на Земята и съпреживяването на емоционалната реакция на хората, които са се грижили за него. Тя е човек отдаден на професията си и използва кадрите си, за да предаде изключително силни и затрогващи послания за опазването на застрашените видове и за силата на взаимосвързаността на хората с природата, която ни заобикаля.

Кулминацията на вечерта настъпи с награждаването, по време на което бяха обявени големите победители в тазгодишния фотоконкурс на National Geographic. Членовете на журито имаха нелеката задача да изберат най-добрите от над 6000 публикувани кадъра, разпределени в четири категории – „Животни“, „Хора“, „Пейзажи“ и „На тъмно“.

Победителите от онлайн конкурса получиха награди, осигурени от National Geographic, Samsung и Audi България. Всички снимки победители ще бъдат публикувани в октомврийския брой на сп. „National Geographic”. Носителят на „Наградата на публиката“ и победителите във всяка от категориите получиха мобилен телефон Samsung Galaxy S23 Ultra и брандирана раница Audi E-Тron, а подгласниците им – едногодишен абонамент за списание National Geographic.

Цялостният победител, избран от журито, получи и най-приключенската сред наградите –  фотоекспедиция до Истанбул с National Geographic фотограф.

С това издание на конкурса бранда отново затвърждава, че фотографията и разказването на истории са неразривно свързани с дейността на National Geographic и със стремежа към изследване и преоткриване на света около нас.

Наградените фотографии и пълния списък на  отличените са достъпни на следния линк:

https://photocontestbg.natgeotv.com/winners

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар