Translate

петък, 18 март 2022 г.

Инициативата „Да се запознаем“ подарява почивки на 8 семейства в нужда

Средствата са събрани на пролетния благотворителен базар на инициативата

 

 

Традиционният пролетен благотворителен базар на Да се запознаем, проведен на 19 и 20 февруари в парка пред НДК в София, събра необходимите средства за новата кауза Уикенд на инициативата. Организаторите на базара, Ваня Тодорова и Анна Йончева, поставиха за цел да намерят нужните средства за почивка-уикенд за социално слаби семейства или самотни родители на деца със специални нужди, които от години не са имали възможност за почивка. Поредната успешна кауза ще изпрати на почивка на българското Черноморие и в планината осем български семейства.

Дългогодишните ни контакти със семейства на деца със специални потребности, в рамките на различни инициативи, показват, че има немалко семейства, които не могат да си позволят да отидат до морето дори за 2-3 дена. Така се оформи идеята да опитаме да осигурим почивка на няколко семейства. Резултатът от кампанията е страхотен, с радост можем да кажем, че подборът вече приключи и цели 8 семейства ще отидат на мечтаната почивка”, споделиха Ваня Тодорова и Анна Йончева за поредната успешна кауза.

Благотворителният базар успя да събере сумата от над 5000 лева, с които инициативата  Да се запознаемще успее да изпрати осем три-, четири- и петчленни  семейства на почивка, която е липсвала в живота им от години. Първоначалният подбор се проведе във Facebook страницата Подари на майка на дете с увреждания“, където всеки нуждаещ имаше възможността да се запише. След попълването на специален въпросник, са проведени лични интервюта, с които са избрани и финалистите по заложените критерии. Към кампанията се присъединява и сдружение Крила за надежда, което взе участие в подготовката и организацията на почивките. 

Избрахме да се кандидатства именно чрез тази група, защото е голяма, а ние, реално, правим подарък. Бяхме определили ясни критерии – семействата да се грижат за дете/деца със специални нужди и да не са имали възможност да почиват от години. С предимство бяха самотни родители на дете с увреждане или неработещи родители заради различни заболявания. Съставихме лесен и удобен въпросник, чрез който всеки желаещ може да се представи и да разкаже за семейството и детето си. След това проведохме и телефонни разговори, за да изберем осемте семейства”, допълниха организаторите.

Каузата „Уикенд“ е втората успешна инициатива на фондация „Можем заедно“ и проекта „Различните деца на България“ в рамките само на 4 месеца. На есенният базар през ноември 2021 и проведената кампания, бяха събрани достатъчно средства за закупуване и поставяне на 3 нови люлки за деца със специфични нужди на детски площадки.

Фондация „Можем Заедно“, от 2018, има мисия да подобри качеството на живот на деца и възрастни със специфични нужди чрез терапия с помощта на коне. Верни партньори в това начинание са специалистите и конете от конна база "Ахил". Фондация "Можем Заедно" е съорганизатор на инициативата "Да се запознаем", която цели да запознае обществото с децата със специфични нужди, с техните възможности и мечти и да помогне за преодоляване на предразсъдъците спрямо тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар