Translate

петък, 21 януари 2022 г.

Великите речи накратко - 200 забележителни речи и тяхната история

 

 

Събраните в книгата 200 най-вълнуващи и епични речи, произнасяни някога, са от най-различни части на света, като статиите са представени хронологично в десет глави според важен период от историята на човечеството – от Античността и Средновековието до наши дни. Великите речи, променили историята, са различни по форма и съдържание, а също така покриват и голямо разнообразие от теми.

По отношение на формата сред предложените в книгата текстове има проповеди, погребални, прощални и похвални слова, обвинителни речи, коментари, критични твърдения, речи преди екзекуции или от подсъдимата скамейка, поход или битка, инавгурационни речи, последно изявление, пледоарии, апели, декларации, реч при подаване на оставка/напускане на пост, тезиси, речи при получаване на Нобелова награда, реч след победа на избори, новогодишни обръщения.

При последователно четене на най-забележителните слова в световната история се забелязва, че темите често са свързани:

·         с родолюбието, доблестта, свободата, любовта към поданиците/народа;

·         с порицаване на предателите и властта, както и на алчността, плячкосването, опустошението, робството;

·         с възхваляване на подвизи;

·         с насърчаване към смелост/храброст, висок боен дух и вечна слава,

·         с призив към единство, слава на Бог, смирение.

В съвремието забележителните слова от своя страна засягат социалното неравенство, расизма, екстремизма, свободата на словото, религиозната/расовата/половата толерантност, демокрацията, имиграцията, опазване на околната среда, тероризма, трафика на хора и др.

За да откриете по-лесно някоя реч, справочникът „Великите речи накратко“ предлага три показалеца – по известни фрази, съдържащи се в словата, по автори – подредени в азбучен ред, и според темата, на която са посветени.

Книгата е подходяща за широка публика, която се интересува от ораторското изкуство, от историческото развитие на риториката, от възможността да усъвършенства личните си ораторски умения и да се проследи как са се променяли каузите и начина на изразяване на великите военни пълководци, оратори, политици и лидери  през вековете.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар