Translate

събота, 22 януари 2022 г.

Позиция на БЛС,СЛК, ББА, НСОПЛБ, и БЧК относно: Агресията срещу д-р Ивайло Иванов, общопрактикуващ лекар в с. Ново село, област Русе

БЛС настоява за незабавни действия от страна на прокуратурата във връзка със случай на жестока агресия в лекарски кабинет

 

Български лекарски съюз /БЛС/ сезира Прокуратурата на Р. България и настоява за незабавни действия от
страна на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия срещу д-р Ивайло Иванов в кабинета му в с. Ново село, Русенско.

От клипове, публикувани в социални мрежи, се вижда как двама души влизат в кабинета на общопрактикуващия лекар, започват да го снимат, задавайки му въпроси и в присъствието на медицинската сестра се стига до физическа агресия, придружена от непрекъсната  вербална атака и отказ да се напусне кабинета.

Български лекарски съюз е категоричен, че няма да търпи лекари да бъдат унижавани, подлагани на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата и настоява законът да бъде приложен с цялата му строгост!

Пороят от обидни думи, придружени със закани за убийство и затвор, размяната на юмруци и опита за душене на медицинско лице са недопустими!

Съсловната организация е категорична, че подобна агресия е грозна, унизителна, крайно неприемлива, прекрачва всички граници на нормалността и настоява за бързи действия от страна на Прокуратурата. БЛС се ангажира с юридическата защита на д-р Ивайло Иванов, както и на всеки друг лекар, който е подложен на насилие. Цялата организация, с всички налични ресурси, ще направи необходимото, за да бъдат подведени под отговорност  виновните.

Припомняме, че на телефон 02/ 9 07 07 07 могат да бъдат подавани сигнали за упражнена агресия над лекари и специалисти по здравни грижи. Те ще бъдат незабавно предавани до Главния прокурор, съгласно подписаното споразумение между БЛС, МЗ и Прокуратура на Република България.

------------

Управителният съвет на Столична лекарска колегия /СЛК/ на БЛС осъжда остро и категорично проявите на насилие над медици и упражняването на вербална и физическа агресия

 

Като специалисти, призвани да се грижат за живота и здравето на пациентите, заставаме твърдо зад позицията, че в отношенията между лекар и пациент нямат място обиди, тормоз и размяната на удари.

Във връзка с поредните случаи на насилие срещу медици, изпълняващи служебните си задължения, припомняме, че съсловната ни организация квалифицира като абсолютно недопустимо и крайно неприемливо посегателството върху българските лекари и настояваме за бързи и адекватни мерки от компетентните органи.

Лекарската гилдия, ангажирана денонощно със здравето и живота на българските граждани, заслужава спокойна и защитена среда, в която да изпълнява служебните си задължения.

------------

Българска болнична асоциация: Респект към всички лекари, не на агресията

 

Цялото ни общество дължи огромен респект към всички лекари, които понасят в най-голяма тежест пандемията и са на първа линия, за да пазят човешкия живот и здраве. Българска болнична асоциация осъжда остро проявата на агресия над лекари и призовава отговорните институции за незабавна реакция спрямо лица, упражнили вербално или физическо насилие над медицински специалисти.

Само от началото на тази седмица станаха известни два случая на агресия към лекари – към д-р Ивайло Иванов в кабинета му в с. Ново село, Русенско, и към медицинските специалисти в Ковид отделението на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“.

Освен вербална агресия, екипът на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ става жертва и на физическа такава. Двама млади мъже и една жена, изблъсквайки охраната, нахлуват в Ковид отделението на болницата и нападат медицинския персонал. Служителят на охранителната фирма, обслужваща болницата, е нападнат физически и понася удари в областта на главата.

Със заплахи за саморазправа, смърт и насилие, нападателите притискат в ъгъла дежурния лекар, а медицинските сестри в манипулационната зала стават жертва на словесни атаки, викове и заплахи за убийство.

Необяснимата агресия се случва ден, след като близък на нападателите е приет за лечение в болницата.

„Осъждаме като крайно неприемливи всички прояви на агресия, а заплахите за убийство към медици са абсолютно недопустими“, посочват в позиция от Българска болнична асоциация /ББА/.

Българска болнична асоциация обръща внимание и на факта, че медиците на първа линия са изправени пред огромни изпитания, преминавайки от четвърта в пета вълна на пандемията без ден почивка.

„Един от топ приоритетите на всички нива в държавата трябва да бъде разработването на  стратегия за овладяване на проблемите с кадрите в сектора на здравеопазването, като това включва и опазване на достойнството и здравето на медиците“, категорични са от ББА.

------------

Отвратени сме от поредната проява на провокативно поведение и насилие срещу наш колега

 

Настояваме институциите най-сетне да направят съответни стъпки, за да осигурят защитена и спокойна среда, в която да работим!

Очакваме в рамките на няколко дни съответните инстанции да осигурят справедливост!

Ние, като организация на ОПЛ в България, ще подкрепим по всеки един възможен и законов начин нашия колега, се казва в позицията на НСОПЛБ с председател доц. Любомир Киров.

--------------

Българският Червен кръст осъжда остро недопустимите посегателства и агресията срещу медицинското съсловие

 

Организацията апелира към всички граждани и институции в България с призива „Не на насилието“ над медици. Нека защитим достойнството на хората, които в този труден за целия свят пандемичен период продължават да следват неотклонно заветите на Хипократовата клетва и денонощно, с риск за собствения си живот, изпълняват високоотговорната си хуманна мисия да спасяват човешки живот.

В знак на съпричастност към проблема и с дълбоко уважение към работещите в областта на здравеопазването БЧК се присъединява към усилията на Министерството на здравеопазването и на Българския лекарски съюз в борбата за предотвратяване на осъдителното вербално и физическо насилие над медицински лица.

Уверени сме, че призивът ни ще бъде подкрепен от широката общественост и от други организации и институции и всички заедно ще дадем отпор на грубото отношение към медицински лица, за да защитим човешкото достойнство и професионализма.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар