Translate

петък, 6 октомври 2023 г.

Галерия „Графикарт“ представя 50 графики на Владимир Чукич

Графикът, който сънува картините си е с първа самостоятелна изложба в София от 5 октомври 2023г.

 

 

Казват, че сънищата, отразяват нашия вътрешен свят, нашето подсъзнание. Сънувайки
ние преработваме случки и ситуации, които са излезли от дълбините на Аз-а. Сънищата са чувствата, които не изричаме, а които разказваме на ум и само нощем. Всеки от нас е изграден от своя собствена реалност, която разказва на света по собствен начин. И както казва Уолт Дисни: „Ако можете да го сънувате, можете да го направите.“ Точно така създава своите картини Владимир Чукич, като ги сънува.

За пръв път в галерия „Графикарт“ и за пръв път на софийската изложбена сцена показваме един график, който преди да застане пред графичната преса, сънува своите картини. Любителите на графичното изкуство могат да видят неговите 50 графики в арт пространството на галерията в периода от 5 октомври до 3 ноември 2023г.

За своите графични листове Владимир Чукич споделя:„ Виждам картината в съня си и след това я създавам“. И точно така изглеждат неговите творби - като дошли от един друг свят, далечен и непознат за нас, обикновения човек. Владимир Чукич се вълнува от история, старите майстори и музика, и това са три от основните теми, които провокират съзнанието му да създава образи и да ги прехвърля на графичната плоча. Изкуството на Чукич и до ден днешен е белязано с фантастични форми, мистика и символика. И музика – всяка тема, форма, образ е съпътстван от музиката. Той е обвързан толкова силно с нея, че дори я сънува и чува мелодии на сън.

Темата за пътуването също присъства в творчеството му - дали ще пътува из сънищата, из космоса, из света в реалността или из историята на древните цивилизации,

движението му дава силен тласък да твори, да разказва и да търси.

Творбите на Владимир Чукич са някак метафизични, нямат връзка с реалността, те се случват някъде в  космоса. А дали случайно той не идва от бъдещето, със съзнанието, че трябва да предаде чрез  историята послания, важни за човечеството?! 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар