Translate

четвъртък, 27 октомври 2022 г.

Безплатни изследвания за хепатит B и C за бременни и за хора между 40 и 60 години

Всеки ден у нас умират четирима души от хепатит В и С поради липса на навременна диагностика
 
 
Всяка бременна жена, независимо от нейната възраст, и хората между 40 и 60 години имат право на безплатни изследвания за хепатит B и C. Това е възможно с промени в Наредба 8 и 9, които разшириха обхвата в частта дейности по профилактика на населението. Това
съобщих от Български лекарски съюз /БЛС/.
Промените предвиждат всяка бременна жена, независимо от възрастта й, да се изследва за хепатит C, като досега това беше възможно само за вируса на хепатит B. На всеки 5 години, лицата на възраст между 40 и 60 г. имат право на безплатно изследване за двата вирусни хепатита, като направление за това се дава от общопрактикуващия лекар.
„Новите изследвания са безплатни за пациентите и са част от така важната профилактика на населението. Освен тях се дава възможност за изследване на чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ, отново веднъж на 5 г., в рамките на профилактичните прегледи при личния лекар за хората на възраст 20-65 г.“, заяви д-р Иван Маджаров.
С въвеждането им в рамките на профилактичните прегледи се цели ранно установяване на евентуални здравословни проблеми, вкл. и такива на черния дроб и отделителната система, добави председателят на БЛС.
Изключително важно е хората да знаят и да се възползват от предоставената им възможност, защото хепатит В и С са сред водещите причини за рак на черния дроб. За съжаление у нас 87 000 са заразените с хепатит С, 226 000 са тези с хепатит В. Диагностицираните обаче са едва 10% от тях като само 1% от заболелите годишно се лекуват, каза проф. Красимир Антонов, д.м.н., председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография.
Всеки ден у нас умират четирима души от хепатит В и С поради липса на навременна диагностика и лечение. В световен мащаб: 3000 на ден или един на всеки 30 секунди.
По думите на д-р Гергана Николова, ОПЛ и член на УС на БЛС, след взимане на направлението пациентът може да отиде във всяка една лицензирана лаборатория, където заедно с останалите показатели за кръвната картина ще излезе и резултатът от тестовете за хепатит В и С. Ако резултатът е положителен, пациентът трябва да се върне при личния си лекар, за да предприемат необходимите стъпки, да бъде насочен към специалист, който да му назначи терапия.
„Положителният резултат за хепатит В или С не е стигма. Хепатит Б и С са лечими заболявания“, категоричен беше доц. Радин Цонев, д.м., Началник отделение по Гастроентерология, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Той обясни, че при хепатит С е възможно пълно излекуване на пациентите. Лечението с новите директно действащи антивирусни средства стандартно продължава от 8 до 12 седмици, при декомпенсирана цироза може да се удължи до 16-24 седмици. Лечението е под формата на таблетки и е с над 95 % успеваемост.
За разлика от хепатит С, при хепатит В цялостно изчистване от целия набор вирусни частици е невъзможно на този етап, но съвременните методи на лечение спасяват животи.
Специалистът допълни, че при въвеждането на новата терапия за лечение на хепатит С са излекувани за година 1352 пациенти, а тази година се очаква около 600 души да се лекуват. Сериозният спад се дължи на ниското ниво на скрининг, който е изключително важен, защото  заболяванията в  повечето случаи протичат без забележими симптоми.
За съжаление, според СЗО България изостава драстично от глобалните цели за елиминиране на вирусен хепатит С до 2030г.
„До 2030г. се цели диагностициране на 90 % от заразените с вирусни хепатити, лекуване на 80% от пациентите и намаляване на смъртността с 65%“, заяви представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила. И добави, че ако България иска да постигне целите си за елиминиране, трябва до 2030г. да лекува поне 4000 души за хепатит С и 45 000 за хепатит В годишно.
Липсата на коректна информация относно вирусните хепатити и скрининг, липса на всеобхватни грижи за лицата от уязвимите групи и закъснялото или липсващо насочване на пациентите към медицински грижи са само част от проблемите, с които се сблъскваме ежедневно“,  коментира председателят на Сдружение „ХепАктив Силвана Лесидренска.
Тя допълни, че през последните 4 г. са положени неимоверни усилия, за да бъде създадена и приета първата Национална програма, която да запълни болезнените дефицити по отношение на хепатита в здравната система. Макар и неимоверно закъсняла, се надявам че с общите усилия на Министерство на здравеопазването, лекарското съсловие и пациентската общност, Програмата наистина да изпълни това, за което бе създадена.

Стана ясно, че БЛС, с подкрепата на партньорски организации планира да създаде софтуеър/мобилно приложение, което да напомня на пациентите за това на какви профилактични прегледи те имат право, през какъв период. Нещо повече: то ще дава информация и за профилактичните прегледи, които се правят при различните възрастови групи по света. Идеята е с времето то да бъде надградено, и чрез него да може да бъде записван час при личния лекар.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар