Translate

вторник, 3 октомври 2023 г.

Васил Ангелов грабна наградата за „най-добър млад график“ на 2023г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за „графика - класически техники“ 2023г.,  МЕЦ-София даде специален приз

 

 

Васил Ангелов спечели първа награда в приключилия вчера IV Национален конкурс за „графика – класически техники“ 2023г.

 „Най-добрият млад график“ на годината е преподавател в Нов Български университет и е изявен график, част от графичната група „Принт нест“. Втора и трета награда в конкурса журито присъди на младите графици Йоанна Петрова и Елена Янкова от Сливен, а при учениците – спечелиха Мина Сепаревска, Ваяна Аврамова и Николай Михайлов, които учат в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в столицата и вече имат годишни стипендии като награда за таланта си.

Международният екслибрис център /МЕЦ/-София, със зам. председател графикът Онник Каранфилян връчи специална награда от 500 лв. на младата художничка Александра Атанасова от София, която се състезаваше в категорията от 19 до 39 г.

Националният конкурс за „графика – класически техники“ 2023г. се провежда за четвърти път на всеки две години от 2017г. досега. Тази година авторитетното жури определи рекордният брой от 27 финалисти, чиито творби традиционно да бъдат показани в галерия Средец. Изложбата ще бъде отворена за публиката до 12 октомври 2023г. Победителите в тазгодишния конкурс бяха обявени снощи по време на откриването на изложбата в арт пространството на Министерството на културата. Организаторите на конкурса са сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ” и галерия „Графикарт“ в лицето на изявения български график Людмил Георгиев с подкрепата на Министерството на културата и галерия „Средец”.

„Тази година изборът на журито за победители в конкурса беше наистина затруднен, тъй като трябваше да избира сред много талантливи творби. Затова и повече от половината графици, подали заявки за състезанието бяха допуснати до финала. Победителят обаче в лицето на Васил Ангелов избрахме без дискусии, тъй като бяхме впечатлени от неговите графики, изпълнени перфектно в най-сложната графична техника мецотинто. Васил е автор, който е доказал своя талант и вече е международно признат, а сега заслужено получи и титлата „най-добрият млад график“ за 2023г.

Подгласничките му Йоанна Петрова и Елена Янкова са непознати млади таланти, чиито графични листове и творчество показват, че им предстои да завладеят родното арт пространство. Това е целта на конкурса - не само да популяризира българското съвременно графично изкуство, но и да открива млади автори, и да ги стимулира в работата им с класически графични техники“, казва изявеният български график Людмил Георгиев, инициатор на конкурса и член на журито.

Тази година в авторитетното жури на Националния конкурс за „графика-класически техники“ 2023г., съставено от известни български художници, бяха включени Екатерина Джумалиева, директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ при Министерство на културата, художниците доц. д-р Васил Колев – Vassillo, Емануела Ковач, Онник Каранфилян, Бранко Николов, Людмил Георгиев, а Захари Каменов беше председател на журито.

Близо 50 графични творби бяха подадени до 17 септември 2023г., когато приключи крайният срок за участието в конкурса за „най-добър млад график“. Изискванията бяха участниците да не са навършили 40 години и предложените за участие творби да са авторски, собственост на художника и да не са участвали в други национални конкурси и изложби. За първи път тази година организаторите на конкурса решиха да го разделят в две категории – I група – за ученици, до 18 години и II група – за участници от 19 до 39 годишна възраст /студенти и млади автори/. Кандидатите за „най-добрият млад график“ на 2023г. трябваше да подадат своите творби, изпълнени в техниките високопечатни, дълбокопечатни, литография, алграфия, сериграфия.

Първите трима победители сред учениците от приложните училища от цялата страна получават годишни стипендии, осигурени от Министерството на културата /стипендиите се предоставят при условията и по реда на „Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби“/. За втората категория участници от 19 до 39 г. възраст наградите са парични - първа награда – 2000 лв., втора награда – 1000 лв., трета награда – 700 лв. Първа награда е съпроводена и с бронзова пластика, дело на скулпторката Лора Пармакова.

Финалистите в IV Националнен конкурс за графика-класически техники - Александра Атанасова, Васил Ангелов, Вероника Янкова, Елена Савова, Елена Янкова, Зоран Мише, Ивон Кючукова, Йоанна Петрова, Наталия Крисенко, Павел Целковски, Георги

Янчев, Ваяна Аврамова, Елица Димитрова, Мина Сапаревска, Николай Михайлов, Цветан Стоилов, Роза Бренайзен, Антон Христов, Надежда Шекерова, Христо Георгиев, Валентин Иванов, Радослав Генев, Ана–Мария Николова, Стефани Панкова, Магдалена Жаблянова и Георги Джунев.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар