Translate

събота, 22 януари 2022 г.

Личният живот на Екатерина Велика

 

 

Излезе най-новото попълнение в хитовата поредица на издателство “Милениум” за личния живот на големите владетели. Настоящото издание е посветено на императрица Екатерина II Велика - една от най-емблематичните фигури в руската история и сред най-успешните владетели на руския трон.

Родена като германска принцеса и омъжена за безхарактерния Петър III, тя изключително бързо се вписва в негостоприемната дворцова среда и успява да спечели на своя страна висшите кръгове и подкрепата им. Управлението ѝ е белязано от грандиозни завоевания, които увеличават многократно територията и населението на страната, като в същото време, водена от любовта си към изкуствата и философията на Просвещението, тя провежда ускорена модернизация в областта на образованието, културата и юриспруденцията. По този начин Екатерина отваря нови перспективи пред държавното развитие и предопределя неговата посока в дългосрочен план. Името ѝ обаче остава пословично и като синоним на царското увлечение към плътските удоволствия: над 20 са само официалните фаворити на императрицата, а случайните ѝ авантюри са неизброими.

“Личният живот на Екатерина Велика” стъпва върху богата документална основа, за да представи пълнокръвен портрет на императрицата – с всичките ѝ успехи и слабости, с всички спорни моменти в управлението и в личния ѝ живот.

Измежду заглавията в поредицата са и издания, посветени на Луи XIV, Джеймс II, Мария Терезия, Сюлейман Великолепни и Фердинанд I Български.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар